Seksi ja seksuaalisuus

Sukupuolitaudit
Aloittaja:
Marianne
24.4.2017 15:17
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
10.10.2018 10:37
Osallistu keskusteluun
Avatar
Marianne
24.4.2017 15:17
Arrow

Hei,

Olin kiihkeässä suojaamattomassa kanssakäymisessä satunnaisen miehen kanssa. Varsinaista yhdyntää ei tapahtunut, mutta suutelimme, koskettelin kädellä jonkin verran hänen penistään ja hän puolestaan kosketti lyhyesti kädellään ulkoisia sukupuolielimiäni, ts. vei käden housuihini. Liikuttiin kylläkin lähinnä häpykarvoituksen alueella. Lopuksi hän laukesi osittain farkkujeni päälle nivusen puolelle. Minulla oli siis housut jalassa koko ajan nappia myöten kiinni. Onko tällaisessa sukupuolitaudin vaaraa? Lähinnä mietin, jos hän ensin oli koskettanut penistään ja sitten siirsikin kätensä housuihini.

mm
NettiNappi Tuula
26.4.2017 15:44
Arrow

Hei Marianne!

Sukupuolitaudin leviäminen käsien välityksellä on teoriassa mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, koska sukupuoli- eli seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit tai virukset voivat levitä vain, jos sormissa on emätineritettä tai spermaa, ja sitä siirtyy sormista limakalvoille. Lisäksi toki jommallakummalla täytyy olla seksitauti. Mahdollisuus siihen, että olisit saanut seksitaudin kuvailemassasi tilanteessa on siis pieni.

Jos asia kuitenkin huolestuttaa, on sinun hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin. Sukupuolitautitestejä tehdään opiskelijaterveydenhuollossa ja terveysasemilla. Oulussa testeihin voi hakeutua myös Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle. Poliklinikalle voi varata ajan netissä: https://secure.vihta.com/public-ng/ppshp/#/home Et kerro, kuinka kauan kuvailemastasi tilanteesta on, joten otathan huomioon, että testeihin voi hakeutua aikaisintaan kaksi viikkoa oletetun tartunnan jälkeen.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/testit/

avatar
ano
23.2.2018 14:53
Arrow

Kävin sukupuolitautitesteissä ja nyt sain laboratoriotulokset näkyviin omahoito-nettisivulle. Kaikkien muiden tautien kohdalla tulos oli: neg at /NEG AT, paitsi klamydian tuloksena oli: ””. Mitä nämä viivat tarkoittavat? Oliko tulos siis positiivinen?

NettiNappi Saikku
27.2.2018 10:05
Arrow

Hei nimimerkki Ano!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyin neuvoa Byströmin nuorten palveluiden terveydenhoitajalta ja hän ohjeisti sinua laittamaan viestiä Omahoidosta terveysasemalle. Viestin voi laittaa Omahoidon etusivulta ”lähetä viesti terveysasemalle” tai viestin voi lähettää myös laboratoriolomakkeelta suoraan. Viestiisi vastaa sairaanhoitaja tai lääkäri 3 arkipäivän kuluessa.
Terveydenhoitaja vastasi myös, että laboratoriotuloksissa neg tarkoittaa, ettei kyseistä tautia ole.
’’’’- merkistä ei voida sanoa mitään, ennen kuin nähdään laboratoriolomake ja siksi sinun on hyvä olla yhteydessä sinne Omahoito-palveluun.
Oulun Omahoito: https://www.oulunomahoito.fi/

avatar
Sukupuolitauti nenän limakalvoille?
03.6.2018 09:39
Arrow

Moi!

Voiko sukupuolitaudin saada nenän kautta, jos tyttö istuu naamani päälle ja hieron vain nenälläni hänen haaroväliään?

Entä jos hän hyväilee kädellä itseään ja sen jälkeen penistäni ilman kortsua?

Entä voiko naisen pissasta saada taudin jos se osuus penikseen tai suuhun/silmään?

NettiNappi Liisa
04.6.2018 11:11
Arrow

Moi!

Väestöliiton nettisivuilla kerrotaan vaihtoehdoista, miten sukupuolitaudit voivat ja eivät voi tarttua. Ensimmäinen tärkeä asia sukupuolitautien tarttumisessa on se, onko itsellä tai kumppanilla ollut aiemmin seksiä kenenkään muun kanssa. Mikäli kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta seksistä, ei sukupuolitaudin riskiäkään ole.

Lisään tähän lainauksen suoraan Terveyskirjaston sivuilta. Terveyskirjasto on luotettava ja ajantasainen verkkosivusto, jossa on vain terveydenhuollon ammattilaisten laatimia artikkeleita. “Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. ”

Mikäli epäilette sukupuolitaudin mahdollisuutta, kannattaa teidän ottaa yhteyttä oman paikkakuntanne sukupuolitauteja hoitavaan toimipaikkaan. Oulussa sukupuolitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja testauksessa voitte ottaa yhteyttä Oulun yliopistollisen sairaalan Ihotautien poliklinikkaan. Kuten varmasti jo tiedättekin, kondomia kannattaa käyttää jokaisella seksikerralla, myös suuseksin aikana.

