Kesä 2017

Kesä 2017 on täällä!

Oulussa tapahtuu koko kesän. Kesän menot löydät kätevästi yhteen koottuna Kesätekemistä Oulussa osiosta.

Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi on auki koko kesän arkisin klo 9–16.

Poikkeukset aukioloajoissa:

Perjantai 16.6. suljettu.
Torstaina 22.6. suljemme kello 14:15.
Perjantai 23.6. suljettu, Hyvää juhannusta!
Perjantai 7.7. suljemmme kello 12 Bysikselle muuton vuoksi.
Maanantaina 31.7. avaamme kello 09 taas omissa tiloissamme.

Heinäkuussa palvelemme poikkeuksellisesti kolmen viikon ajan Nuortenkahvila Bysiksen tiloissa lattianmaalausten vuoksi!

Napissa on ollut nuoria kesätöissä ja harjoittelussa koko kesän. Heidän ajatuksiaan voi seurailla täällä!Elinan kesätyö Napissa

Moikka! Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napin kesätyöntekijänä jaan hieman omia kokemuksiani kuukauden ajalta. Luettuani Jennin kirjoittaman postauksen pääsin toteamaan, että oma kesätyöni on mennyt hyvinkin samankaltaisesti. Yritän kuitenkin olla toistamatta samoja asioita, ja tuoda esille jotain erilaisia, minulla heränneitä ajatuksia. Alkuun voisin kuitenkin kertoa vähän itsestäni.

Olen 23-vuotias kasvatuspsykologian opiskelija Oulun yliopistosta. Opintoja on jo takana useampi vuosi ja valmistuminen häämöttää ensi keväänä. Mahdollisuus työskennellä nuorten kanssa on aina kiinnostanut ja ilokseni tulin valituksi tänne kesätöihin. Kuukauden aikana olen saanut hyviä kokemuksia nuorten auttamisesta sekä uusia näkökulmia tällaiseen työhön. Napissa työskentely on monipuolista ja sen kautta pysyy melko hyvin kärryillä siitä, mitkä asiat ovat pinnalla nuorten keskuudessa.

Kuukauden aikana on herännyt monenlaisia ajatuksia tähän työhön liittyen. Ehkäpä suurin yllätys itselleni oli tiedon määrä: kuinka paljon erilaista tietoa onkaan saatavilla, ja kuinka laajasti Napin työntekijät hallitsevat tätä tietoa. Vaikka tiesinkin, että nuoret kaipaavat tietoa hyvin laaja-alaisesti eri asioista, en silti osannut aavistaa tätä. Erilaista infoa tulee nykyään joka puolelta, joten on tärkeää, että nuoret tietävät, mistä tietoa on saatavilla luotettavasti. Asiakaspalvelu- ja ohjauskokemusten lisäksi olenkin päässyt päivittämään tietojani hyvin monista nuorten elämään liittyvistä asioista.

Täällä Napissa työntekijät sekä neuvovat nuoria heidän asioissaan että opastavat siihen, mistä nuori voi itsenäisesti lähteä etsimään ratkaisua tai tietoa luotettavasti. Kaikkea ei työntekijänäkään voi heti tietää, mutta kuten Jenni aiemmin totesikin, ei näin tarvitse ollakaan, vaan asioita voidaan lähteä selvittämään yhdessä nuoren kanssa. Monesti nuorilla on itselläänkin hyvät valmiudet lähteä hoitamaan asioita, mutta aikuiselta saatu tuki antaa varmistusta luottaa omiin taitoihin. Kokonaisuudessaan henkilökunta täällä Byströmin nuorten palveluissa on ystävällistä ja aidosti halukasta auttamaan, ja apua voi kysyä niin paikan päällä, puhelimitse kuin netin kauttakin.

Nuoret kaipaavat ohjausta ja neuvontaa moniin erilaisiin tilanteisiin. Näin syksyn ja opintojen alkaessa moni nuori voi kokea ahdistusta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mitä tehdä, jos opintopaikka ei auennut eikä töitäkään oikein tunnu löytyvän? Haluaisinkin rohkaista nuoria olemaan aktiivisia ja uskaltamaan yrittää erilaisia asioita, mutta myös luottamaan siihen, että jokaisen oma polku löytyy loppujen lopuksi. Ja se harvoin on sellainen, mitä on alunperin ajatellut. Mikäli mieleinen opiskelupaikka ei vielä auennut, vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Oma juttu voi löytyä vaikka vapaaehtoistyön tai erilaisten kurssien kautta!

Olen aina ollut kiinnostunut kuulemaan eri työntekijöiden tarinoita siitä, miten he ovat päätyneet nykyiseen paikkaansa. Ja kerta toisensa jälkeen olen saanut kuulla poluista, jotka risteilevät suuntaan kuin toiseenkin, eivätkä oikeastaan koskaan mene niin kuin alun perin oli ajateltu. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kouluttautua ja siirtyä työelämään, vaan jokaisen reitti on yksilöllinen. Ja oikeastaan siinä piileekin koko homman hauskuus, sillä olisihan se tylsää, jos tietäisimme kaikki omat polkumme jo etukäteen. Niinpä terveiseni nuorille onkin, että olkaa aktiivisia työn ja opintojen suhteen, mutta muistakaa, että asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella!

8.8.2017

 

Napin kesätyöntekijän Erkan ajatuksia pääset lukemaan täältä. Erkka ei saanut itse valita kuvaansa 😀

 

Jennin kesätyö blogi

Olen oululainen 27-vuotias nuori nainen, ja opiskelen sosionomiksi Lapin Ammattikorkeakoulussa. Hain kesätöihin Byströmille Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappiin ja haastattelun kautta tulin valituksi. Työpaikkana Byströmin nuorten palvelut kiinnosti minua, sillä opiskelujeni aikana olen jo saanut kokemusta työskentelystä lasten ja perheiden parissa, joten koin tärkeäksi saada kokemusta myös nuorten kanssa työskentelystä. Tähän blogiin olen koonnut ajatuksiani ja kokemuksiani kuukauden ajalta työskennellessäni Napissa.

Kesätyön aloittaminen jännitti, kuten aina uudessa työssä yleensäkin. Alussa sain hyvin aikaa tutustua, totutella ja seurailla Napissa tapahtuvaa työtä. Itselleni tämä on paras tapa aloittaa uusi työ, sillä haluan ensin tarkkailla muiden tekemisiä sivummasta ja sitä kautta lähteä itse kokeilemaan. Napissa tarjotaan tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä ja tilanteissa. Nuorten yhteydenotot Nappiin tapahtuvat paikanpäällä, puhelimitse tai netin kautta. Olen päässyt tekemään Napin normaalin työn lisäksi muutakin kesätyöntekijälle suunnattua tehtävää, kuten ”Kesätekemistä Oulussa”-listan laatimisen, päässyt vastaamaan nuorten sähköpostilla laittamiin kysymyksiin sekä tämän kyseisen blogin kirjoittamisen.

Kuljen itse Oulusta Kemiin kouluun, joten autossa istumista on kahden vuoden aikana kertynyt ihan kiitettävästi. Kuinka voikaan ihminen tulla iloiseksi pyörällä kuljettavasta työmatkasta ja aamuisista jumppatuokioista työkavereiden kanssa! Koulussa oppitunnit joudumme lähes poikkeuksetta istumaan, joten voi sitä riemua kun huomasin Napissa olevan seisomatyöpisteet ja sähköpöydät. Auto on siis vaihtunut polkupyörään ja kipeä selkä hymyyn kasvoilla. Miten sitä osaa taas syksyllä palata pitkiin ja pimeisiin ajomatkoihin? Niin, Kemiinhän minä en siltikään muuta.

Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi Napissa työskennellessäni olen huomannut taidon kohdata kaikki nuoret tasavertaisesti ja avoimesti. Yksinkertaisilla asioilla, kuten hymyllä ja kysymyksellä ”voinko auttaa”, saan luotua nuorelle tervetulleen ja turvallisen olon. Taitoa on paitsi kuunnella nuorta, mutta myös antaa nuorelle tilaa kertoa oma asiansa rauhassa. Ikinä ei tiedä kuka ovesta tulee sisään ja millä asialla hän on, joten siksi ensikohtaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Toinen tärkeä asia, minkä olen Napissa oppinut, on se että kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään tietää. Jos nuoren kysymykseen ei itsellä heti ole vastausta, voidaan sitä lähteä yhdessä selvittämään. Yhdessä nuoren kanssa asiaa selvittäessä oppii nuori samalla itsekin etsimään tietoa. Tietysti olen myös itse oppinut etsimään ja löytämään tietoa erilaisiin asioihin liittyen. Minulle vaikea paikka on ollut oppia, että jos en itse jossain asiassa nuorta osaa auttaa, voin sen hänelle rehellisesti myöntää ja ohjata suoraan toiselle henkilölle. Suurimman osan ajastani olenkin vain hymyillyt, nyökkäillyt ja ohjannut nuoren suosiolla osaavamman henkilön puheille.

Minulle on ollut helppoa päästä Byströmin nuorten palveluiden työyhteisöön mukaan, sillä ilmapiiri on avoin, rento, iloinen, puhelias ja luotettava. Byströmillä toimii moniammatillinen joukko eri alojen osaajia, ja onnekseni sain haastatella monia heistä. Uutena ihmisenä talossa kestää oman aikansa, ennen kuin osaa yhdistää kasvot nimeen ja ammattiin. Olen kierrellyt haastattelemassa työntekijöitä, ja sen myötä sain jo ihan hyvin jäsennettyä talon toimijoita. Opiskelijoillahan on tiettävästi kyltymätön ja jatkuva tiedonjano, joten siksi halusin saada mahdollisimman paljon tietoa Byströmin nuorten palveluissa työskentelevistä ammattilaisista.

Ehdottomasti parasta kesätyössäni on ollut uusien ja erilaisten nuorten kohtaaminen ja heidän auttaminen. Olen huomannut, että Napissa nuorelle ei ikinä sanota että täällä häntä ei voida auttaa millään tavalla. Nuorta ei ikinä ohjata suoraan pois, vaan aina kuunnellaan ja lähdetään yhdessä miettimään nuoren kanssa mikä olisi oikea tarve ja suunta seuraavaksi. Palkitsevinta tässä työssä on ollut kuulla suora kiitos nuorelta, jos olen onnistunut häntä jossain asiassa auttamaan. Vaikka hetket nuoren kanssa ovat joskus hyvinkin lyhyitä, ovat ne kaikki olleet opettavaisia ja palkitsevia kokemuksia.

Nyt kun kesätyötäni on jäljellä enää muutama päivä, ihmettelen kuinka nopeasti kuukausi on mennyt. Aikani Napissa on ollut opettavainen ja antoisa, ja siksi harmittaakin lähteä jo nyt pois. Tietysti nyt kun osaisin ehkä joissain asioissa nuoria jo auttaakin, minun kesätyöaikani Napissa lähenee loppuaan. Kuukausi on siitä lyhyt aika työssä, että juuri kun alkaa oppia talon tavoille, pitääkin jo lähteä. Olen erittäin iloinen tästä mahdollisuudesta saada työskennellä Napissa, ja koen lähteväni jatkamaan eteenpäin monta kokemusta rikkaampana.

12.6.2017