Oma keho

Onko normaalia
Aloittaja:
Huolestunut
06.6.2016 10:25
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
07.3.2018 15:26
Osallistu keskusteluun
Avatar
Huolestunut
06.6.2016 10:25
Arrow

Moi mua huolettaa yks asia ja nyt ku koulut on loppu nii en voi kysyy terkkariltakaan. Eli tossa joulun aikaa mulla oli kutosen terveystarkistus ja multa otettiin perus jutut ja mun pituus silloin oli 163cm ja paino 55,5kg mut nyt oon 163,8 ja 51,2kg nii onks tää ihan normaalii et mun paino on tippunu vaikken oo ees laihduttanu ym ja en oo pitäny itteeni hirveen lihavana ees.

avatar
Huolestunut
07.6.2016 08:23
Arrow

moi! Tohon eiliseen viestiin lisäyksenä kävin äsken punnitsemassa itteni ja tänään se näytti 50,6kg ja mulla oli siis samat vaatteet päällä kun eilenkin nii mistä tää painon tippuminen johtuu koska nyt mä oon tooooooooosi huolestunut

avatar
NettiNappi Saija
07.6.2016 13:53
Arrow

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että painosi on pudonnut noin viisi kiloa puolen vuoden aikana. Mietit, mistä tämä voisi johtua. Joskus voi käydä niin, että huomaamattaan syö erilailla tai vähemmän kuin aikaisemmin. Samalla tavalla voi käydä liikkumisen suhteen. Eli vaikka ei tarkoituksella laihduttaisikaan, voivat pienetkin, mutta pidempiaikaiset muutokset ruokavaliossa ja liikunnan määrässä aiheuttaa painon vaihtelua. Myös puntareissa ja niiden mittaustuloksissa voi olla eroja. Kotipuntarisi on siis voinut näyttää jo joulukuussa pienempiä lukemia kuin terveystarkastuksessa käytetty puntari.

Puolen kilon vaihtelu painossa voi johtua esimerkiksi siitä, mitä ja minkä verran on syönyt ja juonut. Aamu- ja iltapainossa on myös eroja. Jos sinulla ei ole muita oireita, jotka voisivat liittyä painon laskemiseen, voisit rauhassa seurailla tilannetta kesän yli. Jos asia huolestuttaa sinua vielä elokuussa koulun alettua, voit varata ajan terkkarille. Voisit jutella nyt asiasta myös vanhempiesi kanssa, he voivat seurata tilannetta kanssasi.

Jos voit muuten hyvin, eikä painon putoaminen selkeästi jatku, kannattaa yrittää suunnata ajatukset kesään ja lomaan :).

Mukavia kesäpäiviä!

avatar
Huolestunut
08.6.2016 22:39
Arrow

Moi taas! Sä sanoit tossa viestissä et jos mulla ei oo mitää oireita nii en oikee oo varma mut mä en oo kolmeen neljään kuukauteen tuntenu nälkää kunnol ja sit toine et ennen terkkarii me mitattii kotona ja olin ihan saman psinonen ku terkkarilla

avatar
NettiNappi Saija
09.6.2016 09:17
Arrow

Moi!

Sinun kannattaa nyt tosiaan jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Voitte yhdessä pohtia, onko syytä varata aikaa lääkärille vai voisitteko vielä rauhassa seurailla tilannetta. Emme pysty tämän enempää asiassa auttamaan, vaan sinun pitää selvittää asiaa vanhempiesi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa.

Voisitte vanhempiesi kanssa myös tarkistella, että syötkö tällä hetkellä monipuolisesti ja riittävästi. Kerrot, että sinulla ei ole muutamaan kuukauteen ollut kunnolla näläntunnetta. Oletko siis mahdollisesti myös syönyt aikaisempaa vähemmän? Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton nettisivuilta löytyy hyviä ohjeita terveellisen ruokavalion noudattamiseen: http://www.mll.fi/nuortennetti/terve_elama/syohyvaa/

avatar
Maiskuli
25.1.2017 16:02
Arrow

Hei! Koulussa meillä oli luistelua ja kaaduin sekä sen seurauksena vasen nilkkani vääntyi. Käveleminen, hyppiminen, varmistaminen, kantapäillä kävely, nilkan taivutteleminen ja juokseminen sattuu. Nilkan ns. lumpun kohdalle on noussut turvotus. Miten saan turvotuksen laskemaan?? Kylmää olen koittanut pitää, mutta vain lievensi kipua hiekan mutta turvotus on ja pysyy. Mikä neuvoksi??

Olisin TODELLA kiitollinen jos saisin vastauksia mahdollisimman nopeasti, kiitos!

(En saanut viestiä muuten lähetettyä joten oli pakko lähettää se johonkin keskusteluun.)

mm
NettiNappi Hanna
27.1.2017 14:13
Arrow

Hei Maiskuli
Ikävä kuulla, että olet loukannut nilkkasi. Olet yrittänyt hoitaa nilkkaasi kylmällä, mutta se ei ole auttanut turvotukseen. Nilkkaa kannattaa käydä näyttämässä terveysalan ammattilaiselle. Sinun kannattaa kertoa tilanteesta huoltajallesi, jos et ole sitä vielä tehnyt. Huoltajasi voi viedä sinut tarvittaessa terveysasemalle tai voit mennä käymään kouluterveydenhoitajan luona selvittämässä nilkkasi kuntoa.

