Nettikaverit

AIHEALUEET

Nettikaverit

Netti ja sosiaalinen media eli some ovat hyviä keinoja pitää yhteyttä kavereihin ja saada uusia tuttavuuksia. Netin välityksellä voi nopeasti kysellä toisten kuulumisia. Netin välityksellä yhteydenpidossa välimatkakaan ei ole ongelma.

Vaikeista tai mietityttävistä asioista voi olla helpompaa puhua netissä nimettömänä kuin kasvotusten tuttujen kanssa. Vertaistukea ja neuvoja on tarjolla netissä runsaasti. Netissä voi myös huomata, ettei asioiden kanssa ole yksin: muiltakin löytyy samanlaisia kokemuksia ja murheita. Nettikeskusteluista ja ajatusten jakamisesta voi syntyä hyviäkin kaverisuhteita, vaikkei kasvotusten tavattaisikaan.

Netissä tai somessa tutuksi tulleen kaverin voi myös tavata kasvokkain, jos molemmat niin haluavat.  Lähellä asuvan tuttavan kanssa tapaamisen järjestäminen on helpompaa kuin eri maassa asuvan kaverin kanssa. Nettitutun tapaaminen ei aina ole täysin mutkatonta. Netissä on helpompi esittää jotain muuta kuin oikeasti on, muutella totuutta tai jopa valehdella itsestään. Saman ikäiseksi luulemasi mukava tyyppi voi esimerkiksi osoittautua paljon vanhemmaksi aikuiseksi. Nettitutun tapaamiseen ei pidä suostua, ennen kuin on täysin varma toisen henkilöllisyydestä. Netissä ei pidä myöskään kertoa itsestään kaikkea, esimerkiksi kotiosoitettaan tai muita henkilötietoja. Monelta löytyy kuvallisia profiileita monista sosiaalisen median palveluista. Epäilyksesi pitäisi herätä, jos jo pitkän tuntemisen jälkeen nettikaveri ei halua kertoa itsestään mitään, eikä lähettää kuvaansa. Luotettava ja hyvä nettikaveri ei pyydä sinua lähettämään arveluttavia tai paljastavia kuvia itsestäsi, eikä ehdota tapaamista suoraan kotiinsa. Kun tapaamisesta on sovittu yhdessä, ensimmäisen kerran nettituttu on hyvä tavata julkisella paikalla ja mielellään isommalla porukalla.

Netti ja some voivat olla melkoisia aikasyöppöjä. Netti on nykypäivänä mukana kaikkialla, ja älypuhelimesta on nopeaa ja helppoa nähdä uusimmat videot, kuvat ja päivitykset. Kivojen keskustelujen ja sovellusten parissa aika kuluu huomaamatta. Netin ja somen käyttö kannattaa sovittaa omaan arkeen siten, että aikaa jää riittävästi myös unelle, harrastuksille, koululle ja kavereille. Hyvän kaverin kanssa viihtyy yhdessä sekä netissä että sen ulkopuolella.

Nettitutusta ystäväksi (MLL:n Nuortennetti)

Tunteiden verkko (Verkkonuorisotalo Netari)

Netistä ja somesta voit lukea lisää kohdasta Netti ja media.

 

Päivitetty 25.4.2018

avatar
Tyttö
10.4.2018 22:06
Arrow
Haluisin ibf joka ois joku mun ikäne tai nuorempi tai vanhempi😂
avatar
NettiNappi Saija
12.4.2018 14:09
Arrow
Hei Tyttö! Kerrot, että haluaisit ibf:n (internet best friend), eli ystävän netin välityksellä. Olethan jo lukenut tuon yllä olevan tekstin? Siitä löytyy hyviä vinkkejä ja tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun tutustuu netissä uusiin ihmisiin. Myös lisämmiimme linkkeihin kannattaa tutustua. Kirjoitat, että ibf voisi olla sinua vanhempi tai nuorempi. Koska olet 13-vuotias, sovithan vanhempiesi kanssa siitä, minkälaisten sivujen, sovellusten tai muiden palvelujen kautta voit ystäviä etsiä. Muutenkin vanhempiesi on hyvä olla tietoisia siitä, kenen kanssa olet tekemisissä ja ketä ystäväsi ovat, niin netissä kuin ihan IRL (in real life).
avatar
NettiNappi Hanna
07.5.2018 15:58
Arrow
Nimimerkin Elluriini kommentti on siirretty Pulmakulmaan: http://nettinappi.fi/pulmakulma/ihmissuhteet-ja-seurustelu/ibf/
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load