Oma keho

Kuukautiset
Aloittaja:
Lillli
31.1.2017 13:51
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
03.3.2017 14:14
Osallistu keskusteluun
Avatar
Lillli
31.1.2017 13:51
Arrow

Hei. Olen 15 tyttö ja olen muuten kehittynyt, mutta kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Eilen päivällä tuli pikkaisen keltaisempaa ja ehkä ihan pikkaisen ruskeampaa valkovuotoa kuin yleensä, mutta sitten ihan illalla huomasin, että emättimestä tuli hyytelömäinen ruskea pallo. Mietin että jos ne kuukautiset nyt alkaisivatkin niin laitan siteen varuulta. Kurkin yöllä vähänväliin siteeseen ja siihen ei vuotanut mitään vaan jos ns pyyhin siteeseen niin sitten tuli ihan vähän ruskeaa. Jotain ihan ruskeaa, ei yhtään punaista. Vaihdoin siteen kun menin sitten lopullisesti nukkumaan, koska halusin kunnolla nähdä vuotaako sinne mitään yön aikana. Ja ei ollut vuotanut.. Sitä ruskeaa juttua siis ei vuotanut vaan kun pyyhin paperilla niin siihen tuli vähän jotain ruskeaa. Olin sinä iltana masturboinut ja mietin että olisiko sinne tullut joku haava ja se vaan vähän vuotaa? Nyt on seuraava päivä eikä housuissani ole mitään.. Oliko nämä kuukautiset vai eivät? Tänä aamuna pyyhin paperilla emättimen eikä tullut mitään ruskeaa.. Kiitos vastauksesta.

mm
NettiNappi Saija
01.2.2017 14:25
Arrow

Hei Lilli!

Kuukautisten alkaessa vuoto voi aluksi olla hyvinkin vähäistä. Vuoto voi olla myös ruskeaa, etenkin silloin, kun sitä on vähän. Kuvauksesi perusteella on todennäköistä, että kuukautisesi ovat nyt alkamassa.

Alussa kuukautiset ovat usein epäsäännölliset ja voivat kestää vaikka vain yhdenkin päivän kerrallaan. On hyvä merkitä vuotopäivät ylös ja seurata omaa kuukautiskiertoa. Varsinkin alussa on hyvä pitää kuukautissuojia aina mukana vaikkapa repussa tai taskussa, koska kuukautiset voivat alkaa yllättäen.

Voit lukea lisää valkovuodosta ja kuukautisista Väestöliiton nuorten verkkosivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Toisaalta, jos emättimeesi on tullut haava, voi vähäinen ruskea verenvuoto johtua siitäkin. Masturboidessa kannattaa muistaa, että ei työnnä emättimeen mitään terävää tai muuta, joka voi aiheuttaa haavoja. Myös kynnet kannattaa pitää lyhyinä, siisteinä ja puhtaina.

Seuraile rauhassa tilannetta. Voisit jutella asiasta myös äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa.

avatar
Milla
11.2.2017 12:07
Arrow

Hei! Mun kuukautiset alko kun olin 13 ja on ollu epäsäännölliset aina. Voi olla 4 tai 6 kk menkkojen välissä. Mutta mulla oki joulukuussa menkat ja siinö oli väliä ollu sen 4kk ja ne oli tosi kivuliaat menkat ja vuosin paljon ja niin. Sitten tuli tammikuussa menkat ja se oli aika outoo kun yleensä mulla on nii epäsäännölliset. Mutta sillon tammikuussa mun menkat oli ihan päinvastaset ei kipuja ja vuosin vähän. Enimmääkseen tuli paljon sellasta ruskeeta vuotoa ja myös vertakin. Mut nää tammikuun menkat on kestäny tosi pitkään tai että multa tulee sellaista ruskeaa vuotoa vieläki mutta vähän vähemmän. Varmaan 3 viikkoa on tullu ruskeeta ja välillä vähän verta mukana. En tiiä miks mun menkat on tälläset. Pitäskö mun olla huolissani tai mitään? Vai seurailenko tulevia menkkoja vielä lisää jos muuttuisi?

mm
NettiNappi Tuula
16.2.2017 09:56
Arrow

Hei Milla!

Kerrot, että kuukautisesi ovat alkaneet kaksi vuotta sitten ja ne ovat olleet aina epäsäännölliset. On yleistä, että kuukautiset ovat hyvinkin epäsäännölliset vielä pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Joillakin naisilla kuukautiset ovat epäsäännölliset koko elämän ajan. Kerrot, että välillä kuukautisesi ovat runsaat ja kivuliaat, ja välillä taas niukat. Epäsäännöllisissä kuukautisissa usein myös vuodon määrä vaihtelee. Kuukautiskipujen lievittämisessä auttavat erilaiset tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi ibuprofeeni), joita saa apteekista ilman reseptiä. Myös liikunta voi auttaa kuukautiskipuihin. Kuukautisista ja tilanteestasi jutteleminen jonkun läheisen aikuisen naisen kanssa varmasti auttaisi sinua. Tällainen läheinen voi olla esimerkiksi äiti, isosisko tai joku muu luotettava aikuinen.

Mainitsemasi ruskea vuoto voi olla välivuotoa, joka liittyy epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kertomasi mukaan ruskea vuoto on kestänyt kolme viikkoa. Et mainitse teksissäsi, onko sinulla ollut aikaisemmin ruskeita vuotoja, kun kuukautisten välissä on ollut useita kuukausia. Jos ruskea vuoto on uusi oire tai se toistuu useammin, on syytä käydä juttelemassa asiasta terveysalan ammattilaisen, esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitajan kanssa kannattaa käydä juttelemassa siksikin, että saisit selvyyden asiaan, eikä se vaivaisi sinua enää. Halutessasi voisit samalla ottaa puheeksi kuukautistesi epäsäännöllisyyden. Kouluterveydenhoitaja osaa ohjeistaa sinua myös tarvittaessa eteenpäin. Kuukautisia ja välivuotoja on hyvä seurata ja merkitä päivät esimerkiksi kalenteriin. Näin ollen myös terveydenhoitaja saa tiedon vuotorytmistä.

Et kerro viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä. Jos olet, ja kuukautiset jäävät yhdynnän jälkeen tulematta, on syytä tehdä raskaustesti. Jos harrastat seksiä, on ehkäisystä huolehtiminen tärkeää. Esimerkiksi kondomi on oikein käytettynä erittäin hyvä ehkäisyvaihtoehto, sillä se suojaa sukupuolitaudeilta ja raskaudelta.

Täältä voit lukea lisätietoa epäsäännöllisistä kuukautisista:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiset-eivat-tule/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/valivuodot/

avatar
Mila
16.2.2017 17:06
Arrow

Hei, kiitos vastauksesta! En ole ollut yhdynnässä koskaan. Ja ruskeaa välivuotoa on ollu ennenkin muttei aina niin paljon, se välillä riippuu siitä, kuinka runsaast kuukautiset viimeksi on ollut. Jos on ollut runsaat ei ole yleensä välivuotoa. Ja joinain kuukausina kun menkat eivät tulee saattaa tulla ruskeaa vuotoa. Voiko tämä olla jotain vakavaa?

mm
NettiNappi Hanna
17.2.2017 12:43
Arrow

Hei,
Kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella kuukautiskiertojen välillä, eikä siihen yleensä liity mitään normaalista poikkeavaa. Asia tuntuu kuitenkin vaivaavan sinua, joten suosittelen, että käyt juttelemassa kuukautisistasi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voi myös tarvittaessa ohjata sinut tarkempiin tutkimuksiin.

avatar
Ama
27.2.2017 20:06
Arrow

Moi,
olen 12v ja mulla alkoi murrosikä joskus 8 tai 9 vuotiaana. Mulla on tullut valkovuotoa jo melkein 3 vuotta ja mun kuppikoko on 70B. Mun äitillä oli nuorena joku juttu jonka takia sillä alkoi kuukautiset vasta 18 vuotiaana mutta muuten sillä tuli murrosikä normaaliin aikaan. En tiedä tarkkaan että minkä takia ne alkoi vasta niin myöhään mutta voiko se olla periytyvää??

Haluaisin myös että kuukautiset alkaisivat nopeasti koska meillä lähestyvät koulu-uinnit ja muut luokkalaiseni ovat ihan lautoja ja karvattomia joten en oikein haluaisi mennä heidän kanssaan uimaan. Kuukautiset olisivat siis hyvä syy jäädä uinnista pois. Olen siis 155cm pitkä ja 39kg painava.

Kiitos jos vastaatte!

avatar
Ama
27.2.2017 21:59
Arrow

Siis en haluaisi mennä heidän kanssaan uimaan koska minua nolottaa oma kehoni.

mm
NettiNappi Hanna
03.3.2017 14:14
Arrow

Hei Ama,
Kiitos viestistäsi. Me NettiNapin vastaajat emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten emme osaa vastata kysymykseesi äitisi sairauden perinnöllisyydestä. Sinun kannattaa jutella asiasta tarkemmin äitisi kanssa.

Kerrot, että haluaisit kuukautistesi alkavan, jotta voisit hyvällä syyllä jäädä koulu-uinneista pois. Sinusta tuntuu, että olet murrosiän kehityksessä pidemmällä kuin luokkakaverisi ja uiminen heidän kanssaan tuntuu sinusta siksi hankalalta. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Melko varmasti moni luokkakaverisi tuntee myös epävarmuutta omasta kehostaan ja vertaa itseään muihin. Olette siis ikään kuin kaikki samassa tilanteessa.

Sinulla ei ole mitään syytä hävetä kehoasi tai kehitystäsi. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Jutteleminen näistä kirjoittamistasi asioista äitisi tai jonkun muun läheisen, luotettavan aikuisen kanssa voisi helpottaa oloasi. Voit myös lukea lisää murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/perintotekijoiden-vaikutus/

Mukavaa kevättä sinulle!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load