Alkoholi

AIHEALUEET

Alkoholi

Alkoholi on laillinen päihde, mutta sen saatavuutta on Suomessa rajoitettu monin tavoin. Alaikäinen ei saa edes pitää hallussaan alkoholia. Mietoja alkoholijuomia saa myydä vähittäiskaupassa yli 18-vuotiaille ja väkeviä yli 20-vuotiaille. Ravintolassa sekä mietoja että väkeviä saa myydä yli 18-vuotiaille. Alkoholin myynti, välitys ja anniskelu alle 18-vuotiaalle on siis laitonta. Alkoholin saatavuutta rajoitetaan, koska pienikin annos heikentää reaktiokykyä, arvostelukykyä ja liikkeiden sääntelyä.
Alkoholi – mitä se on? (Nuortenlinkki)

Alkoholin liiallinen käyttö johtaa usein vakaviin terveys- ja ihmissuhdeongelmiin. Nuoren kehittyvälle elimistölle alkoholi on erityisen vaarallista, eikä se ole hyväksi aikuisellekaan. Alkoholi on haitallista etenkin aivoille, maksalle ja haimalle.
Alkoholin ja huumeiden väärinkäyttö (Terveyskirjasto)

Päihtyneenä ihminen tekee rikoksen tai joutuu rikoksen uhriksi todennäköisemmin kuin selvänä. Sammumispisteessä oleva on alkoholimyrkytyksen partaalla ja muutenkin puolustuskyvytön. Maksa polttaa alkoholia tietyllä nopeudella, johon ei pysty itse mitenkään vaikuttamaan.

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa riippuvuutta. Omaa alkoholinkäyttöä kannattaakin pohtia kriittisesti. Viimeistään silloin, kun läheiset alkavat huomautella ja ärsyyntyä alkoholinkäytöstä, on aihetta muuttaa tapoja. Jos aina tekee mieli juoda umpikännit, on hyvä pohtia, miksi vähempi ei riitä. Ongelmat eivät poistu ryyppäämällä, eikä hauskanpitoon tarvita humalatilaa.
Alkoholinkäytön riskejä mittaava AUDIT-kysely (Päihdelinkki)
Oma-apu (Päihdelinkki)

Kohtuullisesti käytettynä alkoholi saattaa rentouttaa ja piristää sosiaalista elämää. Alkoholista voi saada hetkellisesti rohkeutta, mutta ihmisten kanssa pitää pystyä juttelemaan ilman humalaakin. Jos tulet alkoholista aggressiiviseksi, sinun ei kannata käyttää sitä ollenkaan.

 

Päivitetty 30.6.2016

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load