Oma keho

Ekat menkat?
Aloittaja:
Kokematon
12.4.2016 22:04
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
14.1.2019 11:24
Osallistu keskusteluun
Avatar
Kokematon
12.4.2016 22:04
Arrow

Moi. Olen kohta 15 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja kaipaan apua. Minulla on ollut tässä n. Vuoden aikana n. Kaksi kertaa tullut tosi tosi vähän sellaista rusehtavaa vuotoa jota ei ole tullut pikkareille asti. Nyt kuitenkin 2 viimeisen päivän aikana mulla on ollut sellaista tosi nestemäistä ohutta osittain punertavaa ja osittain rusehtavaa vuotoa jota on tullut siteelle asti. Vuoto ei ole vaatinut kunnon sidettä vaan olen pitänyt pikkuhousunsuojaa. Vuotoa ei todellakaan tule niin paljoa että suojaa pitäisi vaihtaa usein, kerran päivässäkin riittää vallan mainiosti. Mutta sitä minä tässä murehdin että onko vuodon ohuus ja määrä outoa? Se mitä olen ottanut selvää kuukautisidta vuoto on paksua ja itsessään kunnon verta mutta minulla tämä on tosi ohutta. Kiitos avusta

avatar
12v tyttö
16.4.2016 18:38
Arrow

No siis ennen mun ekoi menkkoi nii mul tuli sellast ruskeet tosi haisevaa vuotoo et se voi olla et sul alkaa menkat lähipäivinä ☺

avatar
Kokematon
18.4.2016 20:32
Arrow

Mul kesti sitä jtn 4pv ja se loppu, loppu päivistä olk aika punasta mut edelleen ohutta. Ps. Miks ylläpito ei vastaa mun tekstiin?

avatar
12v tyttö
18.4.2016 22:02
Arrow

En tiiä miks ei vastaa jos niil on kiire. Mut se voi olla et ihan muutaman ovn päästä alkaa ? riippuu ihan miten sulla on muuten murrosikä edenny mutta eiköhän ne ton perusteella piakkoin ala ☺

mm
NettiNappi Tuula
19.4.2016 08:08
Arrow

Hei.

Kuukautisvuodossasi ei ole mitään outoa. Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat usein epäsäännöllisiä. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. Vuodon määrä vaihtelee naisella myös eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Vaikka kuukautisvuotosi olisikin niukkaa, kannattaa kuukautissuojaa vaihtaa muutaman kerran päivän mittaan. Pikkuhousunsuoja tai side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta. Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta, koska kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille.

Muistathan merkitä kuukautisesi kalenteriin, jotta voit seurata kiertoasi. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna. Nyt aluksi kannattaa kuukautissuojia pitää aina mukana taskussa tai laukussa.

Jos kuukautisesi huolestuttavat sinua, voit käydä juttelemassa esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Vastaamme kysymyksiin viiden arkipäivän kuluessa.

avatar
👩
17.12.2016 15:41
Arrow

Moi.
Ekat menkat ehkä alkoi. Mistä tiedän onko ne?

avatar
👩
17.12.2016 20:45
Arrow

Siis mistä tiedän onko ne menkat

mm
NettiNappi Hanna
19.12.2016 15:39
Arrow

Hei.
Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, sen verran että alushousut tuhriutuu, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Kuukautisvuodon erottaa valkovuodosta siis värin perusteella. Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti.

Seuraavat kuukautiset voivat tulla noin kuukauden päästä, mutta joillakin voi mennä useampi kuukausi ennen seuraavia kuukautisia. Voit lukea tarkemmin aiheesta esimerkiksi Nuortenportaali Decibelin sivuilta:
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset/

avatar
en tiiä
31.7.2017 21:17
Arrow

mulla oli pää kipeenä päivää ennen tapahtumaa, niin tota mulla tuli muutaman päivän verran sellasta limasta verta niinku näytti limalta verenpeitossa ja näytti myös vähän niinkun valkovuodolta veren peitossa, onko menkat vai joku muu?

mm
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:24
Arrow

Hei!

