Rahan ansaitseminen alaikäisenä

AIHEALUEET

Rahan ansaitseminen alaikäisenä

Lainsäädännön mukaan nuori työntekijä saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta. Lisää työnteosta alaikäisenä sekä sopivista töistä nuorelle työntekijälle voi lukea Työnteko alaikäisenä –tietoalueesta.

Vanhempien tehtävä on huolehtia alaikäisestä lapsestaan, ostaa ruokaa ja vaatteita. Omiin ylimääräisiin menoihin voi yrittää säästää ja kerätä rahaa. Rahan saamiseksi ei ole olemassa mitään luotettavia helppoja ja nopeita keinoja. Riippuen siitä, kuinka suuria summia tavoittelee, voi rahan ansaitsemiseen kulua hyvinkin pitkä aika.

Omien vanhempien kanssa kannattaa keskustella siitä, mihin itse tarvitsee rahaa ja kuinka sitä voisi säästää. Jokaista uusinta tavaraa ei ole pakko saada heti. On tärkeä muistaa, että harvemmin uudet ja hienoimmat tavarat tekevät onnelliseksi tai elämää paremmaksi. Kannattaa miettiä, onko liian tiukka säästäminen ja jatkuva kivoista menoista sekä tapahtumista kieltäytyminen esimerkiksi uuden puhelimen arvoista.

Vinkkejä miten ansaita ja säästää rahaa alaikäisenä:

* Jos saat kotoa viikko- tai kuukausirahaa, laita siitä säästöön joka kerta pieni osa.
* Kysy vanhemmiltasi, sukulaisiltasi tai perheeltäsi pieniä ylimääräisiä kotitöitä, joita tekemällä voisit ansaita hieman taskurahaa tai korotettua viikkorahaa.
* Syksyisin voi kerätä ja myydä marjoja.
* Kerää ja palauta tyhjiä panttipulloja ja -tölkkejä.
* Omia tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai nettikirppareilla. Tähän tulee pyytää lupa ja apua omilta vanhemmilta.

 

Päivitetty 7.9.2017

avatar
Elisa
15.1.2017 13:11
Arrow
Hei! Olisin kiinnostunut oman yrityksen perustamisesta (käsityö, leivonta yms.).Onko sellainen näin nuorelle mahdollista ja jos on kuinka minun kannattaisi toimia?
avatar
NettiNappi Hanna
18.1.2017 15:57
Arrow
Hei Elisa! Yrityksen perustaminen ikäisenäsi on mahdollista huoltajan suostumuksella. Siksi sinun kannattaakin jutella asiasta vanhempiesi kanssa ja pyytää heiltä apua asioiden selvittämiseen. Yritystä ”keveämpi” vaihtoehto on toiminimen hankkiminen. Sinun on myös mahdollista myydä itse valmistamiasi tuotteita esimerkiksi kädentaitomarkkinoilla tai myyjäisissä tai suoraan tuttavillesi, vaikka et perustaisi varsinaista yritystä tai toiminimeä. Myyntituloista pitää kuitenkin aina maksaa veroa. Koska olet alle 15-vuotias, verotettavat tulosi ilmoitetaan vanhempiesi veroilmoituksessa. Voitte yhdessä vanhempiesi kanssa selvittää verotukseen liittyviä ohjeita ja asioita ottamalla yhteyttä verotoimistoon. Ikäisellesi turvallinen ja helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä on 4H-yrittäjyys http://www.4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/ Lisätietoja asiasta saat oman alueesi 4H-yhdistyksestä: https://oulu.4h.fi/yhteystiedot/ Yrityksen perustamiseen saat neuvoja esimerkiksi TE-palveluista: Kari Backman Asiantuntija, aloittavan yrittäjän palvelut p. 0295 056 542 kari.backman@te-toimisto.fi Uusyrittäjyyskeskuksesta: http://www.oulunseudunuusyrityskeskus.fi/
avatar
MisX
16.6.2017 19:49
Arrow
Hei. Olen 13v tyttö. Haluaisin tienata rahaa, mutta kotoa sitä on vaikeaa hankkia. Olen syntynyt Tammikuussa, joten pitääkö minun odottaa ensi vuoden alkuun, jotta saan aloittaa työnteon?
avatar
NettiNappi Saija
20.6.2017 10:18
Arrow
Hei! Kuten tämän sivun alussa kerrotaan, lainsäädännön mukaan nuori työntekijä saa aloittaa työnteon sinä vuonna, jona hän täyttää 14 vuotta. Voit aloittaa työnteon siis vasta ensi vuonna. Tämän vuoden aikana voisit työskennellä poikkeusluvalla tilapäisesti esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa. Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä ja sinulla on joku hyvä idea, voisit vanhempiesi avustamana ja tukemana miettiä yrityksen perustamista. 4H-yhdistys järjestää yrittäjyyskursseja 13–28-vuotiaille: https://www.4h.fi/toita/perusta-oma-yritys/ Voisit lukea myös tuon yllä olevan vastauksen, siinä kerrotaan lisää yrittäjyydestä alaikäisenä.
avatar
Nipsu
20.6.2017 20:47
Arrow
Olen 11 ja haluisin rahaa mutta miten ja en tykkää kauheasi tehdä kotitöitä ja niin voisitenko auttaa
avatar
NettiNappi Hanna
22.6.2017 09:39
Arrow
Sivulla onkin jo kerrottu keinoista ansaita rahaa alaikäisenä. Voit kysellä lisävinkkejä rahan ansaitsemiseen omilta vanhemmiltasi.
avatar
Viktoria
30.6.2017 10:32
Arrow
Moi niin minä haluaisin teenata rahaa mutta en haluaisi siivota kauheasti ja tehdä käsitöitä kun ei oo mistä tehdä. Mitä teen?
avatar
NettiNappi Tuula
04.7.2017 12:50
Arrow
Hei. Meillä ei ole antaa muita vinkkejä rahan ansaitsemiseen alaikäisenä, kuin mitä tällä sivulla olemme kertoneet.
avatar
Bad n' Boujee
31.7.2017 19:58
Arrow
Kysymys on siirretty Pulmakulmaan. Voit lukea vastauksen täältä: http://nettinappi.fi/pulmakulma/tyoelama/miten-voin-saada-14v-rahas-ilman-tekemalla-kotitoita-jne/ Terveisin ylläpito
avatar
NettiNappi Saija
05.9.2017 13:23
Arrow
Nimimerkkien "mikael", "..." ja "Tyttö" kysymykset on siirretty NettiNapin Pulmakulmaan: http://nettinappi.fi/pulmakulma/raha-asiat/rahan-ansaitseminen-alaikaisena-2/
avatar
Nopeasti
26.11.2017 12:51
Arrow
Hei minun pitäisi saada nopeasti rahaa!! Miten minä voin sitä saada :( meillä on vähän rajat tiukilla ja haluaisin saada yhden päivän aikana ainakin 10€
avatar
NettiNappi Hanna
27.11.2017 15:25
Arrow
Hei. Olemmekin koonneet ylläolevaan tekstiin vinkkejä rahan ansaitsemiseen, siihen ei valitettavasti ole mitään pikakeinoja.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load