Oma keho

Ekat menkat?
Aloittaja:
Kokematon
12.4.2016 22:04
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
15.4.2019 10:19
Osallistu keskusteluun
Avatar
Kokematon
12.4.2016 22:04
Arrow

Moi. Olen kohta 15 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja kaipaan apua. Minulla on ollut tässä n. Vuoden aikana n. Kaksi kertaa tullut tosi tosi vähän sellaista rusehtavaa vuotoa jota ei ole tullut pikkareille asti. Nyt kuitenkin 2 viimeisen päivän aikana mulla on ollut sellaista tosi nestemäistä ohutta osittain punertavaa ja osittain rusehtavaa vuotoa jota on tullut siteelle asti. Vuoto ei ole vaatinut kunnon sidettä vaan olen pitänyt pikkuhousunsuojaa. Vuotoa ei todellakaan tule niin paljoa että suojaa pitäisi vaihtaa usein, kerran päivässäkin riittää vallan mainiosti. Mutta sitä minä tässä murehdin että onko vuodon ohuus ja määrä outoa? Se mitä olen ottanut selvää kuukautisidta vuoto on paksua ja itsessään kunnon verta mutta minulla tämä on tosi ohutta. Kiitos avusta

avatar
12v tyttö
16.4.2016 18:38
Arrow

No siis ennen mun ekoi menkkoi nii mul tuli sellast ruskeet tosi haisevaa vuotoo et se voi olla et sul alkaa menkat lähipäivinä ☺

avatar
Kokematon
18.4.2016 20:32
Arrow

Mul kesti sitä jtn 4pv ja se loppu, loppu päivistä olk aika punasta mut edelleen ohutta. Ps. Miks ylläpito ei vastaa mun tekstiin?

avatar
12v tyttö
18.4.2016 22:02
Arrow

En tiiä miks ei vastaa jos niil on kiire. Mut se voi olla et ihan muutaman ovn päästä alkaa ? riippuu ihan miten sulla on muuten murrosikä edenny mutta eiköhän ne ton perusteella piakkoin ala ☺

mm
NettiNappi Tuula
19.4.2016 08:08
Arrow

Hei.

Kuukautisvuodossasi ei ole mitään outoa. Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat usein epäsäännöllisiä. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. Vuodon määrä vaihtelee naisella myös eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Vaikka kuukautisvuotosi olisikin niukkaa, kannattaa kuukautissuojaa vaihtaa muutaman kerran päivän mittaan. Pikkuhousunsuoja tai side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta. Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta, koska kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille.

Muistathan merkitä kuukautisesi kalenteriin, jotta voit seurata kiertoasi. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna. Nyt aluksi kannattaa kuukautissuojia pitää aina mukana taskussa tai laukussa.

Jos kuukautisesi huolestuttavat sinua, voit käydä juttelemassa esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Vastaamme kysymyksiin viiden arkipäivän kuluessa.

avatar
👩
17.12.2016 15:41
Arrow

Moi.
Ekat menkat ehkä alkoi. Mistä tiedän onko ne?

avatar
👩
17.12.2016 20:45
Arrow

Siis mistä tiedän onko ne menkat

mm
NettiNappi Hanna
19.12.2016 15:39
Arrow

Hei.
Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, sen verran että alushousut tuhriutuu, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Kuukautisvuodon erottaa valkovuodosta siis värin perusteella. Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti.

Seuraavat kuukautiset voivat tulla noin kuukauden päästä, mutta joillakin voi mennä useampi kuukausi ennen seuraavia kuukautisia. Voit lukea tarkemmin aiheesta esimerkiksi Nuortenportaali Decibelin sivuilta:
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset/

avatar
en tiiä
31.7.2017 21:17
Arrow

mulla oli pää kipeenä päivää ennen tapahtumaa, niin tota mulla tuli muutaman päivän verran sellasta limasta verta niinku näytti limalta verenpeitossa ja näytti myös vähän niinkun valkovuodolta veren peitossa, onko menkat vai joku muu?

mm
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:24
Arrow

Hei!

Kuten itsekin arvelit, menkkasi ovat todennäköisesti alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein juuri kuvailemasi kaltaiset. Vuoto voi olla rusehtavaa tai ihan kirkkaanpunaista ja se kestää yleensä päivästä muutamaan päivään. Kuukautiset saattavat olla aluksi epäsäännölliset, joten älä huoli, vaikka ne tulisivat seuraavan kerran vasta jopa puolen vuoden kuluttua. Kannattaa kuitenkin kertoa esimerkiksi äidillesi asiasta, jotta voitte yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia pikkuhousunsuojia tai siteitä valmiiksi.

Mainitsit, että sinulla on ollut myös pää kipeänä päivää ennen kuukautisten alkua. Kuukautisia edeltävät oireet vaihtelevat ja päänsärky voi olla sellainen. Toki päänsärky voi johtua muustakin. Jos päänsärkysi toistuu ja on häiritsevän kovaa, sinun kannattaa puhua siitäkin esimerkiksi äidin tai terveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset

avatar
???
23.8.2017 17:54
Arrow

Alkoko mun menkat vai mitä tää on? Eli siis mun pikkareihin oli tän päivän aikana tullut jotain vaaleenruskeeta kuivunutta mönjää mun pikkareihin?!?!?!?

avatar
NettiNappi Saija
24.8.2017 12:18
Arrow

Hei!

