Oma keho

menkat?
Aloittaja:
epävarma
11.10.2016 07:58
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
14.12.2018 11:57
Osallistu keskusteluun
Avatar
epävarma
11.10.2016 07:58
Arrow

Moi! Mulla on nyt jonkun aikaa ollu jvähän outoja oireita ja mietin et voisko ne olla menkkoihin liittyviä. Ensinnäkin mulla on jo noin kahen kuukauden ajan tullu alavatsaan semmosia pistäviä kipuja noin kerran tai kaks päivässä. Mulla on myös alkanu tulee valkovuotoa enemmän ja joskus tuntuu et oisin pissannu housuun kun sitä tulee niin paljon! Joskus musta myös tuntuu et alavatsassa “liikkuu” jotain ja oon varma ettei se oo ilmavaivoja! Ainoo vaan mikä mietityttää on että mulla on älyttömän pienet rinnat. Mulla on ollu murrosikä jo jotain kolme vuotta ja ne on kehittyny koko sen ajan ja on silti niin pienet etten tarvi oikeita rintsikoita (oon kyl vaan muutaman sentin päässä A-kupista). Mul on kyl nyt tänä syksynä alkanu rinnat ja karvoitus kasvaa nopeammin. Oon 162cm ja painan 40-42kg ja mun äitin menkat alko kun se oli kolmetoista.

mm
NettiNappi Hanna
17.10.2016 11:05
Arrow

Hei.
Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Nipistelyt ja muljahtelut alavatsassa kuuluvat siis asiaan. Sinun kannattaa alkaa kuljettaa kuukautissuojaa mukana taskussa tai repussa, koska kuukautisesi voivat alkaa yllättäenkin.
Kaikki kuvailemasi muutokset kehossasi, valkovuodon runsastuminen sekä rintojen ja karvoituksen kasvun kiihtyminen ovat merkkejä siitä, että murrosikäsi etenee. Muutokset valkovuodon määrässä ovat ihan normaaleja ja joskus vuotoa voi todellakin tulla runsaasti. Jos vuoto on melko hajutonta, eikä siinä ole kokkareita, eikä alapääsi limakalvoja kirvele, sinulla tuskin on syytä huoleen. Voit halutessasi käyttää pikkuhousunsuojia, mutta niiden jatkuvaa käyttöä ei suositella, koska ne ärsyttävät alapään herkkää ihoa ja limakalvoja. Yleensä päivittäinen pesu lämpimällä vedellä ja alushousujen vaihto kuitenkin riittävät.

Kerrot, että rintojesi koko mietityttää sinua. Pituutesi suhteessa painoosi kertoo, että olet hoikka. Rinnat ovat suurimmaksi osaksi rasvakudosta, joten on ihan normaalia, että rintasi ovat pienet. Näin on usein hoikkien tyttöjen ja naisten kohdalla. Toisaalta olet vielä nuori ja murrosiän kehityksesi on kesken, joten todennäköisesti rintasi kasvavat vielä. Murrosikä muuttaa kyllä muotojasi, kun maltat odottaa. Rinnat eivät ole koskaan niin sanotusti valmiit, vaan muuttuvat ja muotoutuvat naisen koko elämän ajan.
Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta tai Decibel.fi – sivustolta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat

avatar
Linti
02.1.2017 12:56
Arrow

Tänään aamulla kävin vessassa ja minulla oli yön aikana kerääntynyt ruskeaa nestettä pikkuhousuihini sitä ei tule paljon onko minulla siis edes alkanut menkat

mm
NettiNappi Hanna
03.1.2017 09:21
Arrow

Hei. Ruskea neste/tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että menkkasi ovat alkaneet. Ensimmäiset menkat ovat usein yhdestä muutamaan päivään kestävää vähäistä ruskeaa vuotoa. Joskus ensimmäisten kuukautisten aikana vuoto voi olla jo punaisempaa, selkeästi veristä vuotoa. Voit lukea lisää kuukautisista esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Mitä!!!!
09.1.2017 15:49
Arrow

Tulin tänää koulust ja kun menin vessaa nii pikkareissa oli semmosta ruskeeta nestettä jossa oli seassa punasta… menin ihan paniikkii ja ketää ei oo kotona sillä se tapahtu just äske.. Alkoks mulla nyt menkat vai mitä tapahtuu??!!!

avatar
NettiNappi Saija
11.1.2017 09:44
Arrow

Hei! On mahdollista, että kyseessä oli menkkojen alkaminen. Voisit lukaista vielä tuon kysymyksesi yllä olevan vastauksen, se pätee myös sinun kysymykseesi. Ensimmäiset kuukautiset voivat olla jännittävä ja pelottavakin asia, mutta se on täysin luonnollinen juttu. Ensisäikähdyksen jälkeen mielesi varmasti rauhoittuu. Voisit jutella kuukautistesi alkamisesta ja siihen liittyvistä asioista, kuten kuukautissuojien hankkimisesta äitisi tai muun läheisen aikuisen kanssa.

avatar
MaisuAnna
13.1.2017 14:55
Arrow

Minulla on jonkin aikaa ollut valkovuodot. Omasta mielestäni vähn ns. “Vanhentuneen” valkovuoto on karmea mutta ns. Tuore valkovuoto ei omasta mielestä haise pahalta. En ole varma onko haju vain omaa ajattelua vai haiseeko se todellakin pahalta. Minua pelottaa kuukautisten alku aivan järjettömästi. Eniten pelottaa äidille kertominen koska äiti ei ite koskaan puhu siitä tai mitään. Miten saisin valkovuodon loppumaan tai edes rajoitettua sitä. Olen parina päivänä laittanut alushousuihin pienen vessapaperin palan ettei alushousut sotkeennu jatkuvasti. Mitä teen??

avatar
Tuntematon
17.1.2017 22:06
Arrow

Siis mä en tiiä mitä mun pitäis tehä koska mä en tiiä miltä valko vuoto näyttää onks se semmosta et se on semmost et sitkun se kuivuu nii se on semmosta valkosta kuivunu semmoseen pieneniks oskiks ei kökkönä?

avatar
Ärsyttää
22.1.2017 06:45
Arrow

Mulla tulee sellaista limamaista mönjää joka kuuluu valkovuotoon mutta nyt sitä tulee runsaasti eikä menkat ole vielä alkaneet…Luin jostain että se voisi olla emättimen tulehdus mutta se on ihan normaalia

mm
NettiNappi Hanna
23.1.2017 10:38
Arrow

Hei. Valkovuodon määrä vaihtelee yksilöllisesti, eikä siihen voi itse juurikaan vaikuttaa. Sinua mietityttää vanhentuneen valkovuodon haju, joka on mielestäsi paha. Voisit kokeilla auttaisiko asiaan päivittäinen vesipesu ja pikkuhousujen vaihto. Usein valkovuodon määrä lisääntyy, kun kuukautisten alkaminen lähestyy. Voit tarvittaessa käyttää pikkuhousunsuojia, jotka muistuttavat pieniä terveyssiteitä. Niitä myydään tavallisissa kaupoissa ja ne ovat edullisia. Pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö ei ole suositeltavaa, koska ne voivat ärsyttää alapään ihoa ja mahdollisesti lisätä valkovuodon määrää.

Kuukautiset kuuluvat luonnollisena osana tyttöjen ja naisten elämään, eikä niitä tarvitse pelätä. Sinua pelottaa puhua äitisi kanssa aiheesta, joten olisiko sinulla ketään muuta luotettavaa aikuista tai vaikka isosiskoa, kenen kanssa voisit asiasta jutella? Joskus puheeksi ottaminen tuntuu kaikista vaikeimmalta, joten voisit vaikka kirjoittaa pienen lapun äidillesi asiasta, esimerkiksi, että ”voisitko ostaa pikkuhousunsuojia” tai ”voisitko kertoa minulle kuukautisista”. Silloin äitisi saisi hyvän tilaisuuden jutella asiasta kanssasi. Voit käydä puhumassa kuukautisten alkamisesta myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tässä sinulle muutama linkki Väestöliiton nuorten sivuille, joista voit lukea tarkemmin valkovuodosta ja kuukautisten alkamisesta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

mm
NettiNappi Hanna
23.1.2017 10:41
Arrow

Hei. Valkovuoto voi näyttää pikkuhousuissa pieniin osiin jakautuneelta. Sinun ei siis tarvitse tehdä asialle mitään. Kaupoissa myydään pieniä terveyssiteitä muistuttavia pikkuhousunsuojia, voit voi käyttää tarvittaessa, mutta päivittäinen käyttö ei ole suositeltavaa. Pikkuhousunsuojat voivat päivittäin käytettynä ärsyttää alapään herkkää ihoa.

Valkovuodon alkaminen on myös merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

mm
NettiNappi Tuula
25.1.2017 11:02
Arrow

Hei,

Limamainen mönjä on todennäköisesti valkovuotoa, eikä sinun tarvitse olla huolissasi asiasta. Kerrot, että vuotoa tulee runsaasti, mikä saattaa tarkoittaa, että kuukautistesi alkaminen lähestyy. Voit tarvittaessa käyttää pikkuhousunsuojaa, mutta niiden päivittäistä käyttämistä kannattaa välttää. Pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö voi ärsyttää alapään herkkää ihoa ja lisätä valkovuodon määrää. Yleensä päivittäinen vesipesu ja pikkuhousujen vaihtaminen puhtaisiin riittävät puhtaudesta huolehtimiseen.

Jos sinulla kuitenkin on myös muita oireita, kuin lisääntynyt valkovuoto, sinun kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle vaivan selvittämiseksi. Muita oireita voivat olla esimerkiksi paha haju, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen tai kutina. Voit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa tai pyytää huoltajiltasi apua lääkäriajan varaamiseen.

