Tytön keho

AIHEALUEET

Tytön keho

Murrosikä alkaa suomalaisilla tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana. Hormonituotannon käynnistyminen saa aikaan murrosiän muutokset. Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen. Rintojen kehityksen ensimmäiset merkit ovat yleensä näkyvillä viimeistään 13-vuotiailla tytöillä. Ellei näin ole, on syytä hakeutua lääkäriin tarkistuttamaan, että murrosiän kehitys on normaalia.

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti. Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla aikoinaan. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa. Kuukautisten alettua omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti, esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärä. Näin omaa kuukautiskiertoa ja mahdollisia poikkeuksia kierrossa on helpompi havaita. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla jopa muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tulekaan täysin säännölliseksi.

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla. Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Ennemmin tai myöhemmin gynekologiset tarkastukset tulevat osaksi naisen elämää. Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään sinun hyvinvointisi ja terveytesi vuoksi. Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyvälineen saadakseen täytyy käydä lääkärissä tai vähintään terveydenhoitajalla.

Voit lukea lisää lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta ja gynekologisesta tutkimuksesta Väestöliiton nuorten sivuilta.

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä. Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Tyttöjen talolla.

Lue lisää murrosiän kehitykseen ja tytön kehoon liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta.

 

Päivitetty 25.4.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load