Voi olla, että menkkasi ovat nyt alkamassa. Seuraile tilannetta rauhassa. Voisit jutella asiasta myös äitisi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Väestöliiton nuorten sivuilta voit lukea tarkemmin kuukautisista: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
Voisit myös lukaista tämän ketjun aikaisemmat kysymykset ja vastaukset läpi 🙂

avatar
Queen👸
25.12.2017 15:55
Arrow

Mulla kerran tuli valkovuodosta ruskeempaa kamaa niin että töhri pikkarit, maha oli vähän kipee eikä sen jälkee tullu mitään paitsi valkovuotoo, ei haissut oikein miltään eikä ole kirvellyt/kutissut. Menkat vai ???

avatar
NettiNappi Saija
02.1.2018 10:45
Arrow

Hei Queen,

Oletan, että sinulla ei ole vielä aikaisemmin ollut kuukautisia. Ruskea vuoto voi aivan hyvin olla kuukautisvuotoa. Alavatsakipu voi myös liittyä kuukautisten alkamiseen. Seuraile tilannetta rauhassa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Joku:3
18.1.2018 23:19
Arrow

Hei, musta tuntuu että mulla alkoi eilen mun ekat menkat eli siis mulla oli pikkareissa puna ruskeeta mönjää ja vuoti aika runsaasti eilen illalla ja samoin tänään.. Eli onko mulla nyt alkanut menkat?

avatar
NettiNappi Saija
24.1.2018 15:38
Arrow

Hei!

Kyllä, kuukautisvuodolta kuulostaa. Juttelehan asiasta äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa. Myös kouluterveydenhoitajan luona voit käydä kysymässä, jos joku kuukautisissa sinua mietityttää. Voit nyt merkitä kuukautiset kalenteriin ja alkaa seurata, minkälaiseksi kuukautiskiertosi muodostuu. Kannattaa myös ostaa kuukautissuojia, esimerkiksi pikkuhousunsuojia, siteitä tai tamponeja valmiiksi seuraavia kuukautisia silmällä pitäen. Tähän voit pyytää apua vanhemmiltasi.

Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Avuton
03.4.2018 16:18
Arrow

Hei, musta tuntuu että mun menkat on saattanu alkaa mulla oli pikkareissa jotain vaaleenpunasta mönjää ja se haisi hiukan voiko nämä olla ensimmäiset menkat?

NettiNappi Liisa
06.4.2018 10:21
Arrow

Hei Avuton,

Emme valitettavasti ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten en osaa sanoa, mitä pikkuhousuistasi löytynyt vuoto on. Suosittelen sinua varaamaan ajan terveydenhoitajalta tai lääkäriltä, jotka voivat tutkimusten avulla varmistaa, mistä on kysymys. Mikäli käytät pikkuhousunsuojia, kannattaa välillä pitää taukoja (esimerkiksi öisin), jotta alapää saa “tuulettua”. Joskus pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi ärsytystä tai tulehdusta, tyttöjen sukuelimien alueella.

Väestöliiton sivuilla kerrotaan poikkeavasta valkovuodosta näin:

Poikkeava valkovuoto
Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi.
(lähde: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/ )

avatar
menkkakyseliä
09.6.2018 17:53
Arrow

moi oon 12v tyttö ja mulla ei oo vielä alkanut menkat…se on kai ihan normaalia mutta mulla ok tän päivän aikana noin puoltoista tuntia sellasta outoa kipua alavastassa ja kans selässä…mulla on ollu nyt vuoden verran valkoviiniä ja mietin että joisivatkohan menkat olla syynä? ei kiirettä vastata tähän kun ootte kerran kesätauolla syksyyn asti

NettiNappi Liisa
11.6.2018 10:29
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on ilmaantunut alavatsa- ja selkäkipua yhtenä päivänä ja valkovuotoa vuoden verran ja mietit, voisivatkohan ne olla merkkejä kuukautisten alkamisesta. On mahdollista, että kertomasi tuntemukset viittaavan kuukautisten alkamiseen. Voi olla, että kuukautiset alkavat pian tai niiden alkamiseen voi mennä pitkän aikaankin, se on aivan normaalia. Kehosi joka tapauksessa valmistautuu kuukautisten alkamiseen ja muuhunkin murrosiän kehitykseen.

Kerrot viestissäsi myös, että olet ymmärtänyt meidän olevan kesätauolla. NettiNapin Pulmakulma- kysymyspalsta on kiinni osan heinäkuusta, mutta muutoin vastailemme kesän ajan meille tulleisiin viesteihin. Byströmin nuorten palveluiden chat on kesätauolla ja palaa kesätauolta ma 3.9.

Oikein mukavaa kesää sinulle!

avatar
odottaja
27.7.2018 00:40
Arrow

oon jo pitkääääään halunnut menkkoja ja on ärsyttävää kun kaikki on sillee “et sä nyt niit oikeest haluu” ja kavereil on. ja mulla on porukast toiseksi pienimmät tissit ja haluisin ees jotai ylpeyden aihetta kehon kasvavista asioista mut se kenel o pienimmät nii hommas mun kokoset rintsikat, mul on kyl koko A70 mut myös AA70. 🙁 mul on tullu valkovuotoo jo sika kauan (en muista kun äiti joskus sanoi että se on vaa hyvä sellast asiaa joka pitää sen kosteena ja terveen…) välil pistää alaselkään ja vatsaan sattuu mutta sekin on ohimenevää. ja toivon että alkaisi pian mutta äidilläkin vasta ns. ensi keväällä jos olis saman ikäinen. ootan vaa menkka juttui ku en tiiä/viittii puhuu äitin kaa ku ei oo mitää juteltavaa. ku halusin ekat rintsikat jouduin ostamaan ne itse, omalla rahalla yksin 🙁 edelleen ärsyttää ja olen loukkaantunut ja kannan kaunaa kun muut käyvät ihanasti äitiensä kanssa tai saa siskolta. joten menkkoja odotellessa…

avatar
Haluaja
31.7.2018 00:41
Arrow

Mä haluisin et mun menkat alkais. Alapäähän on tullut jo pikkuisen mustia karvoja ja vatsaan koskee.olisikohan mun menkat alkamassa?

avatar
Menkkaodottaja
31.7.2018 00:47
Arrow

Moi! Olen 15 v tyttö ja mulla on alkanut jo menkat mutta ne loppuivat n kuukausi sitten ja on myöhässä kuukautiskierrolta😣

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 13:58
Arrow

Moikka Menkkaodottaja!