Kuten itsekin arvelit, menkkasi ovat todennäköisesti alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein juuri kuvailemasi kaltaiset. Vuoto voi olla rusehtavaa tai ihan kirkkaanpunaista ja se kestää yleensä päivästä muutamaan päivään. Kuukautiset saattavat olla aluksi epäsäännölliset, joten älä huoli, vaikka ne tulisivat seuraavan kerran vasta jopa puolen vuoden kuluttua. Kannattaa kuitenkin kertoa esimerkiksi äidillesi asiasta, jotta voitte yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia pikkuhousunsuojia tai siteitä valmiiksi.

Mainitsit, että sinulla on ollut myös pää kipeänä päivää ennen kuukautisten alkua. Kuukautisia edeltävät oireet vaihtelevat ja päänsärky voi olla sellainen. Toki päänsärky voi johtua muustakin. Jos päänsärkysi toistuu ja on häiritsevän kovaa, sinun kannattaa puhua siitäkin esimerkiksi äidin tai terveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset

avatar
???
23.8.2017 17:54
Arrow

Alkoko mun menkat vai mitä tää on? Eli siis mun pikkareihin oli tän päivän aikana tullut jotain vaaleenruskeeta kuivunutta mönjää mun pikkareihin?!?!?!?

avatar
NettiNappi Saija
24.8.2017 12:18
Arrow

Hei!

Voi olla, että menkkasi ovat nyt alkamassa. Seuraile tilannetta rauhassa. Voisit jutella asiasta myös äitisi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Väestöliiton nuorten sivuilta voit lukea tarkemmin kuukautisista: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
Voisit myös lukaista tämän ketjun aikaisemmat kysymykset ja vastaukset läpi 🙂

avatar
Queen👸
25.12.2017 15:55
Arrow

Mulla kerran tuli valkovuodosta ruskeempaa kamaa niin että töhri pikkarit, maha oli vähän kipee eikä sen jälkee tullu mitään paitsi valkovuotoo, ei haissut oikein miltään eikä ole kirvellyt/kutissut. Menkat vai ???

avatar
NettiNappi Saija
02.1.2018 10:45
Arrow

Hei Queen,

Oletan, että sinulla ei ole vielä aikaisemmin ollut kuukautisia. Ruskea vuoto voi aivan hyvin olla kuukautisvuotoa. Alavatsakipu voi myös liittyä kuukautisten alkamiseen. Seuraile tilannetta rauhassa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Joku:3
18.1.2018 23:19
Arrow

Hei, musta tuntuu että mulla alkoi eilen mun ekat menkat eli siis mulla oli pikkareissa puna ruskeeta mönjää ja vuoti aika runsaasti eilen illalla ja samoin tänään.. Eli onko mulla nyt alkanut menkat?

avatar
NettiNappi Saija
24.1.2018 15:38
Arrow

Hei!

Kyllä, kuukautisvuodolta kuulostaa. Juttelehan asiasta äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa. Myös kouluterveydenhoitajan luona voit käydä kysymässä, jos joku kuukautisissa sinua mietityttää. Voit nyt merkitä kuukautiset kalenteriin ja alkaa seurata, minkälaiseksi kuukautiskiertosi muodostuu. Kannattaa myös ostaa kuukautissuojia, esimerkiksi pikkuhousunsuojia, siteitä tai tamponeja valmiiksi seuraavia kuukautisia silmällä pitäen. Tähän voit pyytää apua vanhemmiltasi.

Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Avuton
03.4.2018 16:18
Arrow

Hei, musta tuntuu että mun menkat on saattanu alkaa mulla oli pikkareissa jotain vaaleenpunasta mönjää ja se haisi hiukan voiko nämä olla ensimmäiset menkat?

NettiNappi Liisa
06.4.2018 10:21
Arrow

Hei Avuton,

Emme valitettavasti ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten en osaa sanoa, mitä pikkuhousuistasi löytynyt vuoto on. Suosittelen sinua varaamaan ajan terveydenhoitajalta tai lääkäriltä, jotka voivat tutkimusten avulla varmistaa, mistä on kysymys. Mikäli käytät pikkuhousunsuojia, kannattaa välillä pitää taukoja (esimerkiksi öisin), jotta alapää saa “tuulettua”. Joskus pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi ärsytystä tai tulehdusta, tyttöjen sukuelimien alueella.

