Nettikiusaaminen

AIHEALUEET

Nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen ilmenee monin eri tavoin. Se voi olla esimerkiksi pilkkaamista, uhkailua, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä tai toisena ihmisenä esiintymistä. Pienikin vitsiksi tarkoitettu pila voi saada yllättäen suuret mittasuhteet.

Jos netissä kokee tai kohtaa kiusaamista, kannattaa sen lähde selvittää ja estää. Häiriköt kannattaa poistaa omasta kaverilistasta tai seuraajista. Palvelun ylläpidolle on myös tärkeää ilmoittaa häiritsevästä käyttäytymisestä, jotta siihen voidaan puuttua.

Kirjoittelut, kuvat tai herjaavat viestit kannattaa printata tai kuvakaapata itselleen todisteeksi. Nimettöminä tai väärillä nimillä kirjoitettujen viestien jäljille voidaan päästä poliisitutkinnassa. Jatkuvasta kiusaamisesta ja häiriköinnistä kannattaa ilmoittaa poliisille sekä kertoa läheisille. Nettikiusaamista ei koskaan pidä hyväksyä, ja siihen on tärkeää pyytää apua esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta tai koulun henkilökunnalta.

Niin sanottuihin viharyhmiin liittyminen on lapsellista ja osoittaa, että niihin liittyvä ei osaa käyttää netin yhteisöpalveluja asiallisesti. Toisia ihmisiä tai ihmisryhmiä herjaava kirjoittelu saattaa täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Lue aiheesta lisää:

Nettikiusaaminen (Nuortennetti, MLL)
Nettiturvallisuus (Riku)

 

Päivitetty 7.2.2017

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load