Ensimmäisten kahden vuoden ajan kuukautiset voivat olla erittäin epäsäännölliset ja pitempikin kuukautiskierron myöhästyminen on täysin normaalia. Et kuitenkaan kerro viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä ilman oikein käytettyä ehkäisyä. Jos olet ollut, niin voi olla mahdollista, että olet raskaana. Raskaustestin voi tehdä tarpeen vaatiessa heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustestejä myydään apteekeissa, nettikaupoissa sekä päivittäistavarakaupoissa.

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:51
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että murrosiässä oikein kärsimättömästi odotetaan kuukautisten alkamista ja rintojen kasvua sekä muita murrosiän muutoksia. Hyvää vauhtia sinäkin olet kehittymässä nuoreksi naiseksi! Meistä jokainen kehittyy omaa tahtiaan eikä ikävä kyllä mitään taikakeinoja kehityksen nopeuttamiseksi ole olemassa.

Kerrot viestissäsi, että et viitsi puhua äitisi kanssa murrosiän kehityksestä. Etkö oikein tiedä, miten ottaisit asiat puheeksi tai miten lähestyisit äitiäsi? Kerrot myös, että jouduit ostamaan ensimmäiset rintaliivisi itse omalla rahalla ja yksin, josta olet loukkaantunut edelleen. Pyysitkö äitiäsi mukaan rintaliiviostoksille ja hän kieltäytyi vai mitä siinä tapahtui? Ikävä kyllä me vanhemmatkaan emme ole ajatustenlukijoita, joten sinun kannattaisi yrittää kerätä rohkeutta ja jutella äitisi kanssa toiveistasi ja tarpeistasi.

Voisit miettiä etukäteen, mistä asioista haluaisit äitisi kanssa jutella tai mitä haluaisit hänen kanssaan tehdä. Jos puhuminen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen, sähköpostin tai vaikkapa Whatsapp- viestin, jossa toisit esille halusi jutella. Äitisi varmasti haluaa sinun parastasi ja on hyvä tuki ja turva, koska hän on käynyt samoja kehitysvaiheita läpi omassa elämässään. Äitisi on kertonut sinulle ihan totta valkovuodosta, se on tarkoitettu pitämään taudit ja bakteerit poissa emättimestä ja siten pitää meidät terveinä.

Toivottavasti uskaltaudut juttelemaan tai kirjoittamaan äidillesi! Toivotan sinulle hyvää kesää ja rohkeutta!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:52
Arrow

Hei!

On tavallista, että murrosiän kehitystä ei malttaisi odottaa, vaan asioiden toivoisi tapahtuvan nopeasti. Sinun vartalosi on jo muuttumassa ja kehitystä tapahtuu, mutta malta odottaa kuukautisten alkamista ihan rauhassa. Kyllä ne sieltä omalla ajallaan alkavat!

avatar
ärsyttää
16.8.2018 19:59
Arrow

haluaisin että menkkani alkaisivat, mutta ei tunnu että se on lähelläkään alkua. Valkovuotoa on tullut jo kauan ja murrosikä on lähtenyt käyntiin niinkuin pitää, mutta menkat ei vielä ole alkaneet. Haluaisin ja tiedän että äidilläni alkoi 13v. ja en tiedä mistä huomaa menkar vai onko se sitten ärsyttävää odottelua ja välillä alaselkä on kipeä ja mahaan vääntää, mutta yleensä sattuu olemaan ilmavaivat. Ihana lauseen loppu ja kiva jos saan vastausta,mutta kukaanhan ei voi sanoa että milloin mutta odotan ja odotan…😣😖😟

mm
NettiNappi Karoliina
17.8.2018 12:57
Arrow

Moikka!

Ikävä kyllä menkkojen alkaminen on juurikin tuota “ärsyttävää odottelua”. Ei ole olemassa mitään tiettyä asiaa, josta pystyisi sanomaan, milloin menkat tasan tarkkaan alkavat. Odottelu voi tuntua turhauttavalta, mutta malta mielesi! Murrosiän muut muutokset ovat kertomasi mukaan jo alkaneet, joten kyllä ne menkatkin sieltä tulevat. Tsemppiä odotteluun!

avatar
Pelokas
23.8.2018 14:58
Arrow

Minulla on alkanut jo valkovuodot ja eilen illalla huomasin että pikkohoisuissani oli rusehtava läntti. Minua alkoi pelottaa että menkat ovat alkaneet. En uskalla kertoa äidille, terveyden hoitajalle tai ylipäätänsä kenellekkään tästä joten en tiedä mitä pitäisi tehdä. Olen 11 v ja 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0,8kg. Tänään rusehtavaa vuotoa on tullut lisää ja olen huomannut että se on tullut pikkuhousuista läpi mutta ei vielä housuihin kuitenkaan. Olen miettinyt että ottaisin äidiltä salaa pikkuhousun suojia mutta en ole kehdannut. Olen puhunut menkoista kavereiden kanssa. Kavereilleni ei kuitenkaan ole tullut rusehtavaa vuotoa joten pelkään että olen ensimmäinen jolla alkaa menkat. Olen puhunut enemmän tästä erään kaverin kanssa aikaisemmin. Toivon että saan vastauksen mahdollisimman pian.

avatar
Avuton
24.8.2018 17:57
Arrow

Olen 11v 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0.8kg. Mulla on tullut rusehtavan punaista vuotoa alushousuihini ja valkovuodot ovat olleet jo jonkin aikaa. Mahaa on pistänyt pari kertaa mutta vain hetken. Voiko mul olla menkat?

mm
NettiNappi Karoliina
28.8.2018 13:52
Arrow

Moikka Pelokas!