Väestöliiton sivuilla kerrotaan poikkeavasta valkovuodosta näin:

Poikkeava valkovuoto
Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi.
(lähde: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/ )

avatar
menkkakyseliä
09.6.2018 17:53
Arrow

moi oon 12v tyttö ja mulla ei oo vielä alkanut menkat…se on kai ihan normaalia mutta mulla ok tän päivän aikana noin puoltoista tuntia sellasta outoa kipua alavastassa ja kans selässä…mulla on ollu nyt vuoden verran valkoviiniä ja mietin että joisivatkohan menkat olla syynä? ei kiirettä vastata tähän kun ootte kerran kesätauolla syksyyn asti

NettiNappi Liisa
11.6.2018 10:29
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on ilmaantunut alavatsa- ja selkäkipua yhtenä päivänä ja valkovuotoa vuoden verran ja mietit, voisivatkohan ne olla merkkejä kuukautisten alkamisesta. On mahdollista, että kertomasi tuntemukset viittaavan kuukautisten alkamiseen. Voi olla, että kuukautiset alkavat pian tai niiden alkamiseen voi mennä pitkän aikaankin, se on aivan normaalia. Kehosi joka tapauksessa valmistautuu kuukautisten alkamiseen ja muuhunkin murrosiän kehitykseen.

Kerrot viestissäsi myös, että olet ymmärtänyt meidän olevan kesätauolla. NettiNapin Pulmakulma- kysymyspalsta on kiinni osan heinäkuusta, mutta muutoin vastailemme kesän ajan meille tulleisiin viesteihin. Byströmin nuorten palveluiden chat on kesätauolla ja palaa kesätauolta ma 3.9.

Oikein mukavaa kesää sinulle!

avatar
odottaja
27.7.2018 00:40
Arrow

oon jo pitkääääään halunnut menkkoja ja on ärsyttävää kun kaikki on sillee “et sä nyt niit oikeest haluu” ja kavereil on. ja mulla on porukast toiseksi pienimmät tissit ja haluisin ees jotai ylpeyden aihetta kehon kasvavista asioista mut se kenel o pienimmät nii hommas mun kokoset rintsikat, mul on kyl koko A70 mut myös AA70. 🙁 mul on tullu valkovuotoo jo sika kauan (en muista kun äiti joskus sanoi että se on vaa hyvä sellast asiaa joka pitää sen kosteena ja terveen…) välil pistää alaselkään ja vatsaan sattuu mutta sekin on ohimenevää. ja toivon että alkaisi pian mutta äidilläkin vasta ns. ensi keväällä jos olis saman ikäinen. ootan vaa menkka juttui ku en tiiä/viittii puhuu äitin kaa ku ei oo mitää juteltavaa. ku halusin ekat rintsikat jouduin ostamaan ne itse, omalla rahalla yksin 🙁 edelleen ärsyttää ja olen loukkaantunut ja kannan kaunaa kun muut käyvät ihanasti äitiensä kanssa tai saa siskolta. joten menkkoja odotellessa…

avatar
Haluaja
31.7.2018 00:41
Arrow

Mä haluisin et mun menkat alkais. Alapäähän on tullut jo pikkuisen mustia karvoja ja vatsaan koskee.olisikohan mun menkat alkamassa?

avatar
Menkkaodottaja
31.7.2018 00:47
Arrow

Moi! Olen 15 v tyttö ja mulla on alkanut jo menkat mutta ne loppuivat n kuukausi sitten ja on myöhässä kuukautiskierrolta😣

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 13:58
Arrow

Moikka Menkkaodottaja!

Ensimmäisten kahden vuoden ajan kuukautiset voivat olla erittäin epäsäännölliset ja pitempikin kuukautiskierron myöhästyminen on täysin normaalia. Et kuitenkaan kerro viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä ilman oikein käytettyä ehkäisyä. Jos olet ollut, niin voi olla mahdollista, että olet raskaana. Raskaustestin voi tehdä tarpeen vaatiessa heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustestejä myydään apteekeissa, nettikaupoissa sekä päivittäistavarakaupoissa.

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:51
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että murrosiässä oikein kärsimättömästi odotetaan kuukautisten alkamista ja rintojen kasvua sekä muita murrosiän muutoksia. Hyvää vauhtia sinäkin olet kehittymässä nuoreksi naiseksi! Meistä jokainen kehittyy omaa tahtiaan eikä ikävä kyllä mitään taikakeinoja kehityksen nopeuttamiseksi ole olemassa.

