Rahan ansaitseminen alaikäisenä

AIHEALUEET

Rahan ansaitseminen alaikäisenä

Lainsäädännön mukaan nuori työntekijä saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta. Lisää työnteosta alaikäisenä sekä sopivista töistä nuorelle työntekijälle voi lukea Työnteko alaikäisenä –tietoalueesta.

Vanhempien tehtävä on huolehtia alaikäisestä lapsestaan, ostaa ruokaa ja vaatteita. Omiin ylimääräisiin menoihin voi yrittää säästää ja kerätä rahaa. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika.

Omien vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin itse tarvitsee rahaa ja kuinka sitä voisi säästää. Jokaista uusinta tavaraa ei ole pakko saada heti. On tärkeä muistaa, että harvemmin uudet ja hienoimmat tavarat tekevät onnelliseksi tai elämää paremmaksi. Kannattaa miettiä, onko liian tiukka säästäminen ja jatkuva kivoista menoista sekä tapahtumista kieltäytyminen esimerkiksi uuden puhelimen arvoista.

Vinkkejä miten ansaita ja säästää rahaa alaikäisenä:

* Jos saat kotoa viikko- tai kuukausirahaa, laita siitä säästöön joka kerta pieni osa.
* Kysy vanhemmiltasi, sukulaisiltasi tai perheeltäsi pieniä ylimääräisiä kotitöitä, joita tekemällä voisit ansaita hieman taskurahaa tai korotettua viikkorahaa.
* Syksyisin voi kerätä ja myydä marjoja.
* Kerää ja palauta tyhjiä panttipulloja.
* Omia tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai nettikirppareilla. Tähän tulee pyytää lupa ja apua omilta vanhemmilta.

 