Kertomasi mukaan kuulostaa siltä, että kuukautiset ovat alkaneet. Kuukautiset ovat hyvin luonnollinen osa jokaisen naisen elämää, eikä niitä pidä missään nimessä hävetä. Suosittelen sinua rohkeasti kertomaan asiasta äidillesi, jotta pystytte yhdessä hankkimaan sinulle sopivia kuukautissuojia. Toki voit pyytää häneltä myös rahaa ja käydä ostamassa suojia itse. Jos puhuminen äidin kanssa tuntuu vaikealta, voit kirjottaa hänelle vaikka viestin, jossa kerrot kuukautistesi alkaneen. Kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista voit lukea lisää Väestöliiton tai Decibelin sivuilta.

Ensimmäiset menkat voivat tuntua jännittäviltä ja jopa pelottavilta, mutta ne kertovat sinun kehityksesi kulkevan normaalisti eteenpäin. Tsemppiä sinulle!

avatar
YksOutotyyppi
09.9.2018 11:35
Arrow

Mul on ollu tammikuusta asti valkovuotoa. En oo kiinnittänyt siihen hirveesti huomiota, sillon ku alko niin mä olin vaan et Aha ja laitoin pikkuhousunsuojan.

Mut nyt on ollu noin kuukauden ajan vähän väliä semmosia alavatsakipuja. En osaa selittää niitä mitenkään muuten kuin tällä. Viikko sitten huomasin pikkareissa hieman rusehtavan läntin aamulla. Sen jälkeen ei sitte mitään oo tullutkaan. Mitä tää nyt on? En ihan usko et ois menkat ku tuli vaan kerran ja sillon hyvin vähän.

mm
NettiNappi Karoliina
12.9.2018 15:39
Arrow

Moikka!

Valkovuoto on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Myös kuvailemasi alavatsakivut saattavat kertoa siitä, että kuukautiset ovat alkaneet/alkamassa. Kertomasi “rusehtava läntti” voi hyvinkin olla merkki ensimmäisistä kuukautisista. Kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset alkuvaiheessa, jopa parin ensimmäisen vuoden ajan. Kuukautisvuodon määrä on myös hyvin yksilöllinen, jopa säännöllisten kuukautisten yhteydessä vuodon määrä voi vaihdella päiväkohtaisesti. Toisilla kuukautiset voivat olla aina hyvin niukat ja toisilla aina erittäin runsaat.

Joskus myös valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto on pahanhajuista, kokkareista tai värissä tapahtuu muutoksia, voi kyseessä olla emätintulehdus. Koska emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, en osaa tarkkaan sanoa, mistä vuoto on johtunut. Suosittelen sinua juttelemaan terveydenhoitajan kanssa, jotta saat tarvittaessa oikeaa hoitoa tilanteeseen.

avatar
apina
06.11.2018 22:50
Arrow

Moikka. Oon jo jonkun aikaa miettinyt, että mitä tehdä. Mulla siis on ollut valkovuotoa noin puoltoista vuotta tai jopa kaksi jos nyt ihan tarkalleen muistan. Elikkäs mun menkat ei ole vielä alkaneet ja odottelen niitä tässä parhaani mukaan. Eli mun valkovuoto on sellasta runsasta, paksua ja hieman kökkäreistä. En kyllä luule että kyse olisi mistään hiivatulehduksesta, tulehduksesta muutenkaan sillä mitään kutinaa, hajua tai ärtyneisyyttä ei ole. Oon miettinyt että onkohan tämä merkki menkkojen alkamisesta. Oon jutellut äitini kanssa jonkun verran kaikista menkka/murrosikä asioista muutenkin sekä kavereiden kanssa on tultu juteltua jonkun verran. Tosiaan kaikki perus murrosikä vaiheet on jo tullut mutta ei vielä menkat, joten mietin että voiko tuo olla merkki ensimmäisten menkkojen alkamisesta?

mm
NettiNappi Hanna
09.11.2018 09:39
Arrow

Moikka.
Kuukautiset alkavat tytöillä usein kasvupyrähdyksen jälkeen. Kerrot, että sinulla on jo tullut kaikki murrosiän kehitykseen liittyvät vaiheet, joten voit huoletta jatkaa kuukautisten odottelua. Sinun ei tarvitse olla huolissasi valkovuodostasi. Valkovuodon koostumus ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan, ja kehosi todennäköisesti valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Jos valkovuoto kuitenkin jatkuu runsaana, paksuna ja kökkäreisenä useamman viikon, voisit käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa ja varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi tulehduksesta.
Voit lukea valkovuodosta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
Ehkäalko
21.11.2018 22:07
Arrow

Piti kysyä että kuinka vanhana menkat voi alkaa koska ite oon vasta 10 v ja mulla tuli tänä iltana ruskeaa nestettä vähän just kun menin sänkyyn niin joku voi auttaa koska en tiiä yhtään mitä pitäis tehä ja onko ne menkat 😞😞😞?

mm
NettiNappi Hanna
22.11.2018 12:17
Arrow

Hei. Sinun ei tarvitse olla huolissasi, on aivan normaalia, että menkat alkavat jo 10-vuotiaana. Jos murrosiän kehityksesi on muutenkin lähtenyt käyntiin, esimerkiksi karvojen ja rintojen kasvuna sekä valkovuotoa on ilmennyt, ruskea neste on todennäköisesti kuukautisvuotoa. Kuukautisten alkaminen on iso muutos tytön elämässä, sillä se on iso askel kohti naiseksi kasvamista. Sinun kannattaa kertoa äidillesi tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta. Jokaisella tytöllä ja naisella alkavat kuukautiset murrosiässä, joten asia on aivan luonnollinen. Äitisi voi hankkia sinulle tarvittavia kuukautissuojia, kuten pikkuhousunsuojia ja terveyssiteitä. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin niukat ja vuoto olla vain rusehtavaa nestettä. Jatkossa kuukautisvuodon määrä voi vaihdella vuotopäivien ja kuukautisten välillä.