Kerrot viestissäsi, että et viitsi puhua äitisi kanssa murrosiän kehityksestä. Etkö oikein tiedä, miten ottaisit asiat puheeksi tai miten lähestyisit äitiäsi? Kerrot myös, että jouduit ostamaan ensimmäiset rintaliivisi itse omalla rahalla ja yksin, josta olet loukkaantunut edelleen. Pyysitkö äitiäsi mukaan rintaliiviostoksille ja hän kieltäytyi vai mitä siinä tapahtui? Ikävä kyllä me vanhemmatkaan emme ole ajatustenlukijoita, joten sinun kannattaisi yrittää kerätä rohkeutta ja jutella äitisi kanssa toiveistasi ja tarpeistasi.

Voisit miettiä etukäteen, mistä asioista haluaisit äitisi kanssa jutella tai mitä haluaisit hänen kanssaan tehdä. Jos puhuminen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen, sähköpostin tai vaikkapa Whatsapp- viestin, jossa toisit esille halusi jutella. Äitisi varmasti haluaa sinun parastasi ja on hyvä tuki ja turva, koska hän on käynyt samoja kehitysvaiheita läpi omassa elämässään. Äitisi on kertonut sinulle ihan totta valkovuodosta, se on tarkoitettu pitämään taudit ja bakteerit poissa emättimestä ja siten pitää meidät terveinä.

Toivottavasti uskaltaudut juttelemaan tai kirjoittamaan äidillesi! Toivotan sinulle hyvää kesää ja rohkeutta!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:52
Arrow

Hei!

On tavallista, että murrosiän kehitystä ei malttaisi odottaa, vaan asioiden toivoisi tapahtuvan nopeasti. Sinun vartalosi on jo muuttumassa ja kehitystä tapahtuu, mutta malta odottaa kuukautisten alkamista ihan rauhassa. Kyllä ne sieltä omalla ajallaan alkavat!

avatar
ärsyttää
16.8.2018 19:59
Arrow

haluaisin että menkkani alkaisivat, mutta ei tunnu että se on lähelläkään alkua. Valkovuotoa on tullut jo kauan ja murrosikä on lähtenyt käyntiin niinkuin pitää, mutta menkat ei vielä ole alkaneet. Haluaisin ja tiedän että äidilläni alkoi 13v. ja en tiedä mistä huomaa menkar vai onko se sitten ärsyttävää odottelua ja välillä alaselkä on kipeä ja mahaan vääntää, mutta yleensä sattuu olemaan ilmavaivat. Ihana lauseen loppu ja kiva jos saan vastausta,mutta kukaanhan ei voi sanoa että milloin mutta odotan ja odotan…😣😖😟

mm
NettiNappi Karoliina
17.8.2018 12:57
Arrow

Moikka!

Ikävä kyllä menkkojen alkaminen on juurikin tuota “ärsyttävää odottelua”. Ei ole olemassa mitään tiettyä asiaa, josta pystyisi sanomaan, milloin menkat tasan tarkkaan alkavat. Odottelu voi tuntua turhauttavalta, mutta malta mielesi! Murrosiän muut muutokset ovat kertomasi mukaan jo alkaneet, joten kyllä ne menkatkin sieltä tulevat. Tsemppiä odotteluun!

avatar
Pelokas
23.8.2018 14:58
Arrow

Minulla on alkanut jo valkovuodot ja eilen illalla huomasin että pikkohoisuissani oli rusehtava läntti. Minua alkoi pelottaa että menkat ovat alkaneet. En uskalla kertoa äidille, terveyden hoitajalle tai ylipäätänsä kenellekkään tästä joten en tiedä mitä pitäisi tehdä. Olen 11 v ja 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0,8kg. Tänään rusehtavaa vuotoa on tullut lisää ja olen huomannut että se on tullut pikkuhousuista läpi mutta ei vielä housuihin kuitenkaan. Olen miettinyt että ottaisin äidiltä salaa pikkuhousun suojia mutta en ole kehdannut. Olen puhunut menkoista kavereiden kanssa. Kavereilleni ei kuitenkaan ole tullut rusehtavaa vuotoa joten pelkään että olen ensimmäinen jolla alkaa menkat. Olen puhunut enemmän tästä erään kaverin kanssa aikaisemmin. Toivon että saan vastauksen mahdollisimman pian.

