Vapaaehtoistyö ulkomailla

AIHEALUEET

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Suosituinta on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi. Vapaaehtoistyö ulkomailla avartaa omia näkemyksiä ja antaa elämään uusia tuttavuuksia ja kielitaitoa.

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS (European Voluntary Service) on ohjelma, jossa työskennellään vapaaehtoistyöprojektissa jossakin Euroopan maassa 2–12 kuukautta. EVS kuuluu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmaan. Ohjelmaan voivat hakea 18–30-vuotiaat EU-maiden kansalaiset sekä nuoret, joilla on pysyvä oleskelulupa johonkin EU-maahan. Vapaaehtoistyöjaksolle myönnetään tuki, jolla katetaan valtaosa kuluista. Ohjelmassa on aina mukana kolme osapuolta:  vapaaehtoisen lähettävä organisaatio, vapaaehtoinen nuori ja vapaaehtoisen vastaanottava organisaatio. Lue lisää EVS:stä Maailmalle.net-sivustolta.

Itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä netistä. Se kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja. Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan, joskaan mitään ylellisyyksiä ei kannata odottaa.

Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Työleirejä ja muita vapaaehtoistöitä ulkomailla kannattaa etsiä netistä. Matkaehtoihin tutustuminen on tärkeää, samoin esimerkiksi kaikkien tarvittavien rokotusten hankkiminen ajoissa. Huolellinen etukäteissuunnittelu kannattaa.

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi. Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.

Jos haluat lisätietoa ja neuvontaa vapaaehtoistyöskentelystä ulkomailla, ota yhteyttä Nappiin.

 

Lue lisää:

Vapaaehtoistyö ja EVS (Maailmalle.net)
Allianssin nuorisovaihto
Maailmanvaihto (vapaaehtoistyötä Aasiassa, Afrikkassa, Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Oseaniassa)
Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT ry
EU:n vapaaehtoistyöt ja vaihto-ohjelmat
Vapaaehtoistyö (Kilroy)
AIESEC: Vapaaehtoistöihin ulkomaille?

 

Päivitetty 12.7.2017

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load