Voit lukea kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Jos sinulla tulee lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin 🙂

avatar
Miettijä
09.12.2018 21:10
Arrow

Liittyvätkö tunteenpurkaukset menkkoihin? Olemme isoveljeni kanssa läheisiä ja hän käy armeijaa. Viikonlopun hän oli taas vapaalla ja teimme tänään lumiukon. Hän lähti tänään takaisin armeijaan ja aloin itkemään ikävästä. Nyt huomasin että lumiukkomme oli sortunut ja aloin taas itkemään. Ja ennen tällaista ei ole tapahtunut. Olen 11 v tyttö ja156,5cm pitkä. Paino on jotain 40-45kg. Valkovuodot on alkaneet ja ne ovat aika runsaat. Rusehtavaakin vuotoa on tullut pitkin väliajoin noin 1-2 pisaraa.

mm
NettiNappi Hanna
11.12.2018 14:01
Arrow

Hei. Tunteenpurkaukset voivat liittyä yleisesti murrosikään. Fyysiet muutokset kehokset ja kohti aikuisuutta kasvaminen herättää monenlaisia tunteita. Monet tunteet voivat tuntua entistä voimakkaammilta ja aivan uudenlaisiakin tunteita herää. Kerrot, että sinulla on läheiset välit veljeesi, joten tunteenpurkaukset voivat johtua myös siitä, että sinulla oli hänen kanssaan kiva olla ja sinulla tuli häntä ikävä. Nämä ovat positiivisia tunteita, jotka kertovat että välität hänestä.

Usein myös menkkoihin ajatellaan liittyvän tunteenpurkauksia, mitkä johtuvat hormoneiden toiminnasta. Kerrot, että sinulla on tullut jo valkovuotoa ja rusehtavaakin vuotoa, joten voi olla että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Voit lukea murrosiän tunteiden vuorisotoradasta ja kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/tunteiden-vuoristorata/https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
..
12.12.2018 18:36
Arrow

En tiedä alkoiko mul menkat kun on tullu parin päivän sisään punertavaa valkovuotoa? Ja toisena, kun ne alkaa niin en uskalla kertoa mun vanhemmille?!!

mm
NettiNappi Hanna
14.12.2018 12:15
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Menkat alkavat usein rusehtavana tai punertavana vuotona. Alussa vuoto voi olla niukkaa, ja menkat voivat tulla epäsäännöllisesti. Parin vuoden aikana kuukautiskierto muuttuu usein säännöllisemmäksi. Kuukautiset kestävät keskimäärin 3-7 päivää ja kuukautiskierto keskimäärin 23-35 päivää.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Sinusta tuntuu, ettet uskalla kertoa vanhemmille. Menkoista voi aivan hyvin puhua, sillä ne ovat luonnollinen asia. Molemmat vanhempasi tietävät kyllä, miten nuoren naisen murrosiän kehitys etenee ja menkkojen alkaminen kuuluu siihen. Sinun ei ole pakko kertoa asiasta, mutta vanhempasi haluaisivat varmasti kuulla asiasta. Joidenkin on helpompi kertoa menkoista vain äidille, toisilla taas on helpompi puhua isän kanssa. Voit itse valita sopivan hetken ja kenelle kerrot.

avatar
Randomi
21.12.2018 19:17
Arrow

Mä oon 12 v tyttö ja mulla on tullu puoli vuotta valkovuotoo ja eilen tuli semmosta ruskeeta vähän punertavaa ohutta vuotoa voikohan nämä olla ensimmäiset menkat

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:22
Arrow

Hei!

On hyvinkin mahdollista, että sinulla on alkamassa kuukautiset. Voit rauhassa odotella, miten tilanne kehittyy. Mukavaa alkanutta uutta vuotta!

avatar
Apua
07.1.2019 23:24
Arrow

Moi oon 12v tyttö ja mul ei oo alkanu menkkoi mut valkovuotoo on tullu ja sillee mut mua pelottaa se että jos ne menkat sitten alkaa kesken koulupäivän nii mitä pitäisi tehdä jos on vaikka tunnilla ja on tullut läpi?!

NettiNappi Liisa
10.1.2019 10:32
Arrow

Hei!

Useimpia nuoria tyttöjä mietityttää jossain vaiheessa murrosiässä kuukautisiin liittyvät asiat. Kerrot huolestasi, josko menkat alkavat kesken koulupäivän ja vuoto tulee housuista läpi. Jos niin jonakin päivänä kävisi, voit varmasti lähteä kotiin vaihtamaan housut ja kertoa vanhemmillesi tai suoraan opettajalle, että sinulla tuli kiireellistä asiaa ja sinun on käytävä kotona. Voit varata kotiin ja vaikka laukkuusikin jo mukaan varalta pikkuhousunsuojan tai pienen kuukautissuojan, jos se helpottaa jännitystäsi. Yleisimmin ensimmäiset kuukautiset eivät ala runsaalla vuodolla, vaan hiljalleen, joten siinä mielessä voit olla rauhaisin mielin.