Voit lukea lisätietoa aiheeseen liittyen Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
tuntematon
13.2.2017 16:43
Arrow

minä olin tänään kirjastossa kavereni kanssa ja menin käymään vessassa. pikkuhousuissani oli ruskeaa mönjää johon oli sekoittunut verta.minua pelottaa. voisiko joku kertoa mistä on kysymys

mm
NettiNappi Tuula
14.2.2017 15:37
Arrow

Hei!

Olit jättänyt kysymyksesi kommenttina ”Menkat?” otsikon alle, joten arveletkin varmaan kuukautistesi alkaneen. Sinun ei tarvitse pelätä, sillä ensimmäiset kuukautiset saattavat tosiaan olla ruskeaa mönjää, johon on sekoittunut verta.

Nyt sinun kannattaa hankkia kuukautissuojia ja merkitä kuukautiset kalenteriin. Kuukautissuojia myyvät kaikki tavalliset ruokakaupat ja kioskit. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kuukautissuojia kannattaa tästä lähtien pitää aina mukana taskussa tai laukussa, sillä varsinkin ensimmäisten vuosien aikana kuukautiset saattavat olla hyvinkin epäsäännölliset ja alkaa yllättäenkin. Rahaa kuukautissuojien ostoon voit pyytää huoltajaltasi. Hänelle on hyvä kertoa muutenkin, että kuukautisesi ovat alkaneet.

Merkitse kalenteriin kaikki vuotopäiväsi. Silloin voit helposti seurata kuukautistesi kestoa ja kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä, eli ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Kuukautiskierto on harvoin säännöllinen heti alusta alkaen, joten sinun ei kannata pelästyä, vaikka seuraavia kuukautisiasi ei kuuluisikaan lähikuukausina.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Mila
14.2.2017 16:14
Arrow

11.2.2017 12:07
Arrow
Hei! Mun kuukautiset alko kun olin 13 ja on ollu epäsäännölliset aina. Voi olla 4 tai 6 kk menkkojen välissä. Mutta mulla oki joulukuussa menkat ja siinö oli väliä ollu sen 4kk ja ne oli tosi kivuliaat menkat ja vuosin paljon ja niin. Sitten tuli tammikuussa menkat ja se oli aika outoo kun yleensä mulla on nii epäsäännölliset. Mutta sillon tammikuussa mun menkat oli ihan päinvastaset ei kipuja ja vuosin vähän. Enimmääkseen tuli paljon sellasta ruskeeta vuotoa ja myös vertakin. Mut nää tammikuun menkat on kestäny tosi pitkään tai että multa tulee sellaista ruskeaa vuotoa vieläki mutta vähän vähemmän. Varmaan 3 viikkoa on tullu ruskeeta ja välillä vähän verta mukana. En tiiä miks mun menkat on tälläset. Pitäskö mun olla huolissani tai mitään? Vai seurailenko tulevia menkkoja vielä lisää jos muuttuisi?

mm
NettiNappi Tuula
16.2.2017 10:25
Arrow

Hei!
Olemme vastanneet kysymykseesi täällä: http://nettinappi.fi/pulmakulma/oma-keho/kuukautiset-3/

avatar
seelakiia
01.3.2017 22:14
Arrow

Moi! Oon järkyttynyt koska valkovuotoni on ollut “aina” todella runsasta. Nyt se on vielä vähän runsaampaa ja ala selkään ja ala mahaan sattuu aina välillä todella paljon alkaakohan menkkani pian 😣?

mm
NettiNappi Hanna
02.3.2017 11:45
Arrow

Hei. Kuvaamasi oireet liittyvät usein menkkojen alkamiseen. Voi olla, että menkkasi alkavat pian. Voisit halutessasi jutella tuntemuksistasi äitisi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

avatar
Hämmentynyt
30.5.2017 18:48
Arrow

Menkat ei oo alkanu vaikka siskolla ja äidillä alko 14vuotiaina, karvoitusta ja rinnat on kasvaneet jo vähäsen. Valkovuotoa tullut jo pari vuotta. Vatsakramppeja aina välillä mutta menkkoja ei näy. En halua joutua lääkäriin tai gynekologille. Mitä teen??
Terv. Tyttö 16v 156cm 38kg

avatar
NettiNappi Saija
02.6.2017 10:12
Arrow

Hei!

Kaikki tytöt tulevat murrosikään ja saavat kuukautiset ennemmin tai myöhemmin. Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen; joillakin kuukautiset alkavat 8-9-vuotiaana ja toisilla vasta 17-vuotiaana. Siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä. Stressi, liian niukka ravinto, tai liiallinen urheileminen saattavat joskus olla syynä kuukautisten alkamisen viivästymiselle.

Olet nyt 16-vuotias, eivätkä kuukautisesi ole vielä alkaneet, joten suosittelisin kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle hakeutumista. Lääkäri selvittää tutkimusten avulla, mistä on kyse. Kuukautiset voi myös käynnistää hormoneilla, mutta siihen tarvitsee lääkärin määräyksen. Jos lääkärin tai gynekologin luona käyminen jännittää, voit aluksi kääntyä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, äitisi tai siskosi puoleen. Olisi kuitenkin hyvä selvittää, miksi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet.

Sinulla on kuukautisten alkamiseen liittyviä merkkejä, kuten karvoitusta, rintojen kasvua ja valkovuotoa. Kuukautisesi ovat siis luultavasti alkamassa. Ennen kuukautisten alkua on hyvä tietää, mitkä kuukautiset ovat ja mistä niissä on kyse.
Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/ sekä Pohjanmaan nuorisoportaali Decibelistä: https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset/.

Kuukautiset saattavat aluksi olla epäsäännölliset, mutta tasoittuvat kyllä sitten kun kehosi on päättänyt minkälaiset ne tulevat olemaan. Ei siis ole mitään hätää vaikka ne tulisivatkin seuraavan kerran vasta vaikka jopa puolen vuoden kuluttua.

avatar
Aksu
14.7.2017 12:08
Arrow

Yön aikana on tullut ruskeaa juttua mikä muistuttaa vähän valkovuota mutta vaan ruskeana. Mitä teen kerronko äidille vai mitä.
Laitoin aamulla pikkuhousuihin kuukautis siteen ettei se leviäisi pikkuhousuihin.
Mulla ei oo ollenkaa mitää kipuja paitsi ihan vähän alaselkä kipee voisiko tää liittyä menkkojen alkuun?

mm
NettiNappi Tuula
14.7.2017 15:13
Arrow

Hei!

Kuten itsekin arvelit, ruskea neste/tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja tulevat ruskeana, vähäisenä vuotona. Vuotoon voi olla sekoittunut myös vähän punaista verta. Kuukautisia edeltävät oireet vaihtelevat eikä kaikille tule kipuja. Mainitsemasi alaselän kipu voi kuitenkin olla osa kuukautisoireita.

Ensimmäiset kuukautiset voivat olla jännittävä ja vähän pelottavakin asia, mutta se on täysin luonnollinen juttu. Seuraavaksi voisit jutella äitisi kanssa menkkojen alkamisesta, mitä jo itsekin mietiskelit. Vaikka se voi vähän jännittää, muista, että kuukautiset ovat luonnollinen asia. Äitisikin on varmasti osannut odottaa kuukautistesi alkavan piakkoin. Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Huolestunut
17.7.2017 18:07
Arrow

Minulla ei ole ollut menkkoja nyt 6kk. Viimeisimmät olivat joulukuussa. Sen jälkeen ei ole kuulunut. En uskalla äidin kanssa puhua eikä olla puhuttu koko aiheesta mitään. En halua lääkärille tai minnekkään. Voiko tämä johtua siitä etten juo maitoa. Kiitos jos vastaisitte🙂

mm
NettiNappi Tuula
18.7.2017 10:14
Arrow

Hei!

Kerroit, että viimeisimmät kuukautisesi ovat olleet kuusi kuukautta sitten ja se huolestuttaa sinua. Et kerro viestissäsi, milloin kuukautisesi ovat alkaneet tai ovatko ne olleet aiemmin säännölliset. Iästäsi päätellen kuukautisesi eivät ole vielä kestäneet kovin kauaa. Onkin yleistä, että kuukautiset ovat epäsäännölliset ensimmäiset pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein eikä siitä tarvitse huolestua. Alussa kuukautisten välillä voi kulua jopa puolikin vuotta. Kuukautisten pois jääminen ei johdu siis siitä, ettet juo maitoa. Muistathan kuitenkin huolehtia, että saat riittävästi kalsiumia ruokavaliostasi.

Mainitsit myös, ettet ole puhunut äitisi kanssa aiheesta ollenkaan. Menkkoihin liittyvistä asioista voisi olla kuitenkin hyvä puhua jonkun läheisen aikuisen kanssa. Vaikka asiasta jutteleminen voi jännittää, kuukautiset ovat äidillesi ihan luonnollinen juttu. Mikäli kuukautisesi jatkuvat useamman vuoden epäsäännöllisinä tai niihin liittyvät asiat mietityttävät sinua muuten, voit käydä juttelemassa asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole!

Täältä voit lukea lisää kuukautisiin liittyvistä asioista:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/

avatar
Tuntematon
19.7.2017 00:12
Arrow

Mulla oli ehkä noin 2 viikkoo sitten semmonen pieni rusehtava läntti mun pikkuhousuis.Noin 1kuukaus sitä ennen oli myös pieni rusehtava läntti.Noiden jälkeen ei mitään muuta kun valkovuotoo.Onks nää menkat tai oisko ne kohta alkamassa?

mm
NettiNappi Tuula
20.7.2017 14:17
Arrow

Hei!