Päivitetty 14.12.2016

avatar
Ankka
29.10.2016 16:58
Arrow
Miten saa rahaa ja miten saa säästettyä rahaa
avatar
NettiNappi Saija
31.10.2016 10:44
Arrow
Hei! Lukemalla yllä olevan tekstin rahan ansaitsemisesta alaikäisenä saat vinkkejä rahan ansaitsemiseen ja säästämiseen.
avatar
Risu
21.11.2016 23:27
Arrow
Mun pitäis saada kasattua jostain kaverille joululahja rahaa jotain 200-300€ mietin et onko nyt vähän liian myöhästä koittaa kerätä tommonen määrä, kun valmiina mulla on jotain melkein 100€? En tiiä saanko vanhemmilta vähän, mutta kotitöillä ehkä saisin jotain kerättyä, mut en varmaan kauheesti
avatar
NettiNappi Hanna
22.11.2016 14:04
Arrow
Hei, Voisit ihan ensimmäiseksi jutella vanhempiesi kanssa siitä, mikä on sopiva rahasumma käytettäväksi kaverin lahjaan. Tavoittelemasi rahasumma on todella suuri. Sen kokoon saaminen on kyllä mahdollista, mutta erittäin haastavaa ikäisellesi. Neuvottele vanhempiesi kanssa, voisitko ansaita rahaa esimerkiksi kotitöitä tekemällä. Voit kysyä myös lähisukulaisilta ja naapureilta, tarvitsevatko he apua piha-/lumitöissä, joulusiivouksen tekemisessä tai muussa sellaisessa. Nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön mukaan nuori voi mennä töihin sinä kalenterivuonna, jolloin hän täyttää 14 vuotta. Työnteko ei saa kuitenkaan häiritä nuoren koulunkäyntiä ja nuori tarvitsee myös vanhempiensa suostumuksen työn teolle. Jos täytät siis jo tämän vuoden puolella 14, voit hakea osa-aikaisia töitä, esimerkiksi viikonlopuille vanhempiesi suostumuksella. Voit lukea nuoria työntekijöitä koskevasta lainsäädännöstä tarkemmin mm. Nettinapin tietoaleen sivulta Työnteko alaikäisenä: http://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/. Sieltä löydät myös linkkejä työnhakuohjeisiin.
avatar
Paul
25.12.2016 20:57
Arrow
Miten saisin rahaa nopeasti noin 300 euroa? Haluaisin nimittäin iPhonen.
avatar
NettiNappi Hanna
02.1.2017 13:41
Arrow
Hei. Rahan ansaitsemiseen ei ole mitään pikakeinoja. Säästämällä viikko- tai kuukausirahoista tai pyytämällä syntymäpäivälahjaksi rahaa voit saada kyseisen summan kasaan pikkuhiljaa. Joskus huoltajan kanssa voi sopia, että tekemällä ylimääräisiä kotitöitä voi ansaita lisää taskurahaa. Sinun kannattaa jutella huoltajasi kanssa iPhonen hankkimisesta ja ehkä voitte tehdä yhdessä suunnitelman, kuinka saisit säästettyä rahat.
avatar
Elisa
15.1.2017 13:11
Arrow
Hei! Olisin kiinnostunut oman yrityksen perustamisesta (käsityö, leivonta yms.).Onko sellainen näin nuorelle mahdollista ja jos on kuinka minun kannattaisi toimia?
avatar
NettiNappi Hanna
18.1.2017 15:57
Arrow
Hei Elisa! Yrityksen perustaminen ikäisenäsi on mahdollista huoltajan suostumuksella. Siksi sinun kannattaakin jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja pyytää heiltä apua asioiden selvittämiseen. Yritystä ”keveämpi” vaihtoehto on toiminimen hankkiminen. Sinun on myös mahdollista myydä itse valmistamiasi tuotteita esimerkiksi kädentaitomarkkinoilla tai myyjäisissä tai suoraan tuttavillesi, vaikka et perustaisi varsinaista yritystä tai toiminimeä. Myyntituloista pitää kuitenkin aina maksaa veroa. Koska olet alle 15-vuotias, verotettavat tulosi ilmoitetaan vanhempiesi veroilmoituksessa. Voitte yhdessä vanhempiesi kanssa selvittää verotukseen liittyviä ohjeita ja asioita ottamalla yhteyttä verotoimistoon. Ikäisellesi turvallinen ja helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä on 4H-yrittäjyys http://www.4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/ Lisätietoja asiasta saat oman alueesi 4H-yhdistyksestä: https://oulu.4h.fi/yhteystiedot/ Yrityksen perustamiseen saat neuvoja esimerkiksi TE-palveluista: Kari Backman Asiantuntija, aloittavan yrittäjän palvelut p. 0295 056 542 kari.backman@te-toimisto.fi Uusyrittäjyyskeskuksesta: http://www.oulunseudunuusyrityskeskus.fi/
