Pojan keho

AIHEALUEET

Pojan keho

Pojilla murrosikä alkaa yleensä hieman myöhemmin kuin tytöillä, noin 9–14-vuotiaana. Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat.

Useimmiten murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Penis alkaa kasvaa noin vuosi sen jälkeen. Muita alkavan murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros. Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Siitä ei kannata huolestua, sillä se on melko yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden, eli voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin. Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä. Myös peniksen koko ja muoto saattavat mietityttää paljon. Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Poikien ja nuorten miesten on mahdollista käydä juttelemassa mieheyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Poikien talolla.

Voit lukea murrosiän kehityksestä tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

 

 

Päivitetty 25.4.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load