avatar
Avuton
24.8.2018 17:57
Arrow

Olen 11v 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0.8kg. Mulla on tullut rusehtavan punaista vuotoa alushousuihini ja valkovuodot ovat olleet jo jonkin aikaa. Mahaa on pistänyt pari kertaa mutta vain hetken. Voiko mul olla menkat?

mm
NettiNappi Karoliina
28.8.2018 13:52
Arrow

Moikka Pelokas!

Kertomasi mukaan kuulostaa siltä, että kuukautiset ovat alkaneet. Kuukautiset ovat hyvin luonnollinen osa jokaisen naisen elämää, eikä niitä pidä missään nimessä hävetä. Suosittelen sinua rohkeasti kertomaan asiasta äidillesi, jotta pystytte yhdessä hankkimaan sinulle sopivia kuukautissuojia. Toki voit pyytää häneltä myös rahaa ja käydä ostamassa suojia itse. Jos puhuminen äidin kanssa tuntuu vaikealta, voit kirjottaa hänelle vaikka viestin, jossa kerrot kuukautistesi alkaneen. Kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista voit lukea lisää Väestöliiton tai Decibelin sivuilta.

Ensimmäiset menkat voivat tuntua jännittäviltä ja jopa pelottavilta, mutta ne kertovat sinun kehityksesi kulkevan normaalisti eteenpäin. Tsemppiä sinulle!

avatar
YksOutotyyppi
09.9.2018 11:35
Arrow

Mul on ollu tammikuusta asti valkovuotoa. En oo kiinnittänyt siihen hirveesti huomiota, sillon ku alko niin mä olin vaan et Aha ja laitoin pikkuhousunsuojan.

Mut nyt on ollu noin kuukauden ajan vähän väliä semmosia alavatsakipuja. En osaa selittää niitä mitenkään muuten kuin tällä. Viikko sitten huomasin pikkareissa hieman rusehtavan läntin aamulla. Sen jälkeen ei sitte mitään oo tullutkaan. Mitä tää nyt on? En ihan usko et ois menkat ku tuli vaan kerran ja sillon hyvin vähän.

mm
NettiNappi Karoliina
12.9.2018 15:39
Arrow

Moikka!

Valkovuoto on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Myös kuvailemasi alavatsakivut saattavat kertoa siitä, että kuukautiset ovat alkaneet/alkamassa. Kertomasi “rusehtava läntti” voi hyvinkin olla merkki ensimmäisistä kuukautisista. Kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset alkuvaiheessa, jopa parin ensimmäisen vuoden ajan. Kuukautisvuodon määrä on myös hyvin yksilöllinen, jopa säännöllisten kuukautisten yhteydessä vuodon määrä voi vaihdella päiväkohtaisesti. Toisilla kuukautiset voivat olla aina hyvin niukat ja toisilla aina erittäin runsaat.

Joskus myös valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto on pahanhajuista, kokkareista tai värissä tapahtuu muutoksia, voi kyseessä olla emätintulehdus. Koska emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, en osaa tarkkaan sanoa, mistä vuoto on johtunut. Suosittelen sinua juttelemaan terveydenhoitajan kanssa, jotta saat tarvittaessa oikeaa hoitoa tilanteeseen.

avatar
apina
06.11.2018 22:50
Arrow

Moikka. Oon jo jonkun aikaa miettinyt, että mitä tehdä. Mulla siis on ollut valkovuotoa noin puoltoista vuotta tai jopa kaksi jos nyt ihan tarkalleen muistan. Elikkäs mun menkat ei ole vielä alkaneet ja odottelen niitä tässä parhaani mukaan. Eli mun valkovuoto on sellasta runsasta, paksua ja hieman kökkäreistä. En kyllä luule että kyse olisi mistään hiivatulehduksesta, tulehduksesta muutenkaan sillä mitään kutinaa, hajua tai ärtyneisyyttä ei ole. Oon miettinyt että onkohan tämä merkki menkkojen alkamisesta. Oon jutellut äitini kanssa jonkun verran kaikista menkka/murrosikä asioista muutenkin sekä kavereiden kanssa on tultu juteltua jonkun verran. Tosiaan kaikki perus murrosikä vaiheet on jo tullut mutta ei vielä menkat, joten mietin että voiko tuo olla merkki ensimmäisten menkkojen alkamisesta?