Oikein mukavaa uuden vuoden aloitusta sinulle!

avatar
Nimetön
11.1.2019 18:50
Arrow

huomasin tosiaan tänään ku kävin vessas et alkkareihin oli tullu tummanruskeeta vuotoa aika paljonki ja en oo iha varma onko menkat alkamassa

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2019 11:24
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että menkkasi alkoivat. Menkat alkavat usein rusehtavana vuotona. Jos et ole vielä tutustunut erilaisiin kuukautisuojiin, nyt on sen aika. Sinun kannattaa kertoa vanhemmillesi menkkojen alkamisesta. Voitte vaikka äidin kanssa käydä ostamassa erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät sinun käyttöösi sopivat. Aluksi menkat voivat olla epäsäännölliset ja vuodon määrä voi vaihdella. Ajan mittaan menkat yleensä muuttuvat säännöllisemmiksi.
Voit lukea lisää menkoista Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Onko nää ny ne?
01.3.2019 21:40
Arrow

MOI, oon 12v tyttö ja mietin täs et alkokohan mul eilen menkat? Siis eilen koulun jälkeen kävin vessassa nii huomasin jotn ruskeita tuhruu pikkareissa.kotona ku kävin taas ja tavallisen tapaan pyyhin itteni nii näin vessapaperissa sellaista punaista asiaa ja pikkareissakin oli sellaisia ikäänkuin paakkuja? Toivoisin että vastaisitte nimittäin tarttet apuuuu (ja siis Tänää oli oikeestaa sama juttu)

mm
NettiNappi Karoliina
05.3.2019 14:19
Arrow

Moikka.

Valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäinen merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat tytöillä yleensä 10-16 vuotiaina. Kuukautiset ovat alkuun hyvin epäsäännölliset ja vasta muutaman vuoden kuluttua kierto muuttuu säännölliseksi. Alkuun kuukautiset voivat olla todella niukat ja välillä taas runsaammat. Vuotoakin saattaa esiintyä alkuun muutaman kuukauden välein. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos ja aiheuttaa vuotoa.

Kuvailemasi “ruskea tuhru” voi hyvinkin olla merkki kuukautisten alkamisesta. Kuukautisten aikana on todella tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta, peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti. Kuukautissuojia on hyvin monenlaisia (pikkuhousunsuojat, tamponit, terveyssiteet, kuukupit, yms), joista jokainen löytää kyllä itselleen sopivan. Ensimmäiset kuukautiset ovat hyvin niukat, joten pikkuhousunsuoja riittää yleensä suojaamaan. Kun menkat muuttuvat runsaammiksi ja säännöllisemmiksi voit kokeilla terveyssidettä, tamponia tai kuukuppia.

Alkuun sinun kannattaakin pitää mukana koululaukussa ylimääräistä terveyssidettä, jotta olet varautunut kuukautisten alkamiseen myös koulupäivän aikana. Voisitko jutella kuukautisten alkamisesta vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa? Voisitte käydä kaupassa tutustumassa ja hankkimassa kuukautissuojia sinun tarpeisiisi.

Lisäätietoa menkoista, löydät NettiNapin Pulmakulmasta, mutta myös alla olevilta sivuilta:

Väestöliitto -tytön keho

Ob -nuoret: ensimmäiset kuukautiset

Vuokkoset: kuukautisten alkaminen

avatar
jokuihme
12.3.2019 20:49
Arrow

Olen siis 13, täytän 14 kesällä ja oon nyt täs pitkää miettiny et voisko mul alkaa kohta menkat. Muut murrosiän merkit on ilmassa ja valkovuotoakin tullut jo noin 2 vuotta. Tässä pari kertaa oon vessanpöntössä semmost rusehtavaa nähny mut en pikkareissa asti. Alavatsaa jomottaa aina välillä ja pää joskus kipeä. Voisko olla et mulla alkais menkat kohta?

NettiNappi Liisa
15.3.2019 11:08
Arrow

Moikka!

Kuulostaa siltä, että sinulla on murrosiän kehitys jo hyvässä vauhdissa ja elimistösi valmistautuu myös kuukautisten alkamiseen. Sitä ei ikävä kyllä voi ennakkoon tietää tai arvata tarkalleen, milloin ne alkavat, joten yritä olla kärsivällinen ja odottaa rauhassa kuukautisten alkamista. Mukavaa viikonloppua sinulle!

avatar
Pelkään
25.3.2019 20:04
Arrow

.Mulla tuli pönttöön sellanen Punanen pisara ja pissan mukana tulee/jää wc paperiin jotain punasta.
En halua et menkat alkaa vielä
Mun siskolla ja äidillä kuukautiset on alkanut paljon myöhemmin .

En uskalla kertoo kellekään mut onneksi on tämmönen mis voi kysyy

Ps nopee vastaus

avatar
Hmm
27.3.2019 20:15
Arrow

Heippa! Mulla on ollut jo 6-7 luokalta asti valkovuotoa, mutta kuukautisia ei näy missään. Olen muuten täysin kehittynyt, ainoa vaan että lantio ei ole levennyt, mutta eihän kaikilla levenekkään niin paljoa kuin joillain. Harmittaa vaan olla näin jäljessä tässä asiassa, sillä kaikilla kavereilla on alkanut jo aikoja sitten 6-8 luokalla. En tiedä mitä pitäis tehdä, sillä toki lääkärissä voisi käydä jne mutta mitä ne voisivat muka asialle tehdä. Kaiken lisäksi mulla on poikaystävä, joka on pari vuotta vanhempi, joten tuntuu niin kokemattomalta kun niitä ei vieläkään näy. Hänelle en ole kertonut että itselläni ei ole vielä alkanu menkat, se olisi noloa, pelottaa vaan että jos asia tulee jossain vaiheessa puheeksi. Olen tosin urheillut paljon pienestä pitäen ja syönyt vähän. Viimeiset muutaman vuoden olen syönyt kyllä ihan normaalisti enkä nykyyän harrasta enää ihan nin paljon liikuntaa kuin pienenä. (Ps. Tarttisin nopee vastauksen)

avatar
Pelottaa
27.3.2019 20:17
Arrow

Mitä teen mulla Alko menkat enkä kskalla kertoa äidille mitä teen

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:09
Arrow

Moikka “Pelkään”!