avatar
😣😣😣
18.1.2017 20:20
Arrow
Auttakaa tarviin noin 2 viikossa 100€ että miten saisin ja ei heru vanhemmilta ????
avatar
NettiNappi Tuula
19.1.2017 13:10
Arrow
Rahan ansaitsemiseen ei ole mitään oikoteitä. Vinkkejä rahan ansaitsemiseen saat lukemalla tältä sivulta kohdan: ” Vinkkejä miten ansaita ja säästää rahaa alaikäisenä”.
avatar
🤘🤘
17.2.2017 23:09
Arrow
Hei, mikä olisi hyvä keino tienata rahaa 14 vuotiaana. Äitini on yksinhuoltaja, eikä rahaa ole ylimääräistä. Seurapuvut maksavat paljon eikä meillä oikein ole niihin varaa. Kesällä on myös rippileiri eikä sekään ilmaista ole.
avatar
NettiNappi Hanna
21.2.2017 12:12
Arrow
Hei, Nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön mukaan 14-vuotias voi tehdä kevyitä töitä koulunkäynnin ohella huoltajan luvalla. Sinulla on siis mahdollisuus hakea osa-aikatöitä sinua kiinnostavista yrityksistä. Joskus työpaikka voi löytyä myös oman harrastuksen parista, kuten toimistotilojen siivousta tai nuorempien harrastusryhmien vetämistä. Kannattaa siis kysyä rohkeasti töitä myös itselle tutuista paikoista, harrastusten lisäksi esimerkiksi lähikaupoista. Voit laatia vapaamuotoisen työhakemuksen, jossa kerrot etsiväsi osa-aikaisia töitä rahoittaaksesi harrastuksesi. Hakemukseen on hyvä kirjoittaa kuvaus itsestä sekä omat yhteystiedot, myös oma kasvokuva kannattaa liittää mukaan. Nyt on myös kesätöiden hakeminen vilkkaasti käynnissä, joten kannattaa tutustua mm. Kun koulu loppuu –sivustoon: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/ ja erityisesti Tutustu työelämään ja tienaa –malliin: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/ . Voit lukea tarkemmin työnhakuvinkkejä NettiNapista: http://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonhausta/ http://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/ Muistutan myös, että jos täytät 15 vuotta 30.4.2017 mennessä, olet oikeutettu kesätyöseteliin. Lisätietoa kesätyösetelistä löydät täältä: http://www.ouka.fi/oulu/tyo-ja-elinkeinot/kesatyoseteli Jos haluat mieluummin kerätä pientä taskurahaa, voisit kysyä perhetutuiltanne olisiko heillä tarjota sinulle jotain pieniä töitä. Tällaisia töitä voisivat olla esimerkiksi lumityöt, koiran ulkoilutus, aidan maalaus tai lastenhoito. Yksi tapa ansaita rahaa on myydä kirpputorilla perheellesi tarpeettomia hyväkuntoisia tavaroita. Netissä toimii erilaisia kirpputoripalveluita ja –ryhmiä, esimerkiksi tori.fi ja facebookin Myydään, ostetaan –ryhmät, joihin voi laittaa ilmoituksia. Tavaroiden myymisestä sinun kannattaa jutella ensin äitisi kanssa, hän voi tarvittaessa auttaa sinua myynti-ilmoitusten laatimisessa. Et mainitse viestissäsi oletko jutellut äitisi kanssa ajatuksistasi tienata itse rahaa. Olet alaikäinen ja tarvitset äidiltäsi luvan työntekoon. On hienoa, että haluat osallistua harrastus- ja muihin kuluihin, mutta jos äitisi on luvannut sinun harrastaa, hänen tulisi huolehtia myös siihen liittyvistä välttämättömistä kuluista. Äidilläsi on myös mahdollisuus selvittää Kelalta, onko hänen mahdollista saada toimeentulotukea.
avatar
Joonas
26.2.2017 14:57
Arrow
Tarvitsisin noin 100e air soft aseeseen ja vanhemmilta ei heru paljoa. Asun pääkaupunki seudulla keskustassa kerrostalossa. Auttakaa! ?
avatar
NettiNappi Hanna
28.2.2017 14:16
Arrow
Hei. Voit lukea vinkkejä rahan keräämiseen kommenttien yläpuolella olevasta tietoalueen tekstistä. NettiNappi on erityisesti oululaisille nuorille suunnattu verkkopalvelu. Pääkaupunkiseudulla toimii mm. Kompassi-verkkopalvelu: http://kompassi.munstadi.fi/, josta voit kysyä vinkkejä rahan ansaitsemiseen pääkaupunkiseudulla.