Meille voi lähettää kysymyksiä/viestejä myös Pulmakulma-palstan kautta. http://nettinappi.fi/category/pulmakulma/

avatar
Janette
03.3.2018 21:35
Arrow

Heips, toivon että löytäisin täältä jotain apua mun ongelmaan. Oon 12v tyttö, ja mulle on puhjennut aivan hirvittävä vauvakuume. Mulla on tosi monesti ennenkin ollut tälläsiä hetkellisiä vauvakuumeita ihan pienestä asti, että oon aatellu et oispa kiva hoitaa oikeaa vauvaa. Sillon oon alkanu hoitaa jotain nukkea, lykänny sitä nukenrattaissa hetken ja kiinnostus on lopahtanu. Nyt tuntuu että tää ei oo enää leikkiä. Oon koko vuoden alusta tuntenu että haluan hoitaa jotain niinku just sitä vauvaa. Nyt kaks viikkoo sit mun pieni kahden kuukauden ikänen serkku tuli meille käymään ja sit aloin hoitamaan sitä. Hoidin sitä kaks tuntia mutta sit niitten piti lähteä pois ja tuntu että ihan niinku mun oma lapsi ois just viety multa pois. Aloin hoitaa nyt mun 5v pikkusiskon nukkea ja nyt jonku kahen viikon ajan oon hoitanu vaan sitä nukkea. Oon leikisti imettäny sitä, vaihtanu vaipat ja vaatteet, käyny ulkona lykkäämässä vaunuja, kylvettäny ja nytki se on “nukkumassa” mun vieressä. Mun elämässä on kahden viikon ajan ollu vaan tää nukke ja en edelleenkään kyllästy, toisin ku vuos sit oisin kyllästyny heti. Olen ehdottanut, josko saisin jonkun lemmikin, mutta ei sekään käy. Musta tuntuu jo siltä, että oisin oikeasti raskaana, kun mun vatsassa tuntuu siltä. Mulla oli ekat menkat tammikuun puolessa välis ja kesti kaks päivää. Viimesimmät oli helmikuussa 22.-27. Päivä. Seuraavien pitäis tulla maaliskuun lopulla että enpä usko et vois niistäkään johtua enää ainakaan, eikä mulla oo menkkojen aikana ollu mitään oireita missään vaiheessa. Onks tää vauvaintoilu enää normaalia ja miten voisin saada tän laantumaan?

mm
NettiNappi Hanna
07.3.2018 15:26
Arrow

Hei,

Vauvakuumeen laannuttamiseen ei liene mitään yksinkertaista konstia, jonka osaisin sinulle kertoa. Kannattaa kuitenkin miettiä muutamia asioita, joista voi olla apua pahimpaan vauvakuumeeseen. Vauvat eivät pysy pieninä kovinkaan monta vuotta vaan kasvavat ja kehittyvät koko ajan. Vauvat tarvitsevat paljon aikaa ja hoivaa. Toisin kuin pienellä nukella, vauvalla voi olla todella erilainen temperamentti kuin sinulla. Se tarkoittaa sitä, että vauva voi alkaa itkemään herkästi, kun sillä on nälkä, kylmä tai vaikkapa liian täysi vatsa. Tätä voi tapahtua myös keskellä yötä tai aamulla aikaisin, silloin kun sinua väsyttää todella paljon. Vauva voi myös sairastua esimerkiksi korvatulehdukseen. Oikea vauva vaatii siis paljon huolenpitoa ja myös rahatuloja, sillä vauvoilla kuluu paljon vaippoja, he tarvitsevat vaatteita ja muita vauvanhoitotarvikkeita. Eli ehkä tätä vauvakuumettasi voisit lepytellä sillä, että mietit realistisesti, että mitä elämä pienen vauvan kanssa oikeasti tarkoittaa ja kuinka paljon siinä on vastuuta. Voisit jutella asiasta vaikka äitisi tai pienen serkkusi vanhempien kanssa. Voit käydä juttelemassa asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Kerrot, että olet kahden viikon ajan hoitanut vauvanukkeasi. Suosittelen, että alat nyt suunnitella päiviisi jotain muuta ohjelmaa ja tekemistä. Onko sinulla kavereita, joiden kanssa voit tehdä yhdessä jotain kivaa? Tykkäätkö ulkoilla tai harrastaa liikuntaa? Käytkö koskaan elokuvissa? Olisiko joku uusi mielenkiintoinen harrastus, jota voisit kokeilla? Tulisiko sinulla itselläsi mieleen jotain muuta, jota voisit koulupäivien jälkeen tehdä? Kun keskityt muihin asioihin, uskon, että ajatukset vauvan hoitamisestakin jäävät vähemmälle.

Kannattaa haaveilla tulevaisuudesta ja onkin ihanaa, että haaveilet tulevaisuudessa pienen vauvan äitinä olemisesta. Itseasiassa juuri ne haaveet ovatkin monta kertaa niitä parhaita asioita elämässä, sillä haaveissaan voi tehdä mitä vaan ja pohtia, mitä elämältään haluaa. Äidiksi tuleminen ei kuitenkaan vielä moneen vuoteen ole ajankohtaista kohdallasi, koska olet vasta 12-vuotias. Mutta tulevaisuuden haave se voi olla.

Kerrot, että kuukautisesi ovat alkaneet hiljattain. Kehosi totuttelee vielä hormonaalisiin muutoksiin, joita se käy läpi kun kasvat. Raskaana olon tunne vatsassa saattaa johtua kuukautiskierron vaiheesta, jolloin hormonit aiheuttavat turvotusta ja nesteen kertymistä kehoon. Ilmiö on tuttu monille naisille noin viikkoa tai kahta ennen kuukautisten alkamista. Jos sinulla kuitenkin esiintyy esimerkiksi kipuja tai heikotusta, niin kannattaa varata aika kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille.

Lisää tietoa kuukautisista: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

NettiNapin Pulmakulma ja keskustelupalsta on suljettu kesän ajan 27.6.-4.8.19. Oikein mukavaa kesää kaikille!