Et kerro viestissä sen tarkemmin iästäsi tai muista murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista, joten on vaikea sanoa, onko kyse menkoista.

Jos olet lueskellut tätä viesti ketjua, niin olet saattanut huomata, että murrosikä käynnistyy yleensä rintojen kasvulla, jonka jälkeen myös häpykarvoitus alkaa kasvaa. Muita näkyviä muutoksia ovat myös lantionkaarnemuotoutuminen, jolloin myös reisiin, pakaroihin ja takapuoleen saattaa kertyä enemmän rasvakudosta. Valkovuotoa esiintyy ennen kuukautisten alkamista ja se on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautua kuukautisiin. Edellä mainittujen muutosten ja kasvupyrähdyksen jälkeen tytöillä alkavat yleensä kuukautiset. Kuukautiset alkavat yleensä 10-16 -ikävuoden välillä, alkamisajankohta liittyy perintötekijöihin, ravintoon, unen määrään ja liikuntaan, mutta on kuitenkin hyvin yksilöllinen eikä sitä voi ennustaa etukäteen. Alkuun kuukautiset ovat hyvinkin epäsäännölliset ja saattaa mennä parikin vuotta, että kuukautiskierto tasaantuu.

Kuukautiset ovat erittäin luonnollinen asia jokaisen naisen elämässä, eikä niitä tarvitse jännittää, hävetä tai pelätä. Juttele rohkeasti siskosi tai äitisi kanssa jo ennen kuukautisten alkamista. Keskustelkaa kaikesta kuukautisiin liittyvistä asoista (kuukautiskierto, erilaiset kuukautissuojat, kuukautiskivut ja niiden helpottaminen, yms.), jotta kuukautisten alkaessa olet niistä tietoinen ja osaat varautua tilanteeseen. Jos kuukautisista puhuminen jännittää kotona, niin myös kouluterkkarin kanssa voi menkoista jutella.

Lisää tietoa kuukautisista ja murrosiästä ylipäätään löydät muun muassa Väestöliiton tai Decibelin sivuilta. Käy tutustumassa!

Ihanaa kevään alkua!

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:22
Arrow

Moi Pelottaa.

Kuukautiset ovat tosi luonnollinen asia jokaisen naisen elämässä, eikä niitä tarvitse jännittää, hävetä tai pelätä. Kerro rohkeasti äidillesi, että menkat ovat alkaneet, jotta voitte käydä ostamassa sopivia kuukautissuojia sinulle. Äitisi osaa myös varmasti kertoa kuukautisista enemmän ja menkoista puhuminen myös vähentää jännitystä ja pelkoa menkkojen suhteen.

Saat myös hyvää tietoa menkoista ja niihin liittyvistä asioista tästä viestiketjusta, NettiNapin sivuilta ylipäätään, mutta myös Väestöliiton nuorten sivuilta. Käy tutustumassa niihin ja ota äitisi kanssa puheeksi vaikka ne asiat, jotka sinua eniten mietityttävät menkkojen suhteen.

Tsemppiä ja aurinkoista kevättä!

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:36
Arrow

Moi Hmm.

Et kerro viestissäsi minkä ikäinen olet nyt, joten en tiedä kuinka “pitkään” olet menkkoja odotellut. Pääsääntöisesti kuukautiset alkavat 13 -vuotiaana ja jos menkat eivät olet alkaneet täyttäessä 16-vuotta, kannattaa tilannetta selvitellä vaikka kouluterkkarin kanssa tai varata aikaa lääkäriin. Kuten varmaankin tiedät kuukautisten alkamisajankohta on aina todella yksilöllinen ja siihen vaikuttaa monet eri tekijät, kuten perintötekijät, ravinto, liikunta ja unen määrä. Lääkärin kanssa voidaan selvitellä, mistä viivästyminen johtuu ja liittyykö mm. mainitsemasi liikunnan määrä kuukautisten alkamisen viivästymiseen.

Kerrot myös, että seurustelet itseäsi pari vuotta vanhemman pojan kanssa. Miksi sinusta on noloa kertoa hänelle tilanteesta? Kuukautisista puhumisen tulisi olla luonnollista ja normaalia myös seurustelukumppanille. On tärkeää, että poikaystävän kanssa pystyy puhumaan kaikenlaisista asioista. Sinä pystyt kertomaan hänelle mieltä painavista asioista, mutta hän myös vastavuoroisesti sinulle. Parisuhteessa tärkeintä on molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus sekä oikeus siihen, että saa olla oma itsensä.

Aurinkoista kevättä.
Palaa uudelleen asiaan jos sinulla tulee vielä lisää kysyttävää!

avatar
Kokematon
29.3.2019 18:11
Arrow

Mulla on tällä hetkellä ollut noin 5 kuukautta valkovuoto ja välillä tulee pahoja kivuliaita kramppeja, kuinka kauan valkovuodon pitäisi kestää.

NettiNappi Liisa
02.4.2019 14:01
Arrow

Hei!

Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Murrosiässä kehossa tapahtuu valtavasti monenlaisia muutoksia, kasvua ja kehitystä, joista yksi on tytöillä valkovuodon ilmaantuminen ja myös maha voi välillä olla kivulias. Valkovuotoa tulee jossain määrin läpi elämän. Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä ja valkovuodosta Nuorten Väestöliiton sivuilta.