mm
NettiNappi Hanna
09.11.2018 09:39
Arrow

Moikka.
Kuukautiset alkavat tytöillä usein kasvupyrähdyksen jälkeen. Kerrot, että sinulla on jo tullut kaikki murrosiän kehitykseen liittyvät vaiheet, joten voit huoletta jatkaa kuukautisten odottelua. Sinun ei tarvitse olla huolissasi valkovuodostasi. Valkovuodon koostumus ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan, ja kehosi todennäköisesti valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Jos valkovuoto kuitenkin jatkuu runsaana, paksuna ja kökkäreisenä useamman viikon, voisit käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa ja varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi tulehduksesta.
Voit lukea valkovuodosta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
Ehkäalko
21.11.2018 22:07
Arrow

Piti kysyä että kuinka vanhana menkat voi alkaa koska ite oon vasta 10 v ja mulla tuli tänä iltana ruskeaa nestettä vähän just kun menin sänkyyn niin joku voi auttaa koska en tiiä yhtään mitä pitäis tehä ja onko ne menkat 😞😞😞?

mm
NettiNappi Hanna
22.11.2018 12:17
Arrow

Hei. Sinun ei tarvitse olla huolissasi, on aivan normaalia, että menkat alkavat jo 10-vuotiaana. Jos murrosiän kehityksesi on muutenkin lähtenyt käyntiin, esimerkiksi karvojen ja rintojen kasvuna sekä valkovuotoa on ilmennyt, ruskea neste on todennäköisesti kuukautisvuotoa. Kuukautisten alkaminen on iso muutos tytön elämässä, sillä se on iso askel kohti naiseksi kasvamista. Sinun kannattaa kertoa äidillesi tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta. Jokaisella tytöllä ja naisella alkavat kuukautiset murrosiässä, joten asia on aivan luonnollinen. Äitisi voi hankkia sinulle tarvittavia kuukautissuojia, kuten pikkuhousunsuojia ja terveyssiteitä. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin niukat ja vuoto olla vain rusehtavaa nestettä. Jatkossa kuukautisvuodon määrä voi vaihdella vuotopäivien ja kuukautisten välillä.

Voit lukea kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Jos sinulla tulee lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin 🙂

avatar
Miettijä
09.12.2018 21:10
Arrow

Liittyvätkö tunteenpurkaukset menkkoihin? Olemme isoveljeni kanssa läheisiä ja hän käy armeijaa. Viikonlopun hän oli taas vapaalla ja teimme tänään lumiukon. Hän lähti tänään takaisin armeijaan ja aloin itkemään ikävästä. Nyt huomasin että lumiukkomme oli sortunut ja aloin taas itkemään. Ja ennen tällaista ei ole tapahtunut. Olen 11 v tyttö ja156,5cm pitkä. Paino on jotain 40-45kg. Valkovuodot on alkaneet ja ne ovat aika runsaat. Rusehtavaakin vuotoa on tullut pitkin väliajoin noin 1-2 pisaraa.

mm
NettiNappi Hanna
11.12.2018 14:01
Arrow

Hei. Tunteenpurkaukset voivat liittyä yleisesti murrosikään. Fyysiet muutokset kehokset ja kohti aikuisuutta kasvaminen herättää monenlaisia tunteita. Monet tunteet voivat tuntua entistä voimakkaammilta ja aivan uudenlaisiakin tunteita herää. Kerrot, että sinulla on läheiset välit veljeesi, joten tunteenpurkaukset voivat johtua myös siitä, että sinulla oli hänen kanssaan kiva olla ja sinulla tuli häntä ikävä. Nämä ovat positiivisia tunteita, jotka kertovat että välität hänestä.