Valkovuotoon sekoittunut rusehtava vuoto on todennäköisesti merkki siitä, että kuukautisesi ovat pian alkamassa tai jo alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja ovat ruskeaa, vähäistä vuotoa. Kuukautiset saattavat aluksi olla epäsäännölliset, mutta tasoittuvat kyllä ajan kuluessa. Sinun ei siis tarvitse huolestua, vaikka ne tulisivatkin seuraavan kerran vasta puolen vuoden kuluttua.

Sinun kannattaa jatkossa pitää kuukautissuojia mukana vaikkapa takin taskussa tai laukussa siltä varalta, että kuukautisesi alkavat yllättäen esimerkiksi kesken koulupäivän. Olisi hyvä kertoa myös äidillesi kuukautisten alkamisesta, jotta voitte yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia kuukautissuojia. Voit aluksi käyttää esimerkiksi pikkuhousunsuojia. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää päivittäin, koska ne voivat ärsyttää alapään ihoa.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset

avatar
Mitäsnyt?
23.7.2017 00:42
Arrow

Hei! Tossa pari päivää sitten mennessäni vessaan, huomasin pikkareissani ruskeaa vuotoa. Vuoto oli kuitenkin kuivunut, joten en saanut siitä kunnolla selvää. Ensimmäinen ajatus oli tietty että ‘paskoinko mä just housuun..?’ mutta kakalta ei näyttänyt. Tuli vaan mieleen kuukautiset. Kysyin äidiltä asiasta ja hän sanoi että on menkat, mutta sen jälkeen ei ole vuotanut mitään. Alavatsa on kuitenkin järjettömän kipeä niinkuin selkäkin. Myös tissit ovat kipeät ja turvoksissa, myös alavatsan alue on turvoksissa. Huomasin myös syntymäpäivillä, että vaikka olin ihan täysi niin söin karkkia kuin viimeistä päivää. Eikö kyseinen Karlin himo liity mennkkoihin. Olen myös ollut paljon herkempi kuin yleensä, ja valkovuoto on paljon nestemäisenpää. Olen siis 11 ja menen kuudennelle, ja äitini sanoi että hänellä on alkanut näihin aikoihin.

mm
NettiNappi Tuula
24.7.2017 11:56
Arrow

Hei!
Kuvailusi perusteella kuulostaa tosiaan siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. On ihan normaalia, että ensimmäiset kuukautiset ovat niukkaa, vähän epämääräistä ruskeaa vuotoa. Jokainen tyttö ja nainen kokee kuukautiset omalla tavallaa. Toiset saavat kuukautisista kuvailemiasi oireita: alavatsa- ja selkäkipua, tissien j avatsan turvotusta, muutoksia mielialassa ja valkovuodossa ja makeanhimoa. Toiset taas eivät koe mitään oireita. Usein kuukautiset ovat aluksi epäsäännölliset. Voi siis olla, että seuraavat kuukautisesi tulet parin viikon päästä. Toisaalta joillakin voi kuukautisten välissä vierähtää puolikin vuotta. Hyvä, että olet jutellut asiasta äitisi kanssa. Voit pyytää häneltä rahaa kuukautissuojien ostamista varten tai voitte käydä ostoksilla yhdessä. Pidä kuukautissuojaa aina mukanasi vaikkapa taskussa tai laukussa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Hämmästynyt
01.8.2017 17:27
Arrow

Tänään kun menin vesann ja pyyhin tiedättekyllämitä niin siihen tuli sellasta vaaleen kellertävää/valkosta mönjää/limaa oisko mulla alkanut siis valkovuoto?

mm
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:21
Arrow

Hei Hämmästynyt!
Kuvailusi perusteella kuulostaa siltä, että valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Siihen voi toki mennä vielä useampi vuosi. Yleensä valkovuoto onkin kuvailemasi kaltaista vaaleaa nestemäistä tai limaista ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Yleensä valkovuotoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia. Kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät. Joskus voi käyttää pikkuhousunsuojia, mutta jatkuva käyttö voi aiheittaa tulehduksia, hankaumia ja lisätä valkovuodon määrää.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
Normaalia????
13.8.2017 22:00
Arrow

Mulla tuli muutama päivä sitten rusehtavaa aika vetistä ei mitenkään limaista nestettä. Mulle on tullut aikaisemminkin vähän niinkuin valkovuotoa mutta sekin on ollut suhteellisen vetistä mutta kumminin vaalean väristä. Onko se normaalia ja onko kuukautisen alkamassa? Kumminkin rinnat on alkanut kasvaa ja on ollut jo pitkään karvoitusta.

mm
NettiNappi Hanna
14.8.2017 09:08
Arrow

Hei. On normaalia. Valkovuoto voi olla vetistäkin ja kuukautiset alkavat usein rusehtavana vuotona.

avatar
normaaliako?
15.8.2017 14:26
Arrow

minulla on tullut nyt semmoista veristä valkovuotoa nyt 3 päivää ja en tiedä onko nämä menkat mutta siis ei tule virtsan mukana verta tulee vain vessapaperiin ja pikkuhousuihin + minua pelottaa aivan järkyttävästi se että aikuistun koska haluaisin vielä olla pieni eikä tarvitsisi huolehtia tämmöisistä. Harrastan myös jääkiekkoa ja ajatus jääkiekosta ja menkoista pelottaa aivan suunnattomasti + pilaako menkat aivan koko elämän ja pystynkö tekemään kaikkea mitä haluan😭😭😭😭😭

mm
NettiNappi Hanna
16.8.2017 15:59
Arrow

Hei!

On ihan normaalia, että kuukautiset alkavat ja on ihan normaalia, että aikuistuminen pelottaa. Kaikki kuitenkin kasvavat ja kehittyvät, se kuuluu elämään. Kyllä sinä pärjäät. Todennäköisesti kuukautisesi ovat siis alkaneet. Kuukautisiin tottuminen vie jonkin aikaa, mutta ne alkavat lähes jokaisella tytöllä murrosiässä. Myös muilla jääkiekkoa harrastavilla tytöillä alkaa kuukautiset. Ei elämäsi ole nyt pilalla. Vaikka sinusta ei nyt siltä tuntuisikaan, kuukautiset ovat hyvä juttu. Kuukautisten aikana voi tehdä ja harrastaa aivan samoja asioita kuin muinakin aikoina.

Kuukautissuojia on monenlaisia ja monenkokoisia, siteitä ja tamponeja, sekä ekologisempia vaihtoehtoja, kuten kuukuppi. Voit kokeilla erilaisia kuukautissuojia ja huomaat kyllä, mitkä suojat sopivat sinulle myös jääkiekkoa pelatessa käytettäviksi.
Voisit jutella kuukautisten alkamisesta ja aikuistumisesta äidin, kummitätin, terkkarin tai jonkun muun luotettavan aikuisen naisen kanssa.

Nuorten verkkosivusto Decibeliin on koottu paljon tietoa kuukautisista ja kuukautissuojista:
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/mita-kuukautiset-ovat
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/miksi-kuukautiset-tulevat
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/kuukautissuojat-ja-hoito

avatar
Alkoiko ne?
16.9.2017 22:55
Arrow

Oon 12v. tyttö! rinnat kasvaneet jo kuppikokoihin,karvoitusta esim.alapäässä ja kainaloissa. Eilen huomasin kun kävin vessassa pyyhkiessäni alapäätä tuli mukana myös vähän verta.4h myöhemmin kin tulin kotiin ja ajattelin tarkastaa tilanteen oli mulla iso ruskea läiskä pikkareissa ja 15min.myöhemmin huomasin että sieltä alkoi valua paljon verta. Menin sit käymään suihkussa ja verta ei enään tullut kuin pari tippaa,mutta ruskeaa nestettä oli kokoajan pikkareissa ja on edelleen. Myös eilen ehkä tuntia ennen kun huomasin pyyhkiessänin verta oli minulla aivan järjettömät alavatsa ja alaselkä kivut. Alkoiko minulla kuukautiset?

mm
NettiNappi Tuula
18.9.2017 13:43
Arrow

Hei!

Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautiset eivät välttämättä ole punaista verta vaan voivat olla myös kuvailemasi kaltaista ruskeaa vuotoa. Kivut alavatsassa ja –selässä voivat olla kuukautisiin liittyviä oireita. Ne ovat aika yleisiä, mutta kaikilla kipuja ei ole. Kipuja ei kuitenkaan välttämättä ole joka kerta kuukautisten aikana. Jos kivut ovat oikein pahoja, voit ottaa särkylääkkeen niitä helpottamaan.
Sinun kannattaa nyt merkitä kuukautisesi kalenteriin. Kalenterista voit seurata kuukautiskiertoasi. Voit lukea lisää kuukautiskierrosta Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/
Sinun kannattaa myös hankkia kuukautissuojia ja tästä lähtien pitää aina suojaa mukana vaikkapa takin taskussa tai laukussa. Kuukautiset ovat usein epäsäännölliset varsinkin parin ensimmäisen vuoden ajan, joten ne voivat alkaa oikeastaan milloin vain. Kokeilemalla erilaisia kuukautissuojia löydät itsellesi sopivan.
Olisi hienoa, jos voisit kertoa kuukautistesi alkamisesta ainakin jommallekummalle vanhemmistasi. Voitte yhdessä käydä ostamassa kuukautissuojia tai vanhempasi voivat antaa sinulle rahaa niiden ostamiseen. Myös mahdollisesti tarvitsemistasi särkylääkkeistä on hyvä jutella vanhemman kanssa.

avatar
???
25.10.2017 12:25
Arrow

Mulla on nyt pari viikkoa ollut vatsa kipeä. Luulin aluksi ilmavsovoiksi, mutta ei se ihan sellaista ollut. Se muuttui muutaman viime päivän aikana pahemmaks ja enemmän sellasta nälän tunneta muistuttavaks. Valkovuoto alko myös runsastua paljon. Sit yks päivä kun kävin vessassa niin pikkuhousuissa oli muutama rusehtava läikkä. Kävin sitten laittamassa siteen, mutta siihen ei tullut enää muuta kun yksi sellainen samanlainen läikkä, ja vessassa pyyhkiesdä valkovuodon seassa oli punaisia viiruja. Yöllä eikä parina seuraavana päivänä tullut mitään. Ei myöskään valkovuotoa. Olin vaan tosi väsynyt ja jalat oli reisistä ja nivusista kipeät(liittyykö jotenkin menkkoihin?). Onko mulla siis nyt alkanu menkat vai mitä?

avatar
NettiNappi Saija
25.10.2017 12:27
Arrow

Hei!