Mukavaa tiistain ja viikon jatkoa sinulle!

avatar
Alkaako menkat?
07.4.2019 09:37
Arrow

Moi!
Mulla on tässä parin päivän aikana tullu sellasta rusehtavaa “mönjää” mitä lie mun alkkareihin, mutta niukasti. Haisee yleensä, ja niih. Valkovuodon tuleminen alkoi 7 luokan alussa. Rusehtavan seassa ollut myös ihan verta.. Viimeks eilen tuli, alko tulee perjantaina just sellasta rusehtavaa verta. Onko mulla alkamassa siis menkat? Ehkä vähän epäselvästi kirjotettu 😅

avatar
Saaga11v
08.4.2019 21:22
Arrow

No mulla on alapäässä karvoja ja on ollut alavatsa kipuja. Äiti sanoi että sille alkoi noin tämän ikäisenä menkat😅 ja ala selkään on välillä sattunut myös

mm
NettiNappi Hanna
09.4.2019 10:11
Arrow

Moi!
Kuulostaa sitlä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Ensimmäiset menkat tulevat usein “rusehtavana mönjänä”, joka on valkovuotoon sekoittunutta verta. Vuoto voi muuttua verisemmäksi ja sitten taas rusehtavammaksi ennenkuin loppuu. Jos et ole vielä jutellut vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa asiasta, nyt olisi hyvä aika ottaa menkat puheeksi. Voitte esimerkiksi äidin kanssa käydä kaupassa ja tutustua kuukautissuojavalikoimaan. Kuukautisuojia on hyvä testata erilaisia, jotta löydät juuri sinulle sopivat.

Kuukautisvuotopäivät kannattaa merkata kalenteriin tai vaikka ladata puhelimeen sovellus tätä varten. Voit seurata kuukautisiasi helpommin, kun sinulla on muistissa milloin edelliset tulivat. Ensimmäisen vuotopäivän ja viimeisen vuodottoman päivän välistä aikaa kutsutaan kuukautiskierroksi. Kierto kestää keskimäärin 23-35 päivää. Alussa kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, mutta ne säännöllistyvät ajan mittaan.

Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
11.4.2019 12:40
Arrow

Moikka.
Murrosiän kehitykseen kuuluu karvoituksen kasvaminen. Ennen kuukautisten alkua alkaa myös valkovuoto, joka kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Kerrot, että sinulla on ollut alavatsakipuja ja alaselkääsi on sattunut välillä. Ja lisäksi mainitset, että äidilläsi kuukautiset alkoivat sinun ikäisenä. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä alavatsa- ja alaselkäkipuja, joten ne voivat olla merkki siitä että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Voit lukea lisää kuukautisten alkamisesta ja muusta murrosiän kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
😓🤔
11.4.2019 14:52
Arrow

Oon 12v ja mul alko tnä koulussa menkat ja sitku koulu loppu niin menin suoraan kotiin ja kun en nää mun äitiä niin jousuin kertoo isälle tästä ja siis ku se ei hirveesti tiedä näistä asioista enkä minä kään niin on vähän vaikeaa sit kysyin siskolta ja se tulee huomena käymään ja kertomaan mulle näistä asioista. Ja muura en tiiä viellä en tiiä mittä tehä tiiän et pitää ostaa siteit mut en tiiä mitään muuta😣

mm
NettiNappi Hanna
11.4.2019 15:07
Arrow

Hei. Sinulla ei ole mitään hätää. Kaikilla tytöillä alkaa menkat jossain vaiheessa murrosiässä, ja usein ne tulevat ensimmäisellä kerralla aivan yllättäen. Niiden kanssa oppii kyllä elämään 🙂
Kiva kuulla, että siskosi tulee huomenna juttelemaan kanssasi. Hän osaa varmasti antaa hyviä vinkkejä ja neuvoja sinulle. Toivottavasti löysit siteitä teiltä kotoa, tai tarvittaessa voit pyytää isältäsi rahaa niiden ostamista varten. Äitisi varmasti myös juttelee kanssasi ja kertoo sinulle menkoista, kun tulee kotiin. Voit lukea menkoista tarkemmin myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Stressaava
12.4.2019 20:58
Arrow

Moi oon kohta 14 ja mulla on ollut noin pari-kolme vuotta valkovuotoa ja nyt viime vuoden lopussa on alkanut tulla pieniä maha kramppeja mutta ne ei kestä kun ehkä joku 5-15 min. Valkovuotoa on tullut aika reippaasti nyt viimeiset 3 kk. Ja mua harmittaa hirveesti ku melkeen mun kaikilla kavereilla on alkanu ja mulla ei vaikka tiiän et kaikilla tulee omaan aikaan mut silti lisäks saatan vähän stressata asiaa huomaamatta. Tosi moni mun kavereista olettaa että mulla ois jo alkanu joten se on vähän noloo ku ei ookkaa. Oisko mitään mistä tietäis et kauan viel menee et onko joku 1kk vai vuos ?

mm
NettiNappi Karoliina
15.4.2019 10:19
Arrow

Moikka Stressaava!
Ei ole mitään noloa siinä, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuten itsekin sanoit, kaikilla ne tulee omaan aikaan. Kuukautisten alkamisajankohta on hyvin yksilöllinen eikä siihen pysty vaikuttamaan millään tavalla. Alkamiseen vaikuttaa niin perintötekijät, mutta myös stressi, ravinto ja liikunnan määrä. Kerrot, että sinulla on jo valkovuotoa, mikä on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisiin.

Ainoa neuvo, mikä minulla on sinulle antaa on se, että jaksaisit olla stressaamatta asiasta ja annat kuukautisten tulla omaan tahtiin.

Aurinkoista viikkoa!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load