avatar
Kananpoikanen
26.3.2017 15:34
Arrow
Miten pystyy tienaamaan rahaa alaikäisenä?? Oon kokeillu kotitöitä, ulkoiluttaa koiria ja lapsenvahtina. Mutta minä en ole niin hyvä siinä.
avatar
NettiNappi Hanna
27.3.2017 11:04
Arrow
Hei. Erilaisia työtehtäviä on hyvä ensin opetella ja harjoitella. Kokemuksen lisääntyessä saat myös lisää varmuutta työntekoon. Kesän lähestyessä pihatyöt, kuten ruohonleikkuu tai rikkaruohojen kitkeminen, voisivat olla hyviä tapoja ansaita taskurahaa. Nyt keväällä ikkunoiden peseminen on ajankohtaista. Kysy rohkeasti naapureiltasi ja sukulaisiltasi tarvitsisivatko he apua.
avatar
Venla
22.4.2017 23:13
Arrow
Hei, minun pitäisi kerätä rahaa 200€ koska olemme menossa aika isolle reissulle joten tarvin paljon rahaa niin mitkä olisi parhaimmat tavat kerätä kun vanhemmat eivät ole niin rikkaitakaan?
avatar
NettiNappi Hanna
26.4.2017 08:47
Arrow
Hei Venla. Hienoa, että olet innostunut itse keräämään rahaa kasaan reissua varten. Jos olet lähdössä reissuun perheesi kanssa, vanhempasi varmasti huolehtivat, että reissuun on tarpeeksi rahaa. Jos taas olet lähdössä ilman vanhempiasi, olethan sopinut lähdöstä ja reissun kustannuksista heidän kanssaan? Nuorena rahaa voi ansaita esimerkiksi kesätöissä, osa-aikaisissa töissä tai pitämällä kirpputoripöytää. Nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön mukaan 14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyitä töitä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Voit lukea aiheesta tarkemmin NettiNapista: http://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/. Kirpputorilla voit myydä itselle ja perheellesi tarpeettomia, hyväkuntoisia tavaroita. Voit käyttää joko netissä toimivia kirpputoreja esimerkiksi facebookia tai tori.fi-palvelua, tai varata myyntipöydän esimerkiksi viikoksi. Juttele asiasta vanhempiesi kanssa, sillä tarvitset heidän lupansa esimerkiksi pöydän vuokraamiseen. Joskus sukulaisten tai tuttavaperheiden kautta löytyy jotain pieniä koti- tai pihatöitä, joista voisit saada korvaukseksi taskurahaa. Sinun kannattaa jutella asiasta vanhempiesi kanssa, sillä heillä voi olla myös hyviä ehdotuksia rahan ansaitsemiskeinoiksi.
avatar
:-)
16.5.2017 16:28
Arrow
Moi. Mun pitäis saada rahaa aika nopeesti. Mun vanhemmilta ei saa ja oon liian nuori kesätöihin. Pihallamme ei ole yhtään pulloja. Rahaa pitäisi saada 30€
avatar
Girl
16.5.2017 16:56
Arrow
Moi. Tarvitsisin 30 €. En päse töihin saisinko vinkkejä. Kiitos
avatar
NettiNappi Hanna
17.5.2017 11:22
Arrow
Hei. Luitko jo tämän viestiketjun vastaukset? Aiemmissa vastausviesteissä onkin jo mainittu erilaisia tapoja saada rahaa kasaan. Jos olet vielä liian nuori tekemään töitä, voit kysyä sukulaisilta tai naapureilta tarvitsevatko he apua esimerkiksi pihan haravoinnissa tai koiran ulkoilutuksessa. Pienistä apuhommista voisit saada korvaukseksi taskurahaa. Jos saat käyttöösi viikko- tai kuukausirahaa, voit laittaa mahdollisuuksien mukaan säästöön. Kesän loppupuolella marjanpoiminta voisi olla yksi hyvä tapa ansaita taskurahaa.
avatar
NettiNappi Hanna
17.5.2017 12:30
Arrow
Moi. Voisit kysyä olisiko sukulaisilla tai naapureilla pieniä pihatöitä, lemmikinhoitotehtäviä tai muita avustavia töitä, joita voisit tehdä pientä taskurahaa vastaan. Huoltajasi avustuksella voisit myydä jotain itsellesi ja muulle perheellesi tarpeetonta hyväkuntoista tavaraa nettikirpputorilla, esimerkiksi tori.fi-palvelussa. Et mainitse viestissäsi, mihin tarvitset rahaa. Olet vielä nuori ja huoltajasi on vastuussa menoistasi. Juttele vielä huoltajasi kanssa rahan tarpeesta.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load