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että sinulla on alkanut menkat. Ensimmäiset kuukautiset saattavat näyttää ruskealta vuodolta alushousuissa. Valkovuodon runsas määrä ennen kuukautisia on normaalia. Ensimmäiset kuukautiset saattavat kestää vain muutaman päivän ja olla hyvin niukat. Seuraavat kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisin välein, mutta ne tasoittuvat kyllä muutaman vuoden kuluessa. Kannattaa pitää siteitä laukussa mukana tai muuten saatavilla, sillä alussa voi olla vaikea arvioida kuukautisten seuraavaa ajankohtaa.

Mainitsemasi reisien ja nivusten kivut sekä vatsavaivat kuuluvat kuukautisten aiheuttamiin kipuihin. Olo voi olla kuukautisten aikaan uupunut. Kuukautiskivut voivat ilmaantua ennen kuukautisia ja niiden aikana. Kuukautiskivut ovat hyvin yleisiä vaivoja, ja niitä voi kokeilla itse tarvittaessa hoitaa. Esimerkiksi lämpötyyny alavatsalla voi auttaa kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin. Kuukautisista ja niihin liittyvistä kivuista kannattaa keskustella vanhemman tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Myös koulun terveydenhoitaja osaa kertoa sinulle lisää näistä asioista.

Lisää tietoa löydät esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
J
17.11.2017 06:27
Arrow

Moi! Voisko mulla alkaa kohta menkat kun mulla on ollu lähiaikoina maha kipeä sillee nälän tunteen tapasesti? Ja mulla on myös hirvee makean himo. Ja oon vasta 136cm ja 28kg.

mm
NettiNappi Hanna
24.11.2017 15:40
Arrow

Hei! Kuukautisten alkamiseen voi liittyä mahakipuja, mutta emme pysty sanomaan, mistä sinun oireesi nyt johtuvat. Yleensä on havaittavissa muitakin merkkejä siitä, että keho on alkanut valmistautua kuukautisiin. Kuukautiset alkavat jossain vaiheessa murrosiän aikana, silloin kun rinnat ovat alkaneet kehittyä, lanteet leventyvät ja kasvupyrähdys on tapahtunut. Monella on valkoista tai kellertävää vuotoa ennen kuukautisia.
Sinun kannattaa jutella kuukautisista ja mahakivuista äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös jutella koulun terveydenhoitajan kanssa näistä aiheista.

Kuukautisten alkamisesta voit lukea lisää Väestöliiton nuorten sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

avatar
Joku?
27.11.2017 16:36
Arrow

Hei!
Mulla on ollut jo noin vuoden valkovuotoa. Minulla on jonkin verran ilmavaivoja ja karvoitustakin on. Rintani ovat olleet arat jo ainakin vuoden ajan. Mielialani vaihtelee nykyään erittäin paljon, välillä olen iloinen ja yhtäkkiä muutun hirveäksi kiukkupussiksi ja pää on ollut hieman kipeä. Onko kuukautiseni alkamassa lähiaikoihiin?

mm
NettiNappi Hanna
28.11.2017 15:24
Arrow

Hei!
Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto, rintojen arkuus ja karvoitus ovat merkkejä siitä, että murrosikäsi etenee. Sinun olisi hyvä pitää kuukautissuojaa mukanasi esimerkiksi repussa, koska kuukautisesi voivat alkaa yllättäenkin. Toisaalta voi mennä vielä vuosi tai enemmänkin, ennen kuin kuukautisesi alkavat. Odottele siis rauhassa. Kuukautisista kannattaa lukea etukäteen ja keskustella esimerkiksi äidin tai isosiskon kanssa, jotta tietää, mistä kuukautisissa on kyse. Voit myös keskustella asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Lisää voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Kerrot, että mielialasi vaihtelee paljon. Murrosikään kuuluukin mielialojen nopea vaihtelu ja se saattaa välillä tuntua hämmentävältä. Aina ei oikein itsekään tiedä, miltä tuntuu. Myös kuukautisten aikaan voi ilmetä mielialamuutoksia, ärtyneisyyttä, väsymystä sekä ahdistusta ja alakuloisuutta. Huonoina hetkinä itseään voi rauhoitella tekemällä jotain mielekästä, vaikkapa ulkoilla. Omista tuntemuksistaan on myös hyvä jutella jonkun luotettavan henkilön kanssa. Luotettava henkilö voi olla esimerkiksi ystävä, vanhempi, opettaja tai nuoriso-ohjaaja.

avatar
Entiiä
07.12.2017 17:47
Arrow

Onko valkovuoto yleensä siis enemmän kirkasta limaa vai paakkuista vai mitä? Mulla se on ollut aika vitivalkoista, muttei kumpaakaan noista.
Minua inhottaa kun tulee semmoinen tunne että “valuu” ja sitten se joskus haiseekin, vaikka vaihdan pikkuhousut joka ilta.

mm
NettiNappi Hanna
11.12.2017 14:15
Arrow

Hei.
Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelee kuukautiskierron aikana. Et kerro tässä, onko sinun kuukautiset jo alkaneet. Valkovuotoa esiintyy tytöillä ja naisilla niin läpinäkyvänä kuin valkoisenakin. Ovulaation, eli kuukautiskierron puolivälin aikaan vuoto on yleensä runsaampaa ja silloin koostumus muuttuu valkoisesta ja tahmaisesta valuvaan ja läpinäkyvään. Valkovuodon takia ei tarvitse käyttää pikkuhousunsuojaa, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät.

Valkovuoto ei sinänsä haise miltään, mutta pikkuhousuissa se voi mahdollisesti haista hieman happamalle. Jos haju on voimakasta tai jos valkovuoto muuttaa ulkonäköään tai väriään pidemmäksi ajaksi, esimerkiksi vihertäväksi tai valkoiseksi ja kokkareiseksi, tumman keltaiseksi tai verensekaiseksi, kyseessä voi olla tulehdus. Silloin on tarpeen hakeutua lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Voit ottaa asian ensin puheeksi esimerkiksi äidin ja kouluterveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/ sekä Pohjanmaan nuorisoportaali Decibelistä https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/tyttojen-alapaa/valkovuoto

avatar
Mietiskelevä
14.12.2017 22:05
Arrow

Olen 14 ja kävin vessassa niin minulla oli valkovuodon seassa hieman punertavaa verennäköistä juttua alkoiko mulla menkat? Laitoin siteen mutta nyt ei ole tullut sen jälkeen mitään?

avatar
NettiNappi Saija
15.12.2017 15:52
Arrow

Hei,

Jos verenvuoto ei johdu esimerkiksi rikkoontuneesta ihosta limakalvoilla, voi hyvinkin olla, että kuukautisesi ovat alkamassa. Ensimmäiset kuukautiset voivat tulla verensekaisena valkovuotona tai näkyä ruskehtavana ”sotkuna” alushousuissa. Sinun kannattaa nyt rauhassa odotella tuleeko vuotoa lähipäivinä lisää, vai tuleeko kuukautisvuotoa vasta seuraavien kuukautisten tullessa. Voit pitää sidettä varalta mukanasi repussa tai laukussa.

Kuukautiset voivat alkuun tulla epäsäännöllisesti, mutta kuukautiskierto yleensä tasaantuu ajan kanssa. Kuukautisvuodon määrä voi etenkin alussa olla niukkaa ja vuodon määrä voi vaihdella kuukautisten aikana. Voisit jutella kuukautisten alkamisesta ja kuukautisista äitisi, kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Voit lukea kuukautisista lisää mm. Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/.

avatar
nimetön
16.12.2017 10:16
Arrow

Mä oon 13 (pian 14) ja eilen huomasin et mun alushousuissa oli ruskeita viiruja ja pieniä punertavia pisteitä. Mulla on ollu nyt noin 2 vuotta valkovuotoo, kasvupyrähdys meni jo, sekä karvoitusta on. Painoniki on 52kg ja pituus 166cm.
Eli mietin voiko nää olla menkat?

avatar
Vähän huolissaan oleva
18.12.2017 15:32
Arrow

Hei. Olen 13v (kohta 14v) ja mulla ei ole vielä alkanut menkat. Valkovuotoja on tullut jo aika kauan ja ne on välillä aika runsaat. Pitäiskö mun huolissaan ettei ne oo vielä alkanut?

mm
NettiNappi Tuula
19.12.2017 15:39
Arrow

Hei nimetön! Kuvailusi perusteella vaikuttaa siltä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Ensimmäisillä kerroilla kuukautiset voivat tosiaan olla vain pieniä ruskeita tai punaisia viiruja tai tippoja alushousuissa. Voit nyt merkitä kuukautiset kalenteriin ja alkaa seurata, minkälaiseksi kuukautiskiertosi muodostuu. Kannattaa myös ostaa kuukautissuojia, esimerkiksi pikkuhousunsuojia, siteitä tai tamponeja valmiiksi seuraavia kuukautisia silmällä pitäen. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

mm
NettiNappi Tuula
19.12.2017 15:40
Arrow

Hei Vähän huolissaan oleva! Sinun ei tarvitse olla huolissasi, vaikka kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Väestöliiton nuorten sivuilla kerrotaan, että kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä. https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiset-eivat-tule/ Kuukautiset alkavat yleensä viimeistään 16-vuotiaana, joten voit odotella ihan rauhassa.

avatar
Turhautunut
28.12.2017 11:51
Arrow

Olen 14v eikä menkat ole alkaneet. Täytän huhtikuussa 15 ja tuntuu että olen todella epänormaali. Valkovuotoa on ollut kohta vuoden ajan. Kerran tai kaksi pikkareissa on ollut valkovuotoon sekoitettuna jotain punaista, mutta en ajatellut sen olevaan mitään erikoista. Terkkari sanoi syksyllä että pituuskasvuni on vasta alkamassa. Olen 160cm ja painan n.60kg. Olen tosi huolissaan! 🙁

avatar
NettiNappi Saija
03.1.2018 10:07
Arrow

Hei nimimerkki Turhautunut!

