Nettiriippuvuus

AIHEALUEET

Nettiriippuvuus

Netti voi olla hyödyksi monella tapaa: löydät nopeasti tietoa ja voit tuoda omia ajatuksiasi julki. Kun netin käytöstä tulee pakonomaista ja hallitsematonta, se voi tarkoittaa riippuvuutta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita: onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Jos kärsit esimerkiksi päänsärystä ja olet ärtynyt, pysähdy miettimään, voivatko nämä johtua siitä, että istut liian pitkään tietokoneen äärellä.

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, IRC, roolipelit ja sähköpostit voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä niin, että jopa syöminen jää väliin. Silloin on hyvä pysähtyä. Se, mikä aiheuttaa riippuvuutta, on netin sisältö, esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, on aika rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Nettiriippuvuus voi vaikuttaa nopeasti yöuneen. Tee päätös, että esimerkiksi klo 23 jälkeen et vietä aikaa nettimaailmassa, vaan sukellat peiton alle. Aivosi tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta pysyt toimintakykyisenä ja opit uutta.

Nettiriippuvuudesta on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Aina se ei onnistu yksin, ja silloin kannattaa hakea apua.

Testaa oma netinkäyttösi Nuortenlinkin netinkäyttötestillä.

Tietoa nettiriippuvuudesta (Nuortenlinkki)
Nettiriippuvuuden hoito (Nuortenlinkki)
Nettiriippuvuustesti (Päihdelinkki)

 

Päivitetty 9.11.2017

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load