Rikosoikeudellinen vastuu

AIHEALUEET

Rikosoikeudellinen vastuu

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Se tarkoittaa, että yli 15-vuotias voidaan asettaa syytteeseen ja tuomita rikoksesta. Alle 15-vuotiaskin on silti korvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista, sillä laissa ei ole määritelty vahingonkorvausvelvollisuuden alaikärajaa.

Alle 15-vuotiaanakaan ei selviä rikoksista ja lainvastaisuudesta ilman seurauksia. Rikoksesta kiinni jäävästä alle 15-vuotiaasta tehdään lastensuojeluilmoitus. Hänen rikoksensa ja muu tilanteensa käsitellään siis sosiaaliviranomaisten kanssa. Poliisi kirjaa niin sanottuun toimenpiderekisteriin kaikki tiedot henkilöstä, joihin kohdistuu poliisin toimenpiteitä, vaikka kyseessä ei olisi rikos.  Alle 15-vuotiaasta kirjatut tiedot poistuvat rekisteristä yleensä vuoden sisällä siitä, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta, mikäli uusia merkintöjä tilille ei ole tullut.

Nuoria rikoksentekijöitä eli 15–20-vuotiaita ei yleensä tuomita yhtä ankariin rangaistuksiin kuin aikuisia. Alle 18-vuotiaita tuomitaan harvoin ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Rikosten käsittely ja rangaistukset  (MLL Nuortennetti)

Päivitetty 28.8.2017

 

avatar
WaltterXD
03.10.2017 08:26
Arrow
Miten tämä sivu toimii onks taa joku chat
avatar
NettiNappi Hanna
03.10.2017 10:25
Arrow
Hei. NettiNapissa on mahdollisuus jättää kommentteja tietoalueelle ja mahdollisesti heränneitä kysymyksiä Pulmakulmaan. NettiNapin sivuilla toimii myös Byströmin nuorten palveluiden chat, joka on avoinna ma klo 20-22 ja ke klo 13-15. Chattiin pääsee sivujen oikeassa alalaidassa olevasta chatpalkista.
avatar
Mamma
16.11.2017 18:52
Arrow
Jos 15v puhuu täysin perättömiä asioita niin mitä asialle voi tehdä ? Voiko semmosesta nostaaa juttua
avatar
NettiNappi Liisa
22.11.2017 12:16
Arrow
Hei! Antamiesi tietojen perusteella emme pysty tarkalleen kertomaan, mitä asialle voisi tehdä. Joka tapauksessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Se tarkoittaa sitä, että nuori voidaan asettaa syytteeseen ja tuomita rikoksesta. Perättömien asioiden puhuminen saattaa täyttää joissain tapauksissa kunnianloukkauksen määritelmän. Kunnianloukkaus on kyseessä silloin, kun joku esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen, joka aiheuttaa loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häntä halveksitaan sen vuoksi. Kunnianloukkaukseen voi syyllistyä halventamalla toista epäkunnioittavin sanoin, häpäisevin elein tai kuvin. Jos kyseessä on yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, se rikkoo yksityisyyden suojaa ja on lain mukaan rangaistava teko. Näistä voit lukea lisää Finlex-sivustolta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=rikoslaki#L24 Lakeihin perustuvat tekstit ovat joskus vaikeasti ymmärrettäviä. Selventäviä tietoja ja vastauksia voit kysyä asuinpaikkakuntasi poliiseilta tai Rikosuhripäivystyksestä. Rikosuhripäivystyksen kautta voit saada tarkempia neuvoja tähän tilanteeseen, esimerkiksi juristin puhelinneuvonnasta: https://www.riku.fi/fi/palvelut/juristin+puhelinneuvonta+0800+161+177/
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load