Usein myös menkkoihin ajatellaan liittyvän tunteenpurkauksia, mitkä johtuvat hormoneiden toiminnasta. Kerrot, että sinulla on tullut jo valkovuotoa ja rusehtavaakin vuotoa, joten voi olla että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Voit lukea murrosiän tunteiden vuorisotoradasta ja kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/tunteiden-vuoristorata/https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
..
12.12.2018 18:36
Arrow

En tiedä alkoiko mul menkat kun on tullu parin päivän sisään punertavaa valkovuotoa? Ja toisena, kun ne alkaa niin en uskalla kertoa mun vanhemmille?!!

mm
NettiNappi Hanna
14.12.2018 12:15
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Menkat alkavat usein rusehtavana tai punertavana vuotona. Alussa vuoto voi olla niukkaa, ja menkat voivat tulla epäsäännöllisesti. Parin vuoden aikana kuukautiskierto muuttuu usein säännöllisemmäksi. Kuukautiset kestävät keskimäärin 3-7 päivää ja kuukautiskierto keskimäärin 23-35 päivää.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Sinusta tuntuu, ettet uskalla kertoa vanhemmille. Menkoista voi aivan hyvin puhua, sillä ne ovat luonnollinen asia. Molemmat vanhempasi tietävät kyllä, miten nuoren naisen murrosiän kehitys etenee ja menkkojen alkaminen kuuluu siihen. Sinun ei ole pakko kertoa asiasta, mutta vanhempasi haluaisivat varmasti kuulla asiasta. Joidenkin on helpompi kertoa menkoista vain äidille, toisilla taas on helpompi puhua isän kanssa. Voit itse valita sopivan hetken ja kenelle kerrot.

avatar
Randomi
21.12.2018 19:17
Arrow

Mä oon 12 v tyttö ja mulla on tullu puoli vuotta valkovuotoo ja eilen tuli semmosta ruskeeta vähän punertavaa ohutta vuotoa voikohan nämä olla ensimmäiset menkat

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:22
Arrow

Hei!

On hyvinkin mahdollista, että sinulla on alkamassa kuukautiset. Voit rauhassa odotella, miten tilanne kehittyy. Mukavaa alkanutta uutta vuotta!

avatar
Apua
07.1.2019 23:24
Arrow

Moi oon 12v tyttö ja mul ei oo alkanu menkkoi mut valkovuotoo on tullu ja sillee mut mua pelottaa se että jos ne menkat sitten alkaa kesken koulupäivän nii mitä pitäisi tehdä jos on vaikka tunnilla ja on tullut läpi?!

NettiNappi Liisa
10.1.2019 10:32
Arrow

Hei!

Useimpia nuoria tyttöjä mietityttää jossain vaiheessa murrosiässä kuukautisiin liittyvät asiat. Kerrot huolestasi, josko menkat alkavat kesken koulupäivän ja vuoto tulee housuista läpi. Jos niin jonakin päivänä kävisi, voit varmasti lähteä kotiin vaihtamaan housut ja kertoa vanhemmillesi tai suoraan opettajalle, että sinulla tuli kiireellistä asiaa ja sinun on käytävä kotona. Voit varata kotiin ja vaikka laukkuusikin jo mukaan varalta pikkuhousunsuojan tai pienen kuukautissuojan, jos se helpottaa jännitystäsi. Yleisimmin ensimmäiset kuukautiset eivät ala runsaalla vuodolla, vaan hiljalleen, joten siinä mielessä voit olla rauhaisin mielin.

Oikein mukavaa uuden vuoden aloitusta sinulle!

avatar
Nimetön
11.1.2019 18:50
Arrow

huomasin tosiaan tänään ku kävin vessas et alkkareihin oli tullu tummanruskeeta vuotoa aika paljonki ja en oo iha varma onko menkat alkamassa

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2019 11:24
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että menkkasi alkoivat. Menkat alkavat usein rusehtavana vuotona. Jos et ole vielä tutustunut erilaisiin kuukautisuojiin, nyt on sen aika. Sinun kannattaa kertoa vanhemmillesi menkkojen alkamisesta. Voitte vaikka äidin kanssa käydä ostamassa erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät sinun käyttöösi sopivat. Aluksi menkat voivat olla epäsäännölliset ja vuodon määrä voi vaihdella. Ajan mittaan menkat yleensä muuttuvat säännöllisemmiksi.
Voit lukea lisää menkoista Väestöliiton nuorten sivuilta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load