Kerrot, että täytät huhtikuussa 15 vuotta, ja sinua huolestuttaa koska kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Et ole mitenkään epänormaali! On ihan tavallista, että itseään vertaa muihin samanikäisiin kavereihin, mutta jokainen meistä kehittyy ja kasvaa yksilöllisesti ja omaan tahtiinsa. Olet aivan yhtä hyvä ja arvokas kuin muutkin, huolimatta siitä millä vauhdilla kehosi kehittyy. Murrosiän kehityksesi on kuitenkin jo alkanut, joten voit huoletta odotella kuukautisten tuloa. Punainen vuoto valkovuodon seassa voi hyvinkin olla alkavaa kuukautisvuotoa.

Terkkari olisi kyllä kertonut sinulle, jos tilanteessasi olisi jotain huolestuttavaa. Halutessasi voit käydä vielä juttelemassa asiasta terkkarin kanssa. Jos kuukautisesi eivät ole alkaneet, kun täytät 16 vuotta sinun kannattaa käydä selvittelemässä asiaa lääkärin vastaanotolla.

avatar
Jööti
04.1.2018 20:45
Arrow

Hei!
Minulla on ollut aika kauan valkovuotoa.mielialani vaihtelee nykyään erittäin paljon.Rintani ovat olleet arat jo ainakin vuoden ajan.Karvojakin on tullut.Olen kasvanut viimeisen vuoden aikana todella paljon.Onko minulla alkamassa lähiaikoina menkat?

mm
NettiNappi Hanna
10.1.2018 09:48
Arrow

Hei. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että murrosiän kehityksesi on alkanut ja etenee normaalisti. Kerrot, että sinulla on ollut jo valkovuotoa pitempään ja pituuskasvusi on ollut nopeaa viime aikoina, joten kuukautisesi voivat alkaa lähiaikoina. Kuukautistesi alkamisaikaa on kuitenkin vaikea sanoa. Ne alkavat sitten kun kehosi on valmis ja siihen voi mennä vielä parikin vuotta. Voit kysyä myös äidiltäsi, minkä ikäisenä hänellä alkoivat kuukautiset

Voit pitää varalta kuukautissuojaa mukanasi repussa tai laukussa. Voit lukea lisätietoa kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
123
10.1.2018 21:47
Arrow

Voisiko menkat alkaa jo 11-12 vuotiaana jos on 148 cm pitkä

mm
NettiNappi Hanna
15.1.2018 13:34
Arrow

Hei. Suomalaisilla tytöillä menkat alkavat yleensä 10–16 vuoden ikäisenä. Menkat alkavat usein kasvupyrähdyksen jälkeen. Muuten pituudella ei ole kuukautisten alkamisen kannalta merkitystä.
Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi esimerkiksi paino ja harrastetun liikunnan määrä. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Pullo
21.1.2018 14:31
Arrow

Hei! Minulla on ollut valkovuotoja jo aika kauan rinnat ovat arat ja mieliala vaihtelee todella paljon olen kasvanut paljon lähiaikoina ja välillä ärsyttää todella paljon ja joskus olen iloinen

avatar
??
13.2.2018 20:36
Arrow

Moi! Mulla on tänään tullut pikkkareihin sellaista punasta juttua. Mutta sitä on tosi vähän. Niinku vaan pieniä pisteitä. Laitoin sit vähän ajan kuluttua siteen. Siihen ei ole tullut mitään. Niin mietin onko nää kuukautiset vai ei. Ja nää olis mun tokat kuukautiset.

mm
NettiNappi Hanna
16.2.2018 13:45
Arrow

Moi nimimerkki?? Kiitos yhteydenotostasi. Sinua mietityttää pikkareihin tullut punainen juttu ja olisiko mahdollisesti kyse kuukautisista. Kerrot myös, että sinulla on ollut jo aiemmin yhdet kuukautiset. Alussa kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti ja hyvinkin niukkoina, ja vuodon määrä voi vaihdella. Pienikin vuoto voi siis olla kuukautisvuotoa.

Kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti parinkin ensimmäisen vuoden ajan. Säännölliset kuukautiset kestävät yleensä 3-6 päivää, mutta ennen kuin ne muuttavat säännölliseksi pieni tiputteluvuoto on normaalia. Sinun on hyvä pitää laukussa mukana pikkuhousunsuojia tai kuukautissiteitä.
Lisää tietoa saat: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
soffe02
18.2.2018 16:01
Arrow

Moi! Mua pelottaa tällä hetkellä super paljon. Mulla oli menkat n. 10 päivää sitten ja tänään mun valkovuodon mukana tuli vähän verta. Mulla ei oo ollut mitään kipuja tai oireita mutta onko syytä huolestua? verta tulee vain vähän ja sitä ei tuu esim. virtsatessa, vaan pikkuhousuihin. Jos pitää huolestua, niin onko joku numero mihin voin laittaa viestiä ja kysyä?

mm
NettiNappi Hanna
21.2.2018 11:00
Arrow

Moi. Todennäköisesti sinulla ei ole mitään hätää. Pientä välivuotoa voi tulla varsinaisten kuukautisten välillä ja se on aivan normaalia. Kysyin asiasta myös Byströmin nuorten palveluiden terveydenhoitajalta.
Kerrot, että sinulla ei ole ollut mitään kipuja tai muita oireita, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Sinun kannattaa merkitä ylös välivuotopäivät ja varsinaiset kuukautiset, ja seurata tilannetta. Jos kuukautiskierto on jatkossa kovin epäsäännöllinen, sinun kannattaa käydä puhumassa asiasta terveydenhoitajan kanssa.

Et mainitse viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä. Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä, sinun kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla varmistamassa, ettet ole saanut mitään seksitautitartuntaa.

avatar
Anna
06.3.2018 21:20
Arrow

Alkaako menkkani pian minulla on paljon valkovuotoa karvoitusta sain rintaliivit Vähän päälle puolivuotta sitten olen itse testeissä missä tutkitaan murrosikää siellä sanottiin että menkkasi saattavat alkaa pian mutta mistä sen tietää miten osaan olla varautunut?

mm
NettiNappi Hanna
08.3.2018 13:28
Arrow

Hei Anna. Kuukautisten eli menkkojen alkaminen varmasti jännittää, mutta niiden alkamiseen ei voi juuri itse vaikuttaa. Alkamisajankohtaan vaikuttavat erityisesti perintötekijät, joten jokaisen keho kypsyy omaa tahtiaan. Keskimäärin kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöllä 10–16-vuotiaana. Valkovuodon ja karvoituksen ilmaantuminen sekä rintojen kasvaminen ovat merkkejä siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen.

Kuukautisten aikana naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia ja tamponeja estämään vaatteiden sotkeutumista kuukautisvuotoon. Kannattaa pitää kuukautissuojaa laukussa tai repussa mukana, jotta se on saatavilla kun kuukautisesi alkavat. Voit pyytää vanhempiasi ostamaan sinulle kuukautissiteitä kaupasta tai voitte käydä ostamassa niitä yhdessä, sillä merkkejä ja malleja on useita. Kuukautissuojia saa myös kouluterveydenhoitajalta. Kannattaa keskustella jonkun läheisen aikuisen kanssa kuukautisista ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Myös kouluterveydenhoitajalta voi kysyä kuukautisista.

Ensimmäiset kuukautiset ovat yleensä hyvin niukat ja kestävät muutaman päivän. Kuukautisista kannattaa pitää kirjaa esimerkiksi kalenterissa. Kuukautisten välille jäävää aikaa kutsutaan kuukautiskierroksi. Kuukautiskierto lasketaan alkavaksi ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavien kuukautisvuotojen alkamispäivään. Kuukautiskierron pituus on yksilöllistä mutta se on yleensä n. 23-35 päivää. Vuotopäiviä on yleensä n. 2-7 päivää. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti, mutta muuttuvat yleensä säännöllisiksi parin vuoden kuluessa.

