Netti ja laki

AIHEALUEET

Netti ja laki

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä. Tyypillisimpiä laittomuuksia internetissä ovat tekijänoikeusrikkomukset ja -rikokset, tietomurrot, perättömät uhkaukset ja kunnianloukkaukset sekä yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen. Netissä ei voi liikkua täysin nimettömänä, vaan poliisi voi päästä epäillyn jäljille rikostutkinnassa.

Omasta turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää myös netissä. Viestintäviraston nettisivuille on koottu runsaasti vinkkejä, miten voit esimerkiksi tehdä puhelimen käytöstä turvallisempaa, ostaa verkosta turvallisemmin ja varautua tietoturvaloukkaustilanteisiin. Omista oikeuksistaan kannattaa pitää kiinni: myös netinkäyttäjällä on oikeus yksityisyyteen, eikä ketään saa huijata. Jos netissä liikkuessa törmää epäilyttävään aineistoon, siitä voi jättää kiireettömissä tapauksissa poliisille nettivinkin.

Oikeudet kulkevat käsi kädessä velvollisuuksien kanssa. Jokainen omien verkkosivujen, blogin tai verkkoyhteisön perustanut on itse vastuussa niiden sisällöstä ja lainmukaisuudesta. Sivuston perustaja on henkilökohtaisesti myös vastuussa siitä, etteivät ulkopuoliset julkaise sivuilla laitonta tai loukkaavaa sisältöä.

Tekijänoikeus, kunnianloukkaus ja tietomurto

Vaikka netti on pullollaan tietoa, kaikkea tietoa ei saa itse vapaasti käyttää tai jakaa eteenpäin. Tekijänoikeutta loukataan, kun toisen tekemää teosta – kuten musiikkikappaletta tai maalausta – kopioidaan ja levitetään laittomasti. Mikäli siis henkilö jakaa netissä vaikkapa kaupasta ostamaansa elokuvaa, hän toimii väärin. Väärin toimii myös se, joka lataa tietoverkon yli laittomasti jaetun elokuvan omalle koneelleen.

Kunnianloukkaus netissä tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö nimittelee toista halventavasti tai levittelee hänestä perättömiä juttuja. Selvästi uhkaavat viestit toista henkilöä tai esimerkiksi oppilaitosta kohtaan on aina ilmoitettava poliisille, ja jos tilanne on hälyttävä, suoraan hätänumeroon 112.

Toisen henkilön käyttäjätunnuksen ja salasanan tietoon saaminen ei oikeuta käyttämään niitä ilman niiden omistajan lupaa. Jos joku näin tekee, hän syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrolla voidaan tarkoittaa myös luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään tai järjestelmän luvatonta käyttöä. Näissä tapauksissa jo yrittäminen on rangaistava teko. Myös alle 15-vuotiaaseen voidaan kohdistaa oikeudellisia toimenpiteitä ja seurauksia, vaikka varsinainen rikosoikeudellinen vastuu alkaakin vasta 15-vuotiaana.

 

Päivitetty 03.02.2017

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load