Tsemppiä asioiden selvittelyyn ja mukavaa kesää!

avatar
Suski
25.6.2018 21:23
Arrow

Voinko harrastaa suojaamatonta seksiä kumppanini kanssa, jos kummallakaan ei ole aikaisemmin ollut seksiä kenenkään kanssa? Olen kuullut, että sukupuolitaudit voivat tarttua synnyntyksessä äidistä lapseen ja pohdin, että jos kumppanini olisi saanut äidiltään jonkin tartunnan synnytyksessä, voisiko se nyt tarttua minuun?

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:01
Arrow

Hei Suski!

Jos kumpikaan teistä ei ole harrastanut aikaisemmin mitään seksiin liittyvää (suuseksiä, käsin hyväilyä, yhdyntää), on erittäin epätodennäköistä, että kummallakaan teistä olisi sukupuolitauti. Taudit voivat periaatteessa tarttua myös käsien kautta, esimerkiksi jos siemennestettä kulkee välittömästi siemensyöksyn jälkeen sormien kautta emättimeen tai emätineritettä vastaavasti penikseen. Tarttuvuus on kuitenkin aina huomattavasti heikompi kuin yhdynnässä.

Suun alueen herpesinfektio voi tarttua suuseksin välityksellä kumppanin genitaaleihin. Synnytyksen aikainen genitaalialueen herpes voi tarttua vastasyntyneeseen synnytyskanavasta, mutta tämä on erittäin harvinaista.

Jos seksitaudin mahdollisuus yhtään huolettaa, niin suosittelen hakeutumaan sukupuolitautitesteihin ihan vain mielen rauhoittamiseksi ja varmuuden saamiseksi. Ilmaisiin testeihin voi hakeutua Oulussa OYS:n Ihotautipoliklinikalle, jossa hoidetaan myös sukupuolitauteihin liittyvät asiat. Löydät nettiajanvarauksen ja muuta tärkeää tietoa tästä.

Muistathan myös, että jos raskaus ei ole toiveissa, niin miehen ja naisen välisessä seksissä tulee suojautua myös raskaudelta. Tutustukaa rauhassa ja ilolla itseenne ja toisiinne, kaikin puolin!

avatar
Pekka
21.8.2018 14:58
Arrow

Moro!
Mulla kasvoi peniksen varteen vaalea koho luomi 3kk sitten noin 3mm kokoinen ja ei ole lähtenyt pois, mutta ei ole kasvanut siitä enempää. En ole paljoa miettinyt asiaa, mutta nyt siihen viereen on alkanut ilmaantua toinen pienempi, mutta samanlainen luomen alku.
Olen vain ollut 2v tyttöystäväni kanssa petihommissa, joten uusitauti se tuskin on. Voisiko olla ihan vain luomi, joka on ilmestynyt siihen paikkaan? Pitääkö tässä seurata tilannetta vai koittaa käydä näyttämässä lääkärissä? Sukupuolitauti testeissä kävin noin 1vuosi sitten ja ei sanottiin, että ei mtn poikkeavaa.

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:33
Arrow

Hei Pekka!

Luomia voi ilmaantua minne tahansa kehon osaan. En löytänyt tietoa siitä, että luomi peniksen varressa viittaisi millään tavalla sukupuolitauteihin. Me vastaajat emme kuitenkaan ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten jos sinua huolestuttaa luomen ilmaantuminen, voit ottaa yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, opiskelu- tai työterveysasemalle asian tarkistamiseksi.

avatar
Huolestunut
24.8.2018 23:46
Arrow

Olin seksuaalisessa kanssakäymisessä ulkomaalaisen miehen kanssa. Yhdyntää ei tapahtunut, mutta mies sormetti minua, josta syntyi pieni haavauma emättimeeni. Mies myös nuoli emätintäni ja takapuoltani. Mietin onko minulla riskiä sukupuolitauteihin? Eniten pelkään hepatiittia. Netissä todella ristiriitaista tietoa siitä tarttuuko esim b hepatiitti miehen antamassa suuseksissä.

NettiNappi Liisa
28.8.2018 14:39
Arrow

Hei Huolestunut!

Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua niin emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin (lähde: iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back).

Voit hakeutua sukupuolitautitesteihin OYS:n ihotautien poliklinikalle, jonne voit mennä ilman lähetettä. Tarvittavat tutkimukset ja hoito on maksutonta. Voit varata ajan tältä sivulta. Tsemppiä ja rohkeutta asian selvittelyyn!

avatar
Liisa
07.10.2018 18:38
Arrow

Hei!
Olen harrastanut poikaystäväni kanssa noin 3 kuukautta seksiä ja kummallakaan meistä ei ollut sitä ennen mitään kokemusta siitä. Mietin nyt vaan sitä, että koska emättimessäni on valkoisia kokkareita, pissaaminen kirvelee ja kutina on älyttömän voimakas. Uskon, että kyseessä on hiivatulehdus. Varasin just ajan, mutta siis mietin nyt sitä, että voinko mä silti harrastaa senkaa seksiä vai tarttuuko se häneen ?

mm
NettiNappi Karoliina
10.10.2018 10:37
Arrow

Moi!

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. (Terveyskirjasto)

Eli kuten itse epäilitkin, kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus. Seksiä ei tulehduksen aikana tule harrastaa, sillä se voi tarttua myös kumppaniin. Sinun tuleekin ensin hoitaa tulehdus kuntoon, ennen kuin voitte jatkaa seksin parissa. Sanoit, että olet varannut jo aikaa terveyspalveluihin, joten sieltä saat ohjeet hiivan hoitoon.

Syksyn jatkoa!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load