Kuukautisista voit lukea lisää:
http://nettinappi.fi/tietoalue/hyvinvointi-ja-terveys/murrosika/tyton-keho/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Ronja ponja
12.3.2018 20:02
Arrow

Onko minulla alkanut menkat? Vähän valko vuotoa ja virtsa haisee?

mm
NettiNappi Hanna
14.3.2018 10:08
Arrow

Hei. Kiitos viestistäsi. Kerrot, että sinulla on valkovuotoa ja virtsasi haisee. Valkovuodon alkaminen kuuluu murrosikään ja se enteilee myös kuukautisten alkamista. Voi kuitenkin mennä vielä pitkänkin aikaa ennenkuin kuukautisesi alkavat. Et mainitse viestissäsi, miten murrosiän kehityksesi on muuten edennyt. Jos murrosiän kehityksesi on edennyt jo pitkälle, voi olla että kuukautisetkin alkavat lähiaikoina. Voit jutella aiheesta äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit lukea kuukautisista ja muusta murrosiän kehityksestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

Virtsan haiseminen ei varsinaisesti liity kuukautisten alkamiseen. Virtsan haju voi olla tavallista voimakkaampaa esimerkiksi silloin, kun olet juonut tavallista vähemmän. Jos haju on kuitenkin todella voimakas, tai sinulla ilmenee myös muita oireita, kuten kirvelyä, sinun kannattaa ottaa asia puheeksi vanhempasi kanssa. Hän voi viedä sinut tarvittaessa sairaanhoitajan vastaanotolle.

avatar
jessi
26.3.2018 22:30
Arrow

Moi, mua on hieman alkanu huolestuttaa, kun mulla on ehkä viikon (en ole varma ajasta) tullu ihan samanlaista kun valkovuoto, mutta vaan vähän rusehtavampana. Ihan sama määrä ja sama koostumus, ei ole mitään punaista joka viittaisi vereen. Sellaista vaaleanruskeaa valkovuotoa suoraan sanottuna. Mulla ei oo ollu minkäänlaisia kipuja tai muuta. Voisko mulla olla menkat alkamassa vai joku sairaus?🤨

avatar
👩
27.3.2018 14:17
Arrow

Hei! Onko valkovuoto joka päiväistä vai kerran kussa vai mitä?

mm
NettiNappi Hanna
29.3.2018 13:20
Arrow

Moi,
Sinulla ei ole syytä huoleen, sillä valkovuodon muuttuminen ruskehtavammaksi tarkoittaa yleensä sitä, että kuukautiset ovat alkaneet. Kuukautiset voivat alkaa niin niukkoina, ettei varsinaista veristä vuotoa ilmene ensimmäisten kuukautisten aikana ollenkaan. Tämä on aivan normaalia. Kun vuoto on niukkaa, suojaksi voi riittää pikkuhousunsuojat. Jatkossa sinun kannattaa pitää mukanasi kuukautissuojaa.

Sinun kannattaa merkitä nämä rusehtavan vuodon päivät kalenteriisi, niin voit aloittaa kuukautiskiertosi seuraamisen alusta saakka. Kuukautiset voivat tulla parin ensimmäisen vuoden aikana epäsäännöllisesti, mutta kuukautisten ajankohtaa seuraamalla opit tuntemaan omaa kuukautiskiertoasi.

Jos vaaleanruskea vuoto jatkuu useita viikkoja tai sinulle ilmenee muita oireita, kuten kipuja, sinun kannattaa kertoa asiasta vanhemmillesi ja käydä selvittämässä tilannetta terveydenhoitajan luona.

mm
NettiNappi Hanna
29.3.2018 14:32
Arrow

Hei,
Valkovuodon määrä on yksilöllistä. Valkovuotoa tulee päivittäin, ja sen tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kun kuukautiset alkavat, valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa kuukautiskierto on. Voit lukea aiheesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
jessi
29.3.2018 16:23
Arrow

Hei laitoin tänne jo aiemmin viestiä, kun mulla tuli vaalean ruskeaa vuotoa. Nyt kun kävin vessassa niin se väri oli muuttunut ihan tummanruskeaksi. Tarkottaako tää vaan sitä et se koko ajan muuttuu enemmän vereksi vai mitä. Oon tosi vainoharhanen ja heti kun joku on vialla niin meen googlettelemaan ja totean itselläni jonkun syövän.

avatar
😊
02.4.2018 19:14
Arrow

Milloin rinnat lopettaa kasvun?

NettiNappi Liisa
03.4.2018 10:22
Arrow

Hei!

Rinnat alkavat kasvaa murrosiässä jokaisella omaan tahtiin. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät kuitenkaan ole koskaan valmiit, vaan ne muotoutuvat ja muuttuvat koko naisen elämän ajan. Voit lukea lisää Väestöliiton sivuilta rintojen kehityksestä:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

mm
NettiNappi Hanna
03.4.2018 15:49
Arrow

Hei jessi. Suurella todennäköisyydellä kyse on kuukautisvuodosta. Voi olla, että vuoto muuttuu vielä verisemmäksi tai sitten vuoto tulee verisempänä vasta seuraavien kuukautisten aikana. Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Jos asia sinua vielä kovasti huolettaa, voisit jutella äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa.

avatar
Huolestunut tyttö
03.4.2018 21:52
Arrow

Oon siis 11 vuotias tyttö ja alamaha on ollut kipeä jo kolme päivää. Kahtena ekana päivänä se oli todella kipeä mutta nyt se on alkanut rauhoittua. Valkovuotonikin on runsastunut. Huomasin myös että kun vein koiriani lenkille ja juoksin ei enää sattunut mahaan. Päätäkin särkee aika paljon. Kävin kertomassa tästä koulun terkalle ja hän sanoi että nämä olisi nyt sitten kuukautiskipuja mutta en ole siitä varma. Niin onko ne niitä. Ja osaatteko arvioida koska minulla sitten alkaisi menkat??

NettiNappi Liisa
06.4.2018 10:33
Arrow

Hei Huolestunut tyttö,

Murrosiän kynnyksellä tapahtuvat muutokset mietityttävät kaikki nuoria jossain vaiheessa elämää. Kuukautisten alkaminen on yksi näistä isoista muutoksista. Ikäväkseni joudun kuitenkin kertomaan sinulle, ettei kenelläkään ole tarkkoja vastauksia siihen, milloin kuukautiset alkavat. Ennakoivia muutoksia, kuten kertomasi alavatsakivut ja runsastunut valkovuoto, voi ilmestyä ennen varsinaisten kuukautisten alkamista.

Jos valkovuoto alkaa haista ja alavatsakipu jatkuu, sinun kannattaa varata aika lääkärille (esimerkiksi omalle terveysasemalle). Lääkäri voi tutkimalla selvittää, mistä on kysymys.

Jos valkovuoto pysyy hajuttomana ja alavatsakipu hellittää, voit rauhassa seurata tilannetta ja odotella, josko kuukautiset olisivat alkamassa. Mikäli käytät pikkuhousunsuojia, kannattaa välillä pitää taukoja (esimerkiksi öisin), jotta alapää saa “tuulettua”. Joskus pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi ärsytystä tai tulehdusta, tyttöjen sukuelimien alueella.

Voit lukea lisää murrosiän muutoksista ja kuukautisten alkamisesta Väestöliiton sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

avatar
Oona
11.4.2018 22:18
Arrow

Heips. Oon huolissani koska mun kolmansien menkkojen ois pitäny tulla jo ja ne on jo 13 päivää myöhäs. Onks normaalii?

mm
NettiNappi Hanna
12.4.2018 14:27
Arrow

Hei.
Kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti parin ensimmäisen vuoden ajan, se on aivan normaalia. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Voit lukea kuukautisista ja niiden epäsäännöllisyydestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/

Jos on kuitenkin mahdollista, että olisit raskaana, sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Raskaus on mahdollinen, jos olet ollut pojan kanssa seksuaalisessa läheisyydessä ja pojan siemennestettä on päässyt emättimeesi. Voit tarvittaessa pyytää kouluterveydenhoitajalta raskaustestin tekemistä. Väestöliiton nuorten sivuilta löydät lisätietoja myös aiheeseen liittyen: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/raskaus/raskauden-alkaminen/

avatar
Epäkehittynyt
01.6.2018 16:27
Arrow

Moi, oon kasille menevä tyttö. Oon 165cm pitkä ja painan noin 50-52kg. Mum rinnat alko kehittyy n. 2 vuotta sit ja karvoitusta alkoi (niukasti) tulemaan n. 1 vuosi sitten. Nyt toinen rinta on A kupin kokoinen ja toinen ihan mininysä. Kokoero on erittäin huomattava. Ensinnäkin tasottuuko kokoero pian? Alavatsaani koskee suht usein. Karvoitusta on vähän toisessa kainalossa ja alapäässä suht vähän harvassa. Voinko odottaa menkkojen alkamista?

NettiNappi Liisa
04.6.2018 10:55
Arrow

Heippa!

Kiitos viestistäsi. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kyhmy on usein ensimmäisiä merkkejä murrosiän alkamisesta. Rinnat kasvavat ja kehittyvät noin 3-5 vuoden ajan. On tavallista, että rinnat ovat kasvuvaiheessa selkeästi eri kokoiset. Yleensä selkeät kokoerot tasoittuvat murrosiän myötä. Rinnat kuitenkin kehittyvät ja muuttuvat läpi tytön ja naisen elämän.

Kasvuvaiheen kokoeroa voit tasoittaa pehmeillä, mutta tukevilla rintaliiveillä. Ne suojaavat samalla rintojasi niiden kasvaessa. Rintaliivejä myydään useimmissa vaatekaupoissa ja myyjiltä saa apua sopivan koon löytämiseksi. Rintaliivien koko eri valmistajien ja merkkien välillä voi vaihdella, joten sinun kannattaa sovittaa rintaliivit joka tapauksessa ennen ostamista.

Alavatsakipuilu ja karvoituksen ilmaantuminen eri puolille kehoa ovat nekin murrosiässä normaaleja kehitysaskelia. Alavatsakipuilu voi kertoa kuukautisten alkamisesta, mutta toisaalta sinun ei tarvitse olla huolissaan, vaikka ne eivät lähiaikoina alkaisi. Suomalaisilla tytöillä alkaa kuukautiset keskimäärin 10-16 -vuotiaana ja niiden alkamiseen vaikuttaa perintötekijät, ravinto ja liikuntatottumukset. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista ja rintojen kasvua ja nauttia kesästä! 🙂

Voit lukea luotettavaa tietoa murrosiän kehittymisestä Väestöliiton nettisivuilta.

avatar
Hjelp
29.6.2018 00:30
Arrow

Mulla on tullut sellaista ruskeita ”tahroja” pikkareihin aina välillä enkä tiedä mitä ne ovat.(sen tiedän ettei kakkaa:DDD) Ne eivät ole kovin runsaita mutta joo xD eivät ole punertavia tai mitään niin en ole varma ovatko menkkojakaan?

avatar
Mietiskeliä
07.7.2018 01:24
Arrow

Mulla on nyt pari päivää vatsaa nipistelly ja valkovuoto tosi runsasta välillä. Mul on kans paljo kuumempi ku normaalisti ja hikoan haarojen välistä. Alkuviikosta oli myös päänsärkyä. Olisiko menkat pian alkamassa??

avatar
...
08.7.2018 10:05
Arrow

Hei! Minulla tuli pari viikkoa sitten alushousuihin ruskea läntti joten voisiko se johtua menkkojen alkamisesta? Valkovuotoa minulla on ollut kauan. Minulla ei ole rinnat vielä kasvaneet hirveästi mutta karvoja on. Olen kuitenkin vain n. 34kg ja 151cm joten voiko noin pienikokoisella alkaa menkat?

avatar
:^D
13.7.2018 08:10
Arrow

Musta tuntuu että mun menkat alko, kun huomasin vaan yks päivä että oli tullu sellasta ruskeenpunasta limaa alushousuihi. Ei oo mitään kipuja tai mitään mutta tulee sellasta aika väritöntä limaa yhä. Enemmän liikkuessa, tätä on jatkunu ehkä semmoset 4-5 päivää nyt.

avatar
Mihin menkat jäi
15.7.2018 18:36
Arrow

Moikka, mulla oli pari kertaa viime tammikuussa rusehtavat ehkä menkat… sen jälkeen tiputteli yksittäisinä päivinä muutaman kerran huhtikuuhun asti. Sen jälkeen ei ole ollut muuta kuin vallovuotoa. Kevään treenasin 5 kertaa viikossa, nyt kesän enää 2. Paino on normaali enkä ole laihduttanutkaan. Mihin menkat siis jäi?

avatar
Hevoinen
20.7.2018 11:51
Arrow

Onko nää nyt menkat eli menin normaalisti vessaan ja näin pienen rusehtavanpunertavan tuhrun alkkareissa laitoin vessapaperia housuihin yöksi mutta yön aikana ei tullu pisaran pisaraa eli onko nää nyt menkat?

avatar
Ehkä menkat
27.7.2018 00:20
Arrow

Kokeiltiimun kaverin kaa tamppoonia vaikka meillä ei ollu alkanu menkat ja anoin sen olla hetken sitten menin ottamaan sen pois ja siinä oli verta niin onkohan ne menkat?😊

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 13:59
Arrow

Hei!

Kertomasi perusteella ruskeat tahrat voivat liittyä menkkoihin, niin kuin itse epäilitkin. Varsinkin kuukautisten alkaessa vuoto voi usein olla hyvin vähäistä ja väriltään ruskeaa. Kuukautiset voivat alkaa niin niukkoina, ettei varsinaista veristä vuotoa ilmene ensimmäisten kuukautisten aikana ollenkaan. Tämä on aivan normaalia. Alussa kuukautiset voivat olla myös hyvin epäsäännölliset ja alkaa yllättäen, joten suosittelen sinua pitämään varalta mukana kuukautissuojia, niin pystyt varautumaan menkkojen alkamiseen.

Sinun kannattaa merkitä myös nämä rusehtavan vuodon päivät kalenteriisi, niin voit aloittaa kuukautiskiertosi seuraamisen alusta saakka. Nykyään myös puhelimeen on saatavilla sovelluksia kierron seuraamista varten. Ensimmäiset pari vuotta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, mutta pikku hiljaa muuttuvat säännöllisiksi ja opit tuntemaan oman kiertosi.

Toki jos vuoto pitkittyy tai sinulla ilmenee muita oireita, kuten kipuja, kannattaa kertoa asiasta vanhemmillesi tai käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan luona.

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:03
Arrow

Moi!

Kuulostaa siltä, että menkkasi ovat alkaneet. Alussa (jopa kahden vuoden ajan) menkat voivat olla hyvin niukat ja epäsäännölliset. Tämän vuoksi suosittelen sinua ostamaan kaupasta kuukautissuojia, joita voit kuljettaa mukanasi, jotta olet varautunut seuraavaa kertaa varten. Ajan kanssa kuukautiskierto useimmilla muuttuu säännölliseksi. Jos kuukautisten alkaminen mietityttää sinua, niin juttele asiasta vanhempiesi tai vaikka ystäviesi kanssa.

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:43
Arrow

Hei!

On mahdollista, että kertomasi kehon tuntemukset viittaavat kuukautisten alkamiseen. Ajan kanssa asia selviää. Hikoilu ja kuumuus voi toki johtua myös tästä helleaallosta. Voit varalta pitää laukussa mukana pikkuhousunsuojaa tai terveyssidettä, mutta muutoin nauti kesästä ja lopuista loman rippeistä!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:44
Arrow

Hei!

On mahdollista, että alushousuihin ilmaantunut ruskea läntti on alkavien kuukautisten merkki. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Kuukautiset voivat alettuaan olla parin vuodenkin ajan hyvin epäsäännölliset ja vuotoa tulla vain vähän, se on ihan normaalia. Kaikilla tytöillä kuukautisten alkaminen vaihtelee yksilöllisesti, oli sitten pieni- tai suurikokoinen. Mikäli sinusta tuntuu, ettei murrosiän merkkejä ala näkyä enenevästi seuraavan kolmen vuoden aikana, voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Nyt voit hyvillä mielin nauttia kesästä ja mahdollisesti vielä jäljellä olevasta lomasta!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:45
Arrow

Hei!

Voi olla, että kuukautisesi ovat alkaneet. Asia selviää sinulle varmasti lähiaikoina. Alkaneet kuukautiset voivat olla aluksi jopa parin vuoden ajan epäsäännölliset eikä vuotoa välttämättä tule kovin paljon, kun elimistössä hormonitoiminta heräilee ja voimia kuluu myös muuhun murrosiän kehitykseen. Kierto tasoittuu mitä todennäköisimmin parin vuoden sisällä kuukautisten alkamisesta. Oikein mukavaa kesän jatkoa sinulle!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:47
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että nuorella tytöllä kuukautisten alettua kierto on epäsäännöllinen. Voi olla, että jopa parin vuoden ajan kuukautiset tulevat milloin sattuu ja vuoto voi olla vähäistä, se on aivan normaalia ja kuuluu asiaan. Voit siis olla huoletta asian suhteen. Jos haluat, voit pitää mukanasi terveyssidettä tai pikkuhousunsuojaa vaikkapa laukussa ja saat sen sitten tarpeen tullen käyttöösi. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:50
Arrow

Hei!

Mikäli sinulla ei ole ollut mitään kuukautisten alkamiseen viittaavia kehon muutoksia, voisi kyseessä olla emättimen limakalvoilta tulevasta verestä. Tamponi on voinut nirhaista vähän emättimen seinämää ja sen vuoksi siihen on tullut verta.

avatar
Onko normaalia?
15.9.2018 16:03
Arrow

Olen 14 vuotias tyttö, pian 15. Äitini menkat alkoivat 14 vuotiaana. Minulla valkovuodot ollu jo reilusti yli 3 vuotta, menkkoihin muita liittyviä merkkejä ei oikeastaan ole tullut . Rintani ovat pienet mutta karvoitusta kyllä on, mutta olen miettinyt että onko se normaalia että valkovuotoa noin kauan tullut ja menkoista ei mitään kuulunut. t: 160cm 46kg tyttö

avatar
😂😂
15.9.2018 22:45
Arrow

Aikaisemman viestin laitoin minä nimimerkillä: onko normaalia? Kuukautiseni taisivat alkaa juuri äsken joten ei kai tässä sitten enään mitään😂😂Hyvä tuuri

NettiNappi Liisa
17.9.2018 08:57
Arrow

Hei,

olipa hauska sattuma! Mikäli sulla ilmenee muuta kysyttävää, niin tänne saa aina kirjoitella. 🙂

avatar
Hieman huolestunut
17.9.2018 20:00
Arrow

Moi! Oon 13-vuotias tyttö ja kuukautiseni alkoivat tänä kesänä ja sitten tulee pari kertaa vuotoo ja nyt ei oo kuulunut puoleentoista kuukauteen. Pitääkö olla huolissaan?

NettiNappi Liisa
18.9.2018 09:36
Arrow

Moikka!

Sinulla ei ole mitään syytä huoleen, sillä kuukautiset voivat alettuaan olla vuoden, kaksikin hyvin epäsäännölliset. Se on luonnollista ja normaalia. Hiljalleen kuukatiset ainakin jonkin verran säännöllistyvät. Voit olla ihan rauhassa tämän asian suhteen. Voit varmuuden vuoksi pitää mukanasi kuukautissuojaa, jotta se on käytettävissä, jos kuukautiset alkavat yllättäen esimerkiksi reissun päällä.

avatar
Menkat mielessä
16.10.2018 00:39
Arrow

Oon 12 ja täytän tänä vuonna 13. Mun rinnat on aika kolmiomaiset ja nännin ympärys tai se aika laaja. En kuitenkaan usko että on tubulaarisista rinnoista kyse koska siellä nännin alapuolella tai siellä on sitä rasva kudosta jonkin verran. Karvoitusta on jo semi runsaasti ja valkovuotoa on tullut ehkä jo 1-2v silleen aika vähän ettei tarvii mitään suojaa. Äitillä alko menkat kasilla, oon nyt seiskalla. Millonkohan ne menkat tulee. Mul on myös treenejä 4 krt viikossa ja kestää 3h onkohan se liikaa? Painan suunnilleen 45kg ja oon 156cm pitkä.

NettiNappi Liisa
19.10.2018 10:48
Arrow

Hei!

Kerrot viestissäsi murrosiän kehityksen merkeistä ja mietit, milloin kuukautisesi alkavat. Kerrot liikkuvasi 4 kertaa viikossa 3 tuntia kerrallaan ja mietit, onko se liikaa. Jos syöt terveellisesti ja nukut riittävästi (noin 10 tuntia yössä), ei liikkumisesta ole varmasti sinulle haittaa. Voit aivan rauhassa odotella vielä muutaman vuoden kuukautisten alkamista ja nauttia elämästä!

Oikein mukavaa syksyä sulle!

avatar
🧐🤔🤔
20.10.2018 22:06
Arrow

Siis mun äitillä alkoi menkat 11 vuotiaana ja oon nyt itse siis 11vuotta ja mulla on alkanut jo murrosikä mulla kasvaa rinnat ja karvoja kasvaa jo jonkin verran minulla on myös paljon valkovuotoa ollut jo varmaan vuoden. Ja yön aikana pikkuhousuihini tulee yön aikana jonkin laista mustaa en tiedä mistä se johtuu äitini sanoi että tuntuisi siltä että minulla olisi kohta alkamassa kuukautiset minulla myös on vatsakipuja ja vatsa menee sekaisin olisiko siis mahdollista että minulla olisi alkamassa kuukautiset?🤔

mm
NettiNappi Karoliina
22.10.2018 13:29
Arrow

Moikka!

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että menkat ovat mahdollisesti jo alkamassa. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja ovat ruskeaa, vähäistä vuotoa. Kuukautiset ovat aluksi hyvinkin epäsäännölliset. Suosittelen sinua kuljettamaan mukanasi kuukautissuojaa, ainakin näin alussa, koska kuukautiset voivat alkaa hyvinkin yllättäen. Voit näin alussa käyttää suojina myös pikkuhousunsuojia, mutta niiden jatkuvaa käyttöä ei suositella, koska ne saattavat ärsyttää alapään herkkää ihoa ja limakalvoja.

Hyvää syksyn jatkoa!

avatar
??
01.11.2018 19:47
Arrow

Oon 15-vuotias tyttö.
Mun menkat ei oo vielä alkanu ja täytin 15 siis n.5kk sitten.
Mulla tuli toukokuussa kerran pyyhkiessäni limaista punertavaa verta mutta se jäi siihen yhteen kertaan eikä oo sen jälkeen tullu mitään, normaalia? Siitä on kuitenkin jo 7kk aikaa🤨
Ja mun rinnat on kasvanu sekä valkovuotoa tulee normaalisti. Oon kyllä pienikokoinen ja urheilen 4krt viikossa (156cm ja 44kg)
Äitini menkat alkoi olleessan jo 13!

mm
NettiNappi Hanna
06.11.2018 12:21
Arrow

Hei,
Murrosiän kehityksesi kuulostaa aivan normaalilta. Kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin 10-16 –vuotiaana, joten voit vielä huoletta odotella vuoden verran. 7kk sitten pyyhkiessä tullut limainen veri on voinut olla jo kuukautisvuotoa, mutta sitä on mahdoton sanoa nyt. Kuukautiset voivat alkuun olla hyvinkin epäsäännölliset ja joskus kuukautiset alkavat, mutta tulevatkin seuraavan kerran vasta usean kuukauden päästä. Voit siis odotella aivan rauhassa. Jos kuukautisten alkaminen sinua kovasti huolettaa suosittelen, että juttelet vielä äitisi tai terveydenhoitajan kanssa asiasta.

avatar
ei oo kivaa
11.11.2018 21:11
Arrow

onko normaalia että ekojen kuukautisten aikana sattuu liikaa niin paljon että joutuu kotiin koulusta ja huutaa kivusta sekä pyörryttää? ja kauan kuukautiset kestää?

mm
NettiNappi Hanna
12.11.2018 12:11
Arrow

Hei,
Ikävä kuulla, että kärsit noin kovista kuukautiskivuista. Myös ensimmäisiin kuukautisiin voi liittyä kipuja ja särkyä. Kuukautiskivut ja niiden voimakkuus on aina yksilöllinen kokemus, ja ensimmäisellä kerralla kivut tulevat aivan uutena asiana. Jos kuukautiset tulevat jatkossakin hyvin kivuliaina asiasta kannattaa käydä juttelemassa terveydenhoitajan, ja tarvittaessa lääkärin kanssa. Kuukautiskipuihin voi auttaa tulehduskipulääkkeet. Jos olet käyttänyt lääkkeitä aiemmin esimerkiksi päänsärkyyn voit ottaa särkylääkettä kuukautiskipuihin turvallisin mielin. Muussa tapauksessa juttele asiasta ensin vanhempiesi kanssa. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa myös kouluterveydenhoitajalta.

Kuukautiset kestävät yleensä 3-5 päivää, mutta kesto voi vaihdella myös 2-7 päivän välillä. Alussa kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Kuukautisten kesto ja vuodon määrä voi vaihdella paljon kuukautiskiertojen välillä.

Kuukautisten alkamispäivä ja vuotopäivien määrä kannattaa merkata kalenteriin, jotta voit alkaa seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierto alkaa ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyy seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, joka on myös uuden kuukautiskierron alku. Voit lukea aiheesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kivuliaat-kuukautiset/

avatar
Tintti:)
02.12.2018 20:39
Arrow

Hei! Mulla on nyt ollu about vuoden ajan valkovuotoo mun pikkuhousuissa ja vähän välii on alavatsa kipui, en oikee tiiä mitä pitäis tehä ku sattuu ihan he#######i ja oon sanonut äitille asiasta, mutta se on vaa sanonut että voisikohan ne johtuu menkoista? Nyt kun kirjotan tätä viestii nii mulla on alavatsa tosi kipee ja vatsassa kuplii ja mouruaa. En oikee tiiä että johtuiskohan siitä että mulla ois menkat alkamassa lähiaikoina vai onko jotai perus ummetusta tai ilmavaivoja. Mua vähän ahdistaa noi menkat, haluisin et ne olis jo alkanu ku kaikil kavereilla on jo alkanu, mut sit jos ne alkaa täs lähiaikoina nii ahdistaa se et ne alkaiski koulussa tms. En ois halunnu olla vika kenel alkaa menkat mun kaveriporukassa mut näin sit tuli käymää (ei oo siis kuitenkaa viel alkanu) nii mä tässä päätin tulla kysymää muilta kokeneilta että voisko joku auttaa mua asian kanssa?:/

mm
NettiNappi Hanna
03.12.2018 11:38
Arrow

Hei.
Sinua mietityttää alavatsan kipuilut ja mahdollisesti alkavat kuukautiset. Et mainitse viestissäsi, miten murrosiän kehityksesi on muuten edennyt. Jos sinulle on tullut jo karvoitusta ja rintojen kehitys on alkanut, sekä olet kasvanut myös pituutta viime aikoina, voi hyvinkin olla, että kuukautiset alkavat pian. Et kuitenkaan haluaisi, että kuukautisesi alkaisivat yllättävässä tilanteessa. Usein ensimmäiset kuukautiset ovat niukkaa rusehtavaa vuotoa pikkuhousuissa, jonka ainoastaan sinä itse huomaat vessassa käydessäsi. Sinun ei siis kannata murehtia etukäteen, oletko koulussa tai muualla menossa kuukautisten alkaessa. Voit kuitenkin pitää varalta kuukautissuojaa laukussasi, niin olet varautunut mahdollisesti alkaviin kuukautisiin. Voit lukea lisää tietoa kuukautisiin liittyen Västöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Hmm?
12.12.2018 21:05
Arrow

Mun menkat alko joku vuosi sitten ja ollut aina tosi epäsäännölliset. Nyt mulla oli viimeks menkat yli 4kk sitten. pari päivää sitten mulla tuli ruskeaa vuotoa ja luulin aluksi että menkat alkaisi, koska ne aikaisemmin ovat alkaneet tuolla tavalla. Mut nyt se vaaleanruskea vuoto on vaa jatkunu pari päivää ja menkoista ei tietoakaan. Pitäsikö mun huolestua? Koska menkat sit alkais?

mm
NettiNappi Hanna
14.12.2018 11:57
Arrow

Hei. Kerrot, että sinulla on jatkunut vaaleanruskeaa vuotoa pari päivää, mutta varsinaiset menkat eivät ole alkaneet. Ensimmäiset menkat tulivat noin vuosi sitten ja edellisistä menkoista on jo neljä kuukautta. Voi hyvinkin olla, että tämä rusehtava vuoto, jota sinulla nyt on tullut, voi kestää jonkun aikaa, eikä veristä vuotoa tällä kertaa tule. Voit merkata nämä vuotopäivät kalenteriin. Toisaalta vuoto voi myös muuttua veriseksi lähipäivinä. On siis mahdotonta sanoa, milloin varsinaiset menkkasi alkavat/tulevat.

Jokaisen tytön keho toimii oman aikataulunsa mukaan ja on aivan normaalia, että menkat ovat hyvinkin epäsäännölliset parin ensimmäisen vuoden ajan. Jatkossa, kun kuukautiskierto muuttuu säännöllisemmäksi, kuukautisten alkamisen voi tietää tarkemmin.

Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Kuitenkin, jos vaaleanruskea vuoto jatkuu pitkään ja sinulla tulee kipuja, kirvelyä tai muita oireita, suosittelen että puhut asiasta vanhempasi kanssa ja käyt terveydenhoitajan vastaanotolla.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load