Oma keho

Kuukautiset
Aloittaja:
Ninniii
30.1.2017 19:08
Viimeisin viesti:
NettiNappi Saija
31.1.2017 15:13
Osallistu keskusteluun
Avatar
Ninniii
30.1.2017 19:08
Arrow

Hei. Olen 15 vuotias tyttö mitoiltani 163 cm ja 45kg. Minulla on huomattavasti murrosiän merkkejä esim karvoitusta runsaasti ja rinnat kehittyneet. Valkovuotoa minulla on ollut yli 3 vuotta, mutta kuukautisia ei näy. Äidilläni alkoi kuukautiset 13 vuotiaana. Kysymykseni on, että kannattako vielä mennä lääkäriin? Haluaisin kovasti käydä katsauttamassa vaikka gynekologilla että onko kaikki kunnossa, mutta ottavatko he näin nuoria koska yleensä ikä millon pitää hakeutua hoitoon on 16. Ja voiko kuukautiset aloittaa jo 15 vuotiaana hormoneilla, jos itse haluan? Ja sitten vielä vähän toiseen aihealueeseen. Olen siis neitsyt ja minulla on juttua yhden pojan kanssa ja kunhan meidän juttumme vakanee, niin olisin valmis seksiin. Olen siis todella kehittynyt kuukautisia lukuunottamatta. Voiko seksiä harrastaa, vaikka kuukautiset eivät ole alkaneet? Minua pelottaa, että jos tämä poika saisi tietää ettei minulla ole kuukautisia niin hän pitäisi minua epäkehittyneenä. Kaikki kaverini luulevat että minulla on alkanut jo, mutta häpeän niin paljon etten voi kertoa.. Kiitos jo etukäteen.

avatar
NettiNappi Saija
31.1.2017 15:13
Arrow

Hei Ninniii!

Kerrot, että murrosiän kehityksesi on alkanut, mutta kuukautisiasi ei ole vielä kuulunut. Todennäköisesti kuukautisesi alkavat kyllä ajallaan. Voit aivan rauhassa odotella kuukautisten alkamista, eikä tilanteessasi ole erityistä syytä käydä gynekologilla tai aloittaa hormonihoitoa. Geenit periytyvät myös isän puolelta, joten vaikka äitisi kuukautiset ovat alkaneet 13-vuotiaana, se ei tarkoita, että sinunkin kuukautistesi olisi pitänyt alkaa sen ikäisenä.

Perintötekijöiden lisäksi kuukautisten alkamiseen voi vaikuttaa paino ja harrastetun liikunnan määrä. Jos on hyvin hoikka, kuten sinä, voi murrosiän kehitys edetä hieman verkkaisemmalla tahdilla. Jos harrastat monesti viikossa urheilua, sekin voi olla osatekijänä siihen, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet.

Kuukautisten puuttumista ei tarvitse hävetä, sillä jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Sinun kehityksesi on edennyt kertomasi perusteella ihan normaalisti. Jos kuukautisesi eivät ole alkaneet siihen mennessä, kun täytät 16, on syytä varata aika lääkärille. Jos asia painaa kovasti mieltäsi, eikä esimerkiksi äidin kanssa juttelu kevennä huoltasi, voisit varata ajan kouluterveydenhoitajalle. Hän kyllä ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin lääkärille. Samalla voisit jutella terkkarin kanssa mietteistäsi seksin aloittamisen suhteen ja ehkäisystä.

Seksiä voi harrastaa vaikka kuukautiset eivät ole alkaneet. On tärkeää muistaa ehkäisyn käyttö, sillä raskaaksi voi tulla ennen ensimmäisten kuukautisten alkamistakin. Kondomi suojaa paitsi ei toivotuilta raskauksilta myös mahdollisilta sukupuolitaudeilta. Seksin aloittamista suunnitellessa yhtä tärkeää kehon riittävän kehittymisen kanssa on henkinen kypsyys. Olisi hyvä, että pystyisitte juttelemaan seksiin liittyvistä asioista ja ajatuksistanne yhdessä pojan kanssa ennen seksin aloittamista.

Tiedätkö, onko poika mielestään valmis seksiin? Kirjoitat fiksusti, että ajattelet seksin harrastamista pojan kanssa vasta sitten, kun juttunne käy vakavammaksi. Asiassa kannattaa edetä ihan rauhassa, siihen tahtiin, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Väestöliiton nuorten verkkosivuille on koottu hyvä lista niistä asioista, jotka kertovat siitä, onko valmis yhdyntään. http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/mitaseksion/yhdynta/milloinolenvalmis/
Seksi on kuitenkin paljon muutakin kuin yhdyntä, voit lukea aiheesta lisää samoilta Väestöliiton sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/mitaseksion/yhdynta